Krämig svamppanna med svarta bönor och potatismos med brynt smör

Idag hade jag en omröstning på Instagram där ni läsare fick välja vilket innehåll ni skulle få se här på bloggen. Och således även bestämma vad jag skulle äta till middag. Det stod mellan en ”pastapanna extra allt” eller denna krämiga svampgryta – och som ni ser blev det alltså svampgrytan som fick flest röster. Bra val! Och kul grej att låta er vara med och bestämma, det gör vi fler gånger.

Men, för er som röstade på pastapannan och kanske känner er lite besvikna nu: lyssna här! Den här svamppannan går utmärkt att äta till pasta också om man hellre vill göra det. Bara strunta i att ha i de svarta bönorna att blanda svampsåsen med valfri pasta istället för moset. Gott det också! Toppa med ost och finhackade örter.

Några ord om potatismos! 

Men! Innan jag langar receptet på svampgrytan måste vi prata lite potatismos först. För potatismos är något av det bästa och godaste som finns i hela världen och det är SÅ himla lätt att variera smak efter vad man är sugen på och har hemma.

Potatismos kanske för många är en lite jobbig grej att laga och något man inte pallar strula med till vardags. Eller det tyckte i alla fall jag förut. Men så behöver det inte vara. Här kommer mina bästa potatismostips:

 1. Jag brukar strunta i att skala potatisen. Det tar tid och är tråkigt. Dock sköljer jag den alltid såklart. Och köper ekologiskt när det finns och inte är skitdyrt.
 2. Koka upp vattnet i vattenkokaren så går det snabbare.
 3. Dela potatisen i små bitar så blir potatisen mjuk snabbt.
 4. Det bästa med mos är att det går att variera i all oändlighet – så våga göra mer än att bara ha i mjölk, smör och muskot och våga flippa ut lite. I dagens recept har jag haft i brynt smör, men varför inte ha i riven ost och färska örter? Bladspenat och vita bönor? Gröna ärtor och pepparrot? Ja, testa er fram. Det mesta blir gott faktiskt.

krämig svamppanna med svarta bönor och potatismos med brynt smör, bladspenat och persilja

Krämig svamppanna med brynt smörmos
3-4 portioner 

250 g champinjoner
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl crème fraiche (det går bra med veganskt alternativ också, som iMat eller iFraiche)
1-2 msk tomatpuré
2 tsk torkad timjan
2 tsk grovkornig senap, dijon funkar med
2-3 tsk soja
salt + svartpeppar
1 tetra/burk à 400 g kokta svarta bönor
ev. lite citronsaft

Potatismos med brynt smör 

potatis, kanske 500 g
75-100 g smör
1,5-2 dl havregrädde
salt

Servering:

färsk persilja
bladspenat
lite extra svarta bönor
ev. lite rosepeppar

Såhär gör du:

Börja med att finhacka lök och vitlök. Stek i rikligt med olja tillsammans med svampen (som du kan dela i mindre bitar direkt med händerna). Stek tills att svampen släpper vätska och låt den koka in en aning. Ha i tomatpuré och låt steka ytterligare några minuter. Ha i crème fraîche, senap, soja, svartpeppar och timjan. Låt koka ca 10 minuter på medelvärme och smaka därefter av med salt och svartpeppar. Om du vill ha såsen lite syrligare kan du ha i lite citronsaft också. Avsluta med att vända ner avsköljda, förkokta svarta bönor och rör runt.

Laga potatismoset genom att först koka potatisen mjuk i saltat vatten. Sedan häller du av vattnet, mosar skiten med en potatispress och saltar lite. Smält smör i en liten kastrull tills att det slutar bubbla och blir lite brunt. Vänd ner smöret i den mosade potatisen tillsammans med grädde och vispa runt tills att det blir så slätt och fluffigt som du vill ha det.

Servera svamppannan med moset, lite extra svarta bönor, persilja, bladspenat och kanske lite rosépeppar om du gillar det.

Jag finns även på Instagram där du kan följa mig för dagliga uppdateringar, matlagningstips och enkla recept. Ni hittar mig även på Bloglovin’ och Facebook.

En kommentar Lägg till

 1. Milla skriver:

  Vilken härlig rätt👍
  Ha det gott
  Kram Milla

Kommentera