Gyros på Pulled Oats i pitabröd med dill- och citronyoghurt 

Inlägget är ett annonssamarbete för Gold and Greens vegoprodukt Pulled Oats

Ett skepp kommer lastat med en av mina all time vardagsfavoriter – gyros i pitabröd med massor av krispigt grönt och ett berg av sås.

Som ni vet lagar jag överlag väldigt lite mat med köttsubstitut av den anledningen att jag tycker att grönsaker, rotfrukter och baljväxter är så sjukt gott att jag nästan i de flesta fall föredrar det. Men sen finns det ju de där rätterna där man känner att man saknar konsistensen – som exempelvis kebab och gyros. Och till min stora glädje upptäckte jag att Pulled Oats är det perfekta substitutet för oss som älskar kebab – men som hellre äter den i en lite grönare tappning.

Pulled Oats – ett nytt nordiskt vegoprotein på havre och bönor 

Nu i veckorna kommer ni att kunna hitta ett nytt vegoprotein i de flesta matbutiker – Pulled Oats! Och pulled oats är alltså precis vad det låter som. Ett vegoprotein gjort av havre som är gott att ha till det mesta.

Så, idag bjuder jag er på mitt absolut bästa gyrosrecept där jag har använt mig av Pulled Oats naturell som jag sedan har kryddat upp. Oatsen går även att hitta smaksatta med tomat om du inte orkar krydda själv, det blir gott med båda varianterna. Jag serverar oatsen i ett pitabröd som jag först har rostat i en klick smör och sedan serverar jag med en dillkräm, massa krispigt grönt och sriracha för extra hetta. Ett superenkelt recept som går att variera efter vad du redan har hemma. Men innan vi går in på receptet, låt oss kolla igenom vad det är som gör Pulled Oats till ett riktigt bra vegoköttsubstitut:

  1. Det innehåller massvis av protein
  2. Det innehåller havre och bönor, istället för soja som många andra vegosubstituten gör. Och det är ju alltid både kul och bra med variation
  3. Det innehåller framförallt nordiska råvaror vilket såklart även det är superbra för miljön

För fler goda recept där Pulled Oats är huvudroll, besök Gold and Greens hemsida där några av mina fantastiska bloggkollegor bjuder på sina bästa rätter. Till exempel finns recept på nachotallrik med sötpotatiskräm och myntapesto från Annie på Vegokäk och soltorkade tomatbiffar från Agnes på Cashew Kitchen. Massa gott alltså, in och kika!

vegetariska gyros på pulled oats med dill- och citronyoghurt, grönt och rödlök

Gyros på Pulled Oats i pitabröd med dill- och citronyoghurt 

4 personer
Tillagningstid: 20 minuter 

1 paket à 240 g Pulled Oats Nude
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk torkad oregano
2 tsk timjan
2 tsk rökt paprika
eventuellt en liten, liten nypa kanel
1 kryddmått chiliflakes
2 msk rapsolja
salt + svartpeppar
1/2 ekologisk citron, saft

Dill- och citronyoghurt: 

2 dl fet yoghurt, exempelvis grekisk yoghurt eller veganskt alternativ
1 paket à 35 g fryst dill
1/2 ekologisk citron, saft
salt + svartpeppar
olivolja att toppa med

Servering: 

1 påse à 65 g bladspenat
valfria grönsaker; som gurka/tomat/rödlök
färska örter som dill och persilja
pitabröd
ev. sriracha eller chilisås för extra hetta

Såhär gör du:

Börja med att värma pitabröden i ugnen på 175 grader tillsammans med en klick smör eller rapsolja tills att de har blivit varma, ca 5-10 minuter. Stek pulled oats i rapsolja i en stekpanna tillsammans med samtliga kryddor tills att oatsen har börjat få färg och bli lite knaprigt. Avsluta med smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Gör dill- och citronyoghurten genom att blanda yoghurt med citronsaft, dill samt salt och svartpeppar. Ställ kallt till servering. Komponera dina gyros genom att först lägga ett tjockt lager yoghurtsås i botten av brödet. Lägg på pulled oats, bladspenat, finhackade grönsaker, färska örter och eventuellt lite sriracha för extra hetta.

Följ mig på Instagram för dagliga uppdateringar, enkla recept och matlagningstips. Jag finns även på Facebook och Bloglovin

Inlägget är ett annonssamarbete för Gold and Greens vegoprodukt Pulled Oats

Kommentera