Loaded fries med gyrosrostade kikärtor, grönkålsslaw och kebabsås

Vet ni! Den här månaden gör jag (och Plåtmat) ett gästspel på TakuTaku Ringen/Teatern i Stockholm. Det är alltså mina loaded fries med kikärtor, grönkål och kebabsås som gästar – och för 79 kr kan den bli din! Och om du inte har vägarna förbi Stockholm delar jag idag receptet så att du kan laga detta nommiga hemma.

TakuTaku

TakuTaku är en vegansk snabbmatsrestaurang som finns på en rad olika ställen i Stockholm. De serverar rätter som buns, tacos, wraps och desserter som chimichangas. Sebastian som driver stället har även skrivit kokboken ”Vegansk snabbmat: streetfood för alla” som jag verkligen gillar. Kul och lite nördig julklapp som jag kan rekommendera.

Loaded Fries

I min bok Plåtmat har jag vigt ett helt kapitel åt denna fantastiska måltid. I botten har vi alltså en lager rostad potatis. I Takutakus variant av receptet har de istället krispiga sötpotatisfries. Potatisen toppas sedan med gyrosrostade, kryddstarka kikärtor för att sedan serveras med en syrlig kålsallad och världens bästa kebabsås. Det är med andra ord en maxad pommesmåltid. Få saker som toppar det, visst?

Kom och säg hej!

Nästa onsdag den 19/12 kommer jag besöka TakuTaku på ringen där jag mellan kl 12-14 kommer att langa loaded fries för fulla muggar – för att därefter sälja och signera några ex av min kokbok Plåtmat. Kom hemskt gärna förbi och säg hej, käka eller bläddra i boken.

Men nu, receptet:

fries1

Loaded fries med gyrosrostade kikärtor, grönkålsslaw och kebabsås

Bas
Pommes/klyftpotatis (sötpotatis eller vanliga) – ca 1 kg

Gyrosrostade kikärtor
1 förpackning à 400 g kokta kikärtor, avsköljda och avrunna
1 nypa chiliflakes
1 tsk paprika
1 tsk rökt paprika
1 tsk spiskummin
0,5 tsk vitlökspulver
1 msk oregano
1–2 tsk timjan
en skvätt citronsaft
salt och peppar
ev en liten nypa kanel
2–3 tsk olja (till marinad och stekning) 

Kebabsås
2 dl havrefraiche
2–3 msk äggfri majonnäs
2 klyftor vitlök, pressade
2 tsk sriracha
1–2 msk tomatpuré
1 msk torkad oregano
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk rökt paprikapulver
0,5 tsk timjan
En skvätt citronsaft (ca 2 tsk)
salt och svartpeppar 

Grönkålsslaw
Masserad grönkål
Citronsaft
Flingsalt

Topping
Sriracha
Dill
Citronklyftor
ev. rödlök, tunt skivad

Börja med att köra in en plåt klyftpotatis i ugnen på 225 grader varmluft. Lägg potatisen med den skurna sidan nedåt på plåten på ett bakplåtspapper – utan att de snuddar vid varandra. Låt rosta i ca 20 minuter tills de är knapriga och har riktigt fin färg. Salta.

Blanda samtliga ingredienser till marinaden och lägg i kikärtorna. Stek i en stekpanna tills de har blivit knapriga på utsidan och är mjuka på insidan.

Blanda samtliga ingredienser till såsen. Smaka av med salt, peppar, sriracha och citronsaft. Ställ kallt till servering.

Gör salladen genom att skära rödkål tunt och riva grönkålen i mindre bitar. Ha över citronsaft, salt och lite olja och krama kålen ordentligt tills den mjuknar.

Servera med extra sriracha, citronskivor, dill och eventuellt rödlök. Nomnom!

Följ mig gärna på Instagram.