Gröna wraps för en enklare vardag: Hur du bakar ditt eget wrapbröd + recept på min nya favoritwrap 

Inlägget är ett reklamsamarbete med Risenta

Idag är det dags att presentera den tredje delen i min inläggsserie om Gröna Wraps som jag den här månaden gör tillsammans med Risenta. I den förra veckan tipsade jag om 3 av mina bästa veganska vegobollar där jag använder mig av olika typer av mjöler från Risentas sortiment för att få biffarna/bollarna att hålla ihop, istället för ägg. Ett smart och kul sätt att laga mat på, om ni frågar mig. Och så kul att se att ni redan är flera som har testat recepten!

Idag ska vi fortsätta snacka mjöl, men istället för att snacka om hur du använder dem i olika typer av biffar kommer jag istället att visa hur man kan använda dem för att göra världens enklaste wrapbröd! Det går såklart bra att använda sig av färdiga tunnbröd, libabröd, naanbröd eller tortillabröd också om man inte orkar – men det är faktiskt väldigt, väldigt enkelt att göra egna bröd eftersom de varken kräver jäsning eller knådning. Gott och roligt är det också. Och så innehåller de ingredienser som en lätt kan bunkra hemma i skafferiet som sesamfrön och majsmjöl.

Så, enkla tortillabröd var det! Det är ju ingen som orkar stå och knåda bröd och hålla på med jäsningen en vardagskväll, det fattar ju till och med en matnörd som jag – så därför är detta bröd helt perfekt. I detta recept har jag använt mig av sesamfrön och gräslök för att smaksätta brödet men du kan köra i lite vad du känner för. Det är inte så noga, allt blir gott.

Dessutom avslutar jag inlägget med att tipsa om en av mina favoritwraps för tillfället. Den innehåller rödbets- och quinoabollar som serveras i ett bröd tillsammans med äppeltzatziki (eller bara naturell yoghurt), polentarostad sötpotatis och lite annat grönt. Superenkel och supergod är den så den måste ni testa.

Mina favoritmjöler och vad de är bra till 

För många är det helt otänkbart att baka eget tortillabröd när det är så enkelt att köpa i affären. Men lyssna här! Detta bröd är otroligt enkelt och typ omöjligt att misslyckas med. Dessutom är det också världens kanske bästa nödrecept. Kanske har du glömt att köpa hem tortillabröd – ja, då hittar du räddningen i detta recept som du snabbt kommer lära dig utantill.

Jag brukar alltid ha majsmjöl, sojamjöl och psylliumhusk hemma. Då kan jag både göra massvis av olika vegobiffar samt eget wrapbröd. Majsmjöl är gott, billigt och väldigt lätt att arbeta med. Psylliumhusk som jag använder i mitt brödrecept binder samman brödet ordentligt vilket gör att man inte behöver använda ägg – så det är både naturligt glutenfritt + veganskt. Du behöver inte så mycket psylliumhusk heller när du bakar brödet vilket gör att en förpackning räcker länge i skafferiet.

 

glutenfritt tortillabröd med gräslök och sesamfrön

Recept: Snabba sesam- och örttortillas

6-8 stycken

2 dl majsmjöl

3 msk psylliumhusk
1 dl sesamfrön
en knippe gräslök
1 tsk salt
0,5 tsk bakpulver
2 dl havremjölk, eller kallt vatten
1-2 msk rapsolja

Blanda majsmjöl, psylliumhusk, sesamfrön, bakpulver och salt i en bunke. Vänd i mjölk eller vatten och rör runt tills att du får en klumpfri smet. Ha i finhackad gräslök och rapsolja och rör tills att du har en smidig massa. Dela upp degen i 6-8 jämnstora bitar och rulla till bollar. Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut till runda tortillabröd. Bröden ska vara tunna. Stek i en torr stekpanna på medelvärme tills att de är gyllenbruna på båda sidor. Servera direkt!

veganska rödbetsbollar med quinoa och tahini

Wrap med rödbets- och quinoabiffar med polentarostad sötpotatis, äppeltzatziki och grönt 

4 personer

1 sats Rödbets- och quinoabollar

1 medelstor sötpotatis
ca 2-3 msk polenta
1 msk maizena
rapsolja
salt

Äppeltzatziki:
2 dl fet yoghurt
1 äpple, rivet
1 stor vitlöksklyfta, pressad
salt och peppar
rapsolja

Servering:
bladspenat
1 avokado, i skivor
vallmofrön att toppa med
ev. lite harissa eller sriracha för extra hetta
valfritt tortillabröd

Såhär gör du:

Börja med att värma ugnen till 180 grader för att laga den polentarostade sötpotatisen. Dela sötpotatisen i stavar, ringa över lite rapsolja och strö över maizena. Rör runt ordentligt med händerna så att maizenan och oljan fördelas jämt över sötpotatisen. Lägg ut sötpotatisen på en bakplåtspappersklädd plåt så att de inte snuddar vid varandra. Strö över polenta. Placera i mitten av ugnen och låt rosta i ca 25 minuter. Håll koll på sötpotatisen under tiden den är i ugnen så att den inte bränns. Vänd gärna på potatisen när det har gått ca 15 minuter för lite extra krispighet. Ta ut när potatisen har fått lite färg och är genomrostade. Salta!

Gör äppeltzatzikin genom att först skala ett äpple och sedan riva det grovt på ett rivjärn. Krama ur så mycket vätska du kan från äpplet och blanda det sedan med yoghurten och pressad vitlök, salt och peppar. Ställ kallt till servering. Om du inte orkar att laga tzatzikin går det bra att bara använda dig av naturell yoghurt som sås istället.

Kombinera ihop wrapen genom att lägga quinoabollar, avokado, bladspenat, tzatziki och eventuellt lite harissa/sriracha för extra hetta tillsammans med sötpotatisfriesen. Nomnom!

I nästa veckas blogginlägg, som också blir det sista i den här serien om Gröna Wraps, kommer jag att prata mer om vilka fyllningar som är goda att ha i wrapsen, vilka såser och röror som är mina favoriter just nu och hur du på ett enkelt sätt kan variera smaksättningar efter vad du redan har hemma i skafferi, kyl och frys.

För att spara mina inlägg på en samlad plats, följ mig på Bloglovin. Jag finns även på Instagram och Facebook.

Tidigare inlägg i min serie om Gröna Wraps:

Gröna wraps för en enklare vardag: Den ultimata guiden till den bästa vardagsmaten + en liten bönguide

Gröna wraps för en enklare vardag: Vegobiffar och vegobollar

I samarbete med Risenta

4 kommentarer Lägg till

  1. Milla skriver:

    Wraps är så gott och lätt att variera. vilken härlig kombo du gjort😊

    1. Tack! 😘 Ja, visst är det bra vardagsmat? Så lättfixat och så går det att slänga i lite allt möjligt 😊

  2. Wilda skriver:

    Åh toppeninlägg! Wraps är fantastiskt gott. Ska nog ta och fixa det kommande vecka faktiskt.

Kommentera