REKO-ring: Köp dina produkter direkt från bonden i Malmö

Mat i Malmö

Idag börjar jag med att introducera en ny kategori här på bloggen som jag har valt att ge det väldigt kreativa och innovativa namnet; MAT I MALMÖ. Här kommer jag helt enkelt att presentera restauranger, caféer, koncept och andra Malmöpärlor som jag gillar lite extra och som jag vill att alla ni som läser ska få möjlighet att uppleva. För det finns väl inget bättre sätt att uppleva en stad på än en genom magen? Nä jag menar väl det. Jag är så otroligt stolt över att vara Malmöbo av typ en miljon skäl men det jag ska berätta om idag gör mig lite, lite stoltare.

Reko ring Malmö lokalproducerade grönsaker

REKO-ring Malmö

Det är så att i Malmö har vi något som kallas för ”REKO-ring Malmö”. Varje torsdag samlas bönder från Malmös omnejd för att sälja sina produkter, direkt från sina bilar. Det säljs framförallt grönsaker men det finns även honung, blommor, ostar, mejerier och ägg. Jag var där för första gången i torsdags efter ha följt REKO-ringsgruppen på håll i en evighet. Lite sur blev jag nog ändå över att jag inte släpat mig bort till museets parkering tidigare (där man hämtar upp produkterna) för det var så förbannat trevligt, gemytligt – ja, alla andra positiva ord som jag inte har i mitt ordförråd. 

Men, nu fattar ni förmodligen ingenting så nu ska jag försöka vara lite pedagogisk;

Det här är REKO-ring 

  1. En facebookgrupp där bönder själva varje vecka lägger upp vilka produkter som är till försäljning. Vissa säljer blommor, örter och grönsaker, andra säljer getost och mejerier, vissa säljer ägg. Varje vecka skiljer sig sortimentet åt beroende på vad de har kunnat skörda – och det skiftar alltså efter säsong. Just nu finns det mycket kål, lök och tomater till exempel. Det står tydligt vad de olika produkterna kostar och det går både att köpa en viss råvara för sig eller som sammansatta överraskningskassar. 
  2. Leta igenom inläggen som bönderna har lagt ut för att se vad du är sugen på att beställa. Det går bra att beställa produkter från olika bönder, såklart.
  3. Du skriver under inlägget/inläggen vad du vill köpa, väntar på bekräftelse från den som har lagt upp inlägget och swishar sedan den totala summan för det du har beställt. I vissa fall ska det gå bra att betala kontant på plats också, men jag tycker verkligen att man borde köra på swish om man kan det.
  4. På torsdagar mellan kl 17:30-18:30 plockar du sedan upp din beställning på parkeringen mitt emot Malmö Museum (slottet) hos de olika bönderna som står med bagageluckan öppen med dina produkter. Cykla gärna dit – även om det finns gott om plats att parkera bilen. 

Här är gruppen ni ska följa: www.facebook.com/groups/REKOMalmo 

Reko ring Malmö lokalproducerade grönsaker

Det här är så OTROLIGT trevligt att jag måste skriva det med stora bokstäver. Sist jag var där köpte jag en stor blandad kasse grönsaker för 200 kronor och allt smakade så gott. Om ni blir många som går med i gruppen som följer mig och börjar intressera er för detta så lovar jag att bjuda på recept med de olika råvarorna som många av er kanske inte är så vana vid att arbeta med, som exempelvis mangold, olika sorters kål och bönsorter. 

För jag lovar er, det här är mat när den är som bäst. Och sällan känner man sig så rik som när man cyklar hem med en papperspåse fylld med grönsaker som ligger fint förpackade i småpåsar. Eller, jag gör inte det i alla fall. En sån himla lyx att kunna få leva såhär, fast man bor mitt i staden. 

Ni hittar min bok PLÅTMAT på Bokus samt Adlibris för 195 kr. Följ mig gärna på Instagram för daglig vegoinspiration, recept och göttigt vardagskäk!