Jul på en plåt – 6 enkla, gröna rätter att ställa på julbordet

Då har ännu ett år gått och det är redan dags för en ny samling julrecept. Tidigare år har jag framförallt fokuserat på att laga traditionella rätter i en lite grönare tappning – men i år kändes det givet att mina julrecept skulle tillagas och serveras på en plåt. Inga av recepten är ens i närheten av traditionell julmat, men jag tycker helt enkelt att de passar fint som ett grönare inslag på julbordet.

Sött på en plåt

Förutom att göra gröna, matiga rätter så går det givetvis att göra söta plåtar eller desserter också. Till exempel kan du rosta en hel ost i lite vin, timjan och/eller vitlök. Klicka här för att komma till receptet. Annars kan du göra en rostad fruktsallad med kokos och en yoghurtkräm med pistagenötter och kardemumma. Bara rosta valfri frukt på 200 grader varmluft tillsammans med vit choklad och riven kokos, det tar ca 10 minuter. Sedan serverar du med krämen som du gör på naturell, fet yoghurt, grovhackade pistagenötter, lite kardemumma och kanske en nypa vaniljsocker. Gott!

Traditionell julmat

För er som gärna vill laga traditionell julmat i grön tappning vill jag tipsa er om tidigare års julrecept; som mina cheddarbollar och denna lilla guide: Mina bästa rätter och tips för ett lite godare och grönare julbord 2017.

Årets julrecept

Men nu ska jag gå över till årets recept! Här har ni alla: det är en grönkålssallad med hasselnötter, rostad potatis, citron, dill. Och rökt tofu! Jag köper min från YiPin, sjukt god är den. Sen har vi ett recept på bakad rödkål som jag toppar med smulad gräddädel och valnötter. Och serverar med en mild grönkålsdipp med ädelost. Om du inte orkar göra helt kålanrättningen är enbart dippen supergod tycker jag. Sen har vi rödbetor med brynt smörkräm, rostad rotselleri, en smördegspizza och en allt-i-ett-rätt. Ja, en salig blandning av både det ena och det andra.

1. Grönkålssallad med rostad potatis, parmesan, krutonger, citron och rapsfrön

IMG_2723.jpg

200 g grönkål
1/2 citron
1 näve hasselnötter
3 skivor surdegsbröd
800 g delikatesspotatis
1 näve grovhackad parmesan
ev. 150 g smulad fetaost
ev. 100 g alspånsrökt tofu, i små bitar
ev. rapsfrön
dillolja
salt och svartpeppar

Såhär gör du: Dela potatisen på mitten, ringla över olja och rosta med den skurna delen nedåt på en klädd plåt ca 20 minuter på 225 grader varmluft tills potatisen har fått rikligt med färg. Låt krutonger rosta med de sista 10 minuter eller stek dem i olja i en stekpanna. Ha på riven grönkål och citronsaft, hasselnötter, ost och extra olja. Salta och peppra. Servera med rökt tofu och eventuellt smulad fetaost. Toppa med en liten näve rapsfrön.

2. Bakad rödkål med smulad ädelost, valnötter och en grönkål- och gräddädelostdipp

IMG_2734.jpg

1 liten rödkål/spetsrödkål
rapsolja
140 g gräddädelost
1 dl valnötter, finhackade
200 g fryst hackad grönkål
2 msk crème fraiche
citronsaft

Såhär gör du: Dela kålen i grova bitar och rosta i ugnen på 200 grader varmluft tills den mjuknat, ca 25-30 minuter. Salta, peppra och ha över citronsaft. Toppa med (ca 40 g) smulad gräddädelost och salta valnötter. Servera med en grönkålsdipp som du gör genom att tina grönkålen i en kastrull, tillsätt 100 g ädelost och 2 msk crème fraîche. Smaka av med salt och peppar. Klart!

3. Rotselleri med hasselbackspotatis, dill, granatäpple, citron och brynt hasselnötssmör

IMG_2713.jpg

1 stor bit rotselleri, ca 600 g
800 g delikatesspotatis
smör
1 citron, i skivor
1/2 granatäpple
färsk dill
75 g smör
1 näve hasselnötter
salt och svartpeppar

Såhär gör du: Hasselbacka skiten ur potatisen. Lägg på en plåt. Skär bort skalet från rotsellerin och dela den i grova bitar (se ungefärlig storlek på bilden). Lägg på plåten bredvid potatisen, hyvla över smör och rosta i ca 25 minuter på 200 grader varmluft. Plåten är klar när rotsellerin och potatisen har fått färg och är mjuk igenom. Salta och peppra. Toppa med granatäpplekärnor, citronklyftor och dill. Servera med brynt hasselnötssmör som du gör genom att bryna smör (det vill säga smälta det på medelvärme tills det börjar bli gyllene) + tillsätt en näve grovhackade hasselnötter.

4. Rostade rödbetor med pistage, crème fraîche med vispat brynt smör och krasse

6241765040_IMG_6247.jpg

ca 500 g rödbetor
rapsolja
1 förpackning krasse
1/2 citron, i klyftor
1 dl rostade pistagenötter
2 dl crème fraiche
50 g smör
salt och svartpeppar

Såhär gör du: Skala betorna och dela de i grova bitar. Lägg på en klädd plåt och ringla över olja. Rosta på 200 grader varmluft tills de har mjuknat, ca 20-30 minuter. Salta och peppra. Toppa med citronklyftor, klippt krasse och grovhackade pistagenötter. Servera med en smördipp som du gör genom att bryna smör, låt det svalna och vispa ner i crème fraîchen. Smaka av med salt och svartpeppar. Klart!

5. Smördegsflarn med karamelliserad rödlök, valnötter och dill 

IMG_2672.jpg

250 g färsk smördeg
1 dl crème fraiche
2 dl riven cheddar
2 stora röda lökar
2 msk smör
1 nypa strösocker
1 knippe dill
1 dl finhackade, salta valnötter

Såhär gör du: Rulla ut smördegen på en plåt. Lägg ut ett tunt lager crème fraiche, men spara 1 cm till kanten. Lägg på ost över crème fraichen. Gratinera i ugnen på 200-225 grader varmluft tills kanterna har fluffat upp och osten fått lite färg, det tar 12–15 minuter. Skär rödlöken tunt och stek i en stekpanna i lite smör, salt och socker. Stek på medelvärme tills löken har blivit riktigt mjuk och glansig. Lägg löken jämnt över den gratinerade smördegen. Toppa med dill och valnötter. Dela i mindre bitar. Nomnom!

6. Julig plåt med vegobullar, hasselbackspotatis och pepparrotskräm signerad @majawarodell på Instagram 

vegme-jul-750x400
Foto: Maja Warodell

Det här är inte mitt recept, men jag älskar att Maja har lagat hela julbordet på en och samma plåt. Visst ser det fantastiskt gott ut? Receptet ligger på Vegomagasinets hemsida, klicka på länken ovan för att komma till det.

Följ mig gärna på Instagram för dagliga uppdateringar, enkla recept och vegoinspiration.