Höstcarbonara med prästost, svamp och Karl-Johansalt

Inlägget är ett annonssamarbete med Falksalt

Falksalt har tagit fram ett nytt smaksatt salt! Det släpps i en begränsad upplaga nu i höst som en jubileumsprodukt för att fira att Falksalt fyller 90 år – och jag är säker på att saltet kommer bli otroligt populärt till höstens middagar. Saltet jag pratar om är alltså ett Karl-Johansalt, det vill säga ett flingsalt som har blivit smaksatt med den goda Karl-Johansvampen. Ja, men ni hör ju själva hur gott det låter! Ni hittar saltet i de flesta lite större matbutiker – och det ligger i den finaste lilla burken jag har sett på länge. Och såhär ser den ut;

falksaltförpackning.jpg

Jag fick i uppgift att ta fram ett recept som passar med det nya saltet och jag hade uppriktigt sagt riktigt svårt att bestämma mig för vilken rätt jag skulle laga. Inte för att saltet är svårt att laga något gott med –  tvärt om! Jag valde mellan kantarellbruschetta med pocherade ägg, svampquesadillas, höstig svampsoppa, svampsmör med gräslök och Karl-Johanpytt. Jag beslutade mig slutligen för att laga en höstcarbonara med knaperstekt svamp, vitlök och prästost. SÅ god, krämig och det smaksatta saltet gör verkligen rätten så mycket mer smakrik än vad den hade varit om jag enbart hade använt mig av svampen.

falksaltmise.jpg

Falksalts Karl-Johansalt

Saltet ger en väldigt god smak till pastasåsen. Eftersom saltet är så smakrikt går det utmärkt att använda sig av vanliga champinjoner i receptet istället för de dyrare kantarellerna eller Karl-Johansvamparn och ändå få till en riktigt smakrik sås. Men om du har en hög kantareller eller Karl-Johansvampar liggandes hemma går det bra att använda också. Givetvis går det utmärkt att använda sig av blötlagda svampar också för den som föredrar det framför färsk svamp. Men nu så, över till receptet! 

falksalt receptbroschyr Karl Johansalt

Receptet hittar ni här i inlägget, men det återfinns även i en digital receptbroschyr som Falksalt har tagit fram i samarbete med ett gäng fantastiskt duktiga och kreativa matkreatörer. För mer inspiration till vad ni kan laga med detta goda salt, hittar ni receptbroschyren genom att klicka här. Du kan ladda ner broschyren gratis, den innehåller massvis av goda och höstiga recept!

svampcarbonara med svamp, prästost och Karl-Johansalt

Svampcarbonara med prästost och Karl-Johansalt

4 portioner
20 minuter

250 g champinjoner
2–3 dl riven prästost
4 stjälkar grönkål
2 vitlöksklyftor, pressade
2 dl valfri grädde
2 msk smör
1 stor nypa Falksalt Karl-Johansalt
rikligt med nymalen svartpeppar

Servering:
spaghetti eller annan pasta
färsk bladpersilja, finhackad
chiliflakes

Såhär gör du:

Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Rensa svampen, dela eller bryt den i mindre bitar och stek den i smör i en stekpanna. Riv grönkålen i mindre bitar. Tillsätt vitlök samt grönkål i stekpannan och stek ytterligare någon minut tills att svampen har fått lite färg. Krydda med rikligt med svartpeppar och Karl-Johansalt. Blanda i grädden och osten och låt osten smälta. Tillsätt den kokta pastan. Toppa med persilja, chiliflakes och eventuellt extra Karl-Johansalt och peppar.

Jag hoppas att ni kommer att gilla receptet och Karl-Johansaltet lika mycket som jag gör! Nomnom! 

I annonssamarbete med Falksalt 

 

Följ mig gärna på Instagram för daglig inspiration, enkla recept och tips.