Carnitas med tofu, majsmajonnäs, guacamole och pico de gallo

Jaha, guess who’s back back again? Sista gången jag bloggade var visst den sista dagen på 2017. Ett tag sedan med andra ord. Men faktum är inte att jag har slutat äta. Faktiskt precis tvärt om. Hela våren har jag varit fullt upptagen med att skriva på min första bok Plåtmat (som förresten nu går att förbeställa här eller här! Woho!). Och när jag inte har skrivit på boken och lagat mat till den har jag lagt mitt krut på Instagram där jag har börjat lägga upp en hel del recept. Så, med det sagt – glöm inte att följa mig på Instagram för daglig inspiration, enkla recept och såklart en hel del nördiga matsamtal. Men, nu är jag äntligen tillbaka i bloggandet igen och ser fram emot en höst med massvis av god mat, som jag såklart kommer att dela med er!

Japansk tofu

Det första receptet jag kommer att dela med mig av efter uppehållet är tacos. Eller carnitas som det ju heter egentligen. Jag är en tacoälskare av rang. Har turen att leva med tre personer som älskar det lika mycket som jag vilket gör att vi äter tacos på en miljon olika sätt varje månad. Ok kanske inte en miljon (I wish) men ni fattar vad jag menar. Jag har velat testa carnitas ett bra tag men har inte vetat hur jag skulle göra rätten vego på ett värdigt sätt. Sen började jag experimentera med en japansk tofu och visste direkt att den skulle bli riktigt god i en tacorätt.

Så det jag gör är att jag gör en cocacola/lime/apelsin/kryddmarinad som jag låter småkoka i några timmar. Tofun får koka med under tiden. Den här japanska tofun hittade jag på Hemköp, den finns säkert lite här och var. Jag vet faktiskt inte hur rätten funkar om man använder sig av vanlig fast tofu. Det funkar säkert det också men konsistensen i den japanska tofun blir annorlunda (och vad jag tror betydligt bättre). Men testa dig fram!  

Majsmajonnäs

Och när man ändå håller på att maxa skiten ur helgen och lagar långkok exakt hela dagen, fyller vasken med disk och kladdar ner på kaklet kan man lika väl gå hela vägen och laga alla tillbehör och såser man är sugen på. När jag var på Malmöfestivalen förra veckan testade jag något så innovativt som majsmajonnäs som jag hade beslutat mig för att ta fram ett recept på. SÅ god blev den, enkel är den också. Lova att ni testar, ok? 

vegansk carnitas med pico de Gallo, guacamole och majsmajonnäs

Carnitas med tofu, majsmajonnäs, pico de gallo och guacamole

4 portioner 

2 paket japanska tofufileer
2 gula lökar
2 solovitlökar
2-3 tsk rökt paprika
2-3 tsk paprikapulver
2-3 tsk spiskummin
1-2 tsk chiliflakes
2 lagerblad
1 msk soja
1 grönsaksbuljongtärning
3-4 dl coca-cola
1-2 dl vatten (eventuellt mer att späda med)
1 tsk flytande honung
1 lime, saft
1 apelsin, saft
salt och peppar 

Majsmajonnäs:
3 dl majs
en klick smör
2 tsk rökt paprika
1 stor klyfta vitlök, pressad
ev. lime
1 knippe koriander
ca 1 dl majonnäs
salt och peppar

Såser:
guacamole
pico de gallo 

Tillbehör:
Tacobröd, mjuka
Koriander
Babyspenat
Gurka
Riven ost
Ev. Picklad rödlök 

Såhär gör du:

Carnitas med tofu: 

Skiva den gula löken i grova bitar och finhacka vitlöken. Stek i olja i (helst) en gjutgärnsgryta tills det har börjat mjukna och tillsätt därefter de torkade kryddorna. Låt steka med under några minuter och ha därefter i coca-colan och vatten. Låt koka upp på medelvärme och tillsätt buljongtärningen, sojan, lagerblad, honung, apelsinsaft och limesaft. Dela tofun i mindre bitar och låt steka i olja tills den har blivit krispig runt om. Lägg över tofun i grytan. Låt koka länge på låg temperatur och tillsätt eventuellt mer vatten och/eller coca-cola om det behövs. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt koka samman så länge du vill, ju längre tid desto mer sätter sig smakerna – men minst en timme och gärna 2-3 timmar om du har tid och lust. Såsen är klar när den är lite klibbig och fast. Se upp så att den inte bränner bara, det kan gå fort! 

Majsmajonnäs:

Stek majsen i smör tillsammans med rökt paprika under omrörning några minuter. Mixa med koriander, vitlök och smaka av med salt, peppar och eventuellt lite limesaft. Ha i majonnäs, lite i taget, tills du har den smak och konsistens du önskar. 

Servera tofun i ett mjukt bröd (som du gärna har värmt upp i en torr stekpanna, om du pallar), med majsmajonnäsen, pico de gallo, guacamole, ost, bladspenat, gurka och koriander – eller vilja grönsaker du själv föredrar. Nomnom!

Du hittar mig även på Instagram där jag uppdaterar dagligen med recept, tips och vegoinspiration. Följ mig där!