Tips på veganska frukostpålägg som jag gillar

Inlägget är ett annonssamarbete med Tartex

Jag älskar mackor. Jag skulle till och med våga påstå att jag i perioder skulle kunna leva på enbart mackor. Och som alla redan vet är det bästa med mackor just påläggen. Utbudet för pålägg är tyvärr långt ifrån lika stort som det är när man äter kött, men det finns faktiskt riktigt, riktigt goda pålägg även för oss som vill äta mer grönt. Och det ska vi prata om idag – goda pålägg som du alltid kan ha hemma så att du snabbt kan trolla fram en macka på nolltid. Ja, då menar jag pålägg som har en superlång hållbarhet vilket gör att du kan bunkra upp. För finns det något mer störigt än att ha glömt köpa frukostingredienser? Nej men jag menar det!

tartex olika veganska och vegetariska pålägg

Idag ska jag ge er lite inspiration kring enkla och goda mackor som man kan laga med Tartex pålägg som huvudroll. De som har käkat vego länge vet säkert vad Tartex är sedan tidigare, men här kommer annars en liten påminnelse!

IMG_0218-2

Vad är Tartex?

Tartex är ett vegetabiliskt och ekologiskt smörgåspålägg som finns att köpa i massor av olika smaker som örter, oliv, chili, naturell, vitlök, pesto, svamp. Ja, men ni fattar! Basen görs på näringsjäst och kokosolja som sedan smaksätts. Tartex är alltså en slags krämig fyllning som går att använda som exempelvis smaksättare i såser eller som dipp – men det jag använder den till främst är som vanligt pålägg till mackan. Det absolut bästa med Tartex är kanske att det har en evighetslång hållbarhet vilket innebär att man kan köpa hem hur många förpackningar som helst och förvara i skafferiet så vet man att det alltid finns pålägg hemma.

Hur använder jag Tartex?

Jag använder som sagt framförallt Tartex som ett leverpastejsubstitut och då framförallt på en skiva smörstekt danskt rågbröd eller en skiva knäckebröd. Som leverpastejssubstitut används den ofta som fyllning i smörgåstårta eller i banh mi, alltså den vietnamesiska mackan. Många använder det även som smaksättning i såser och som dipp till grönsaker men det har jag inte ännu hunnit testa själv. Klicka gärna in dig på Tartex hemsida för att hitta massvis av mer inspiration, recept och en fullständig lista på vilka sorter som går att köpa.

Mina favoritkombinationer:

  • Smörgåsgurka + örtsalt
  • Tomater + dill + sesamfrön
  • Smörstekta kantareller eller champinjoner + chiliflakes + ev. gräslök

    Bara ställ fram massor av skålar/skärbrädor med goda toppingar och några burkar/tuber Tartex med olika smaker och låt alla ta för sig bäst de vill. Använd din fantasi och kombinera dina egna goda mackor! Obligatoriskt att dricka en liter te till dock, glöm inte det.

tartex med stekt svamp

Var hittar jag Tartex?

Tartex finns i en rad olika smaksättningar som naturell, örter, vitlök, pesto och svamp och går att köpa antingen i tub eller på burk. Alla sorter finns såklart inte i alla butiker, men de mest förekommande (naturell och örter) brukar gå att hitta i princip överallt – ofta vid konserverna/ skafferivarorna.

I annonssamarbete med Tartex

 

Ni hittar mig även på Instagram där jag dagligen bjuder på enkla recept, tips och inspiration.