Då var det bara en dag kvar till nyår och jag är precis som vanligt ute i sista minuten. Jag förmodar att många av er redan har satt menyn till imorgon – men för er som fortfarande letar efter enkla, goda och snabblagade recept som går att laga såväl till 2 personer som till 10 kommer här mina bästa festrecept från arkivet.
Vad kan man laga för vegetariskt till potatisgratäng eller hasselbackspotatis?
Jag ser att ni är flera som letar efter något vegetariskt att äta till potatisgratäng eller hasselbackspotatis när resten av sällskapet käkar typ oxfilé, så jag börjar med att presentera lite olika alternativ för er att laga – både med mejerier och helt utan. Mitt absolut bästa tips är att göra någon typ av lyxiga biffar, kanske mina kantarellbiffar med cheddar och valnötter eller ugnsbakade quinoabiffar? Annars kan ni kolla in Gustav på Jävligt Gott som har lagat ett veganskt recept på en svamp- och nötstek eller Annie på Vegokäk har lagt upp ett supermaxat recept på Halloumi Wellington som jag också tror kan vara riktigt, riktigt nice.
Tips på biffar:
Kantarellbiffar med potatisgratäng och gräddsås
Grekiska quinoabiffar med rostad potatis och pestokräm
1. Förrätter
Här har jag samlat recept på några superenkla förrätter. Smördegspizza är en suverän förrätt, gör gärna flera olika sorter om ni är många som ska äta. Min favorit är tångromspizza. Går supersnabbt att laga och är så himla gott både som snitt och förrätt. Du kan använda båda röd och svart tångrom, det spelar ingen roll – båda blir goda.
Såhär gör du: Bara lägg ut ett paket smördeg på en plåt, sedan på med ett lager crème fraîche och ost. In i ugnen på kanske 225 grader och ta ut när kanterna på pizzan är frasiga och osten fått fin färg. Toppa med tångrom, dill, finhackad rödlök, citronklyftor och extra crème fraîche. Servera med bubbel! Nom!
Och här finns lite mer inspiration på god förrättspizza och friterad Skagen:
Vegoskagen med friterat bröd, signerad tjejerna på Vegansk Matlåda
Kantarellpizza med tryffelkräm
Om ni inte vill käka pizza eller Skagen så tipsar jag om en plockförrätt. Ni behöver inte krångla till det i onödan, mycket går ju att köpa färdigt som röror (tapenade, salviakräm, kronärtskockskräm) och olika ostar. Gör massa snittar med olika pålägg, smördegspiroger eller halloumirårakor med massvis av goda toppings som exempelvis god lagrad ost, syrad rödlök, finhackad rödlök, crème fraîche, finhackade örter, avokadosalsa, citron och tångrom. Lägg upp allt fint i små skålar så får alla komponera sin förrätt själv. Superenkelt!
En annan god grej som jag nyligen läste om, som från början är ett påhitt av Mattias Dahlgren, är att mixa mozzarella med lite grädde i taget tills att det blir en slät och krämig ostmassa. Toppa med god olivolja och ät med bröd. SÅ bra rätt på plockbordet!
Superenkel grön mezebricka: sötpotatishummus, getostknyten och rostade kikärtor
Halloumirårakor: din nya vardagsfavorit på endast 3 ingredienser
Getostpiroger med grön chili och mynta, tabbouleh och vitlökskräm
2. Huvudrätter
Här kommer några tips på huvudrätter som går att förbereda i god tid. Sopporna, grytan och lasagnen går till och med att göra redan dagen innan. Det vill säga idag –eller tidigt imorgon bitti. Min favorit är den veganska bouillabaissen. Så himla lyxig och god. Blomkålen är en riktig höjdarrätt också, den ser SÅ fin ut på tallriken och känns ändå väldigt lyxig. Nu på vintern brukar jag ha i en liten näve grovhackade hasselnötter som jag låter “koka” med i smöret tills att det har slutat bubbla och blivit lite brunt, det vill säga brynt. Majonnäsen kan du smaksätta med vad du vill. I mitt recept har jag ramslök – men ta något du är sugen på. Kanske saffran? Dill? Ja, testa på!
Helbakad blomkål med potatis, brynt hasselnötssmör, citron och smaksatt majjo
Vegansk ”boeuf” med 3 sorters svamp, rotfrukter och gräddig potatispuré
Vegansk bouillabaisse med bönaioli och rostad potatis
Kantarellasagne med pecorinokräm, tryffel och mozzarella
Saffranssoppa med sötpotatis, vitt vin och timjan
Om man vill hålla allt lite enklare går det såklart bra att äta tacos också. Ett av mina absolut godaste recept som jag älskar är mina veganska tacos med rostad sötpotatis, kryddig bönröra och sesammajjo. Ja, maxa på med tillbehören så blir det en perfekt nyårsmiddag!
Vegantacos med rökig rostad sötpotatis, sesammajonnäs och en kryddig bön- och cashewröra
3. Desserter
Ja, men om jag sa vara ärlig så både avskyr jag att äta och laga efterrätter. Vill hellre äta 3 förrätter MEN när jag måste laga dessert brukar jag laga en slags nötkräm där jag blandar valfri sorts färdig hasselnötskräm (typ Nutella) med ett paket mascarpone. Klart! Sedan serverar jag det med glass och varma hallon. Om man inte gillar att laga dessert ska man inte hålla på att krångla i onödan. Det blir ändå bara skit då oavsett så lägg dina ambitioner på sånt du gillar att göra.
Om du gillar att laga dessert tycker jag att du ska kolla in cirka allt hos My Kitchen Stories. Jag förstår inte hur allt hon gör kan se så gott ut. Till exempel finns det recept på Tiramisu i glas och minipavlovas med pannacotta. Nom!
Och! Om du, precis som jag, inte gillar att hålla på med desserter – gör en supermaxad ostbricka med frukt, choklad, olika marmelader och kex. Världens bästa sätt att avsluta en middag på.
5. Dagen efter
Glöm inte att köpa hem mat till dagen efter. Så tråkigt att inleda det nya året med en tom kyl och tom mage och timlånga väntetider på en pizza. Köp hem ett paket smördeg, en burk crème fraîche, ost och andra toppings du gillar så har du en snabb och enkel lunch i en enkel smördegspizza.
Köp även hem bagels eller annat gott bröd och laga dessa goda mackor med avokado, dill och citron till frulle: Bagelfrukost med två sorters goda röror att laga i helgen
Tips om helvegetariska/veganska alternativ
Många av recepten som jag har nämnt ovan är helvegetariska/veganska som exempelvis sopporna och grytorna – men om ni vill ha ännu mer inspiration, kika här!
Mer inspiration:
Jävligt gott har gjort en nyårsspecial med enbart veganska rätter
Vegomagasinet bjuder på flera olika menyer, exempelvis fyllda champinjoner med rotselleripuré och blåbär
Vegansk matlåda har tagit fram ett flertal veganska menyer
Ni hittar mig även på Instagram, Facebook och Bloglovin’.
Åh vad gött allt låter! Tack för all inspiration du stått för 2017! Säger det igen, din blogg och instagram är verkligen en skatt när magen kurrar högt! Ha en topenfin nyårsafton! 🌟 Kram!
Åh men tack själv för din fina kommentar! Blir så glad! ❤️
Allting ser alldeles fantastiskt ut! Funderade på hasselbackspotatis till imorgon, men får se hur det blir 🙂
Tack snälla! Och hasselbackspotatis är ju SÅ gott. Ett tips är att hasselbacka rotfrukter också, som morot/palsternacka/rödbeta. Blir också supergott! 😋 ha en fortsatt trevlig helg och ett gott nytt år!
Fint och gott. Brukar göra liknande rårakor med tångkaviar och havrefraiche. Blandar då i halloumi och lite annat i smeten. Bästa förrätten!!