Grön jul: Brioche med cheddarbollar, rödbetssallad och grönkål

Nu går vi alldeles strax in i december månad och då kommer ni snart att märka att samtliga matbloggar och matrelaterade Instagramkonton kommer att svämma över av julrecept. Jag vet att det kan vara supermysigt och skitstörigt på en och samma gång – så på den här bloggen kommer det att komma upp max 3 julrecept i år under temat Grön Jul. Men det är mina absoluta favoriter som ni inte vill missa.

Instagram kommer jag däremot att göra en ny grej i år där jag kommer att tipsa om några riktigt duktiga branschkollegor till mig och samla deras bästa julrecept så att ni får de bästa förutsättningarna för att få den godaste, gröna julen någonsin. Så glöm inte följa mig där också!

Boktips: Den goda gröna julen

Och när vi ändå är inne och pratar om en god och grön jul; har ni sett att min bloggkollega Karoline Jönsson på det Gröna Skafferiet har skrivit en ny kokbok med titeln ”Den goda gröna julen”? En kokbok helt sprängfylld med massor av helvegetariska, veganska julrecept. Både som passar till julbordet, mellandagarna och annan mat med de klassiska julsmakerna. Så bra!

Årets vegetariska julköttbulle – med äpple, senap och färskost

Men för att återgå till det jag ville bjuda på idag. Det absolut viktigaste på julbordet är som vi alla redan vet köttbullarna. Eller ja, göttbullar kanske det heter när man lagar dem i en lite grönare tappning. Jag har i år tagit fram ett nytt recept på vegetariska julköttbullar, eller närmare bestämt cheddarbollar. De har jag smaksatt med grönt äpple, skånsk senap och färskost. Supergott. Smakar kanske lite som chilicheese christmas edition. Godast blir de om de får vila några timmar i kylen efteråt så att osten får stelna ordentligt. De kommer göra succé på julbordet, garanterat!

Dubbla receptet och frysa in

Receptet går att dubbla om man vill göra flera samtidigt, vänta bara med att ha i ströbrödet till sist och ha i lite i taget tills att du har en formbar smet. Det går även bra att frysa in köttbullarna om du vill förbereda i god tid innan.

vegetariska julköttbullar cheddarbollar med grönt äpple, skånsk senap och färskost i briochebröd med grönkål

Vegetariska julköttbullar med grovkornig senap, färskost och äpple

ca 30 stycken små bullar

2 dl solrosfrön, rostade eller naturella
2 dl riven cheddarost
1/2 finriven gul lök
1/2 finrivet grönt äpple utan skal
2-3 msk färskost (typ Philadelphia)
3 tsk grovkornig, skånsk senap
1 dl ströbröd
2 ägg
salt + peppar
ev. 1 tsk kryddpeppar om du gillar det
smör, till stekning

Såhär gör du:

Börja med att mixa solroskärnorna grovt med en stavmixer eller annan mixer. Ha i riven ost, rivet äpple, riven lök, färskost och senap. Vänd i båda äggen och rör runt. Ha i ströbröd, lite i taget, tills att du har en smidig och formbar smet. Salta och peppra. Ställ kallt i kylen i ca 15 minuter. Ta ut och forma till små bollar med lätt fuktiga händer. Stek i omgångar i rikligt med smör i en stekpanna på medelvärme tills att de är genomstekta och gyllenbruna runt om.

OBS! Låt cheddarbollarna vila innan du äter dem. Ställ gärna kallt över natten i kylen, eller åtminstone några timmar så att cheddarbollarna sätter sig ordentligt – om de ätes direkt kan de upplevas som lite mjuka i konsistensen.

Rödbetssallad

3 kokta rödbetor, eller motsvarande mängd inlagda på burk
1/2 grönt äpple
1 dl majonnäs
salt och svartpeppar

Skala äpplet och finhacka. Hacka rödbetorna smått. Blanda äpple, rödbetor, majonnäs och salt och peppar. Ställ kallt till servering.

Servering

briochebröd
färsk grönkål
olivolja
salt
ev. färsk dill

När du komponerar dina briochebröd kan du börja med att steka bröden i lite smör i en stekpanna. Men det går bra att strunta i det också. Lägg grönkål utan stjälk i en skål, ha på salt och olivolja och massera med händerna under någon minut tills att grönkålen har blivit mjuk.

Lägg grönkål i botten av brödet och toppa med halverade cheddarbollar och rikligt med rödbetssallad. Servera eventuellt med lite färsk dill på toppen.

För fler julrecept:

Gröna recept för julfirande finsmakare: julsmörrebröd, grönkålspaj och tångromspizza

Glöm inte att följa mig på Bloglovin’ där ni kan spara mina recept på en samlad plats. Jag finns även på Facebook och Instagram

5 kommentarer Lägg till

  1. Elin skriver:

    Hej! Vad gott det låter! Ska alla ingredienser till bollarna mixas med stavmixer eller är det bara solrosfröna?

    1. Enbart solrosfröna mixas! Sedan är det bara att blanda i resten. ☺

Kommentera