Jamaican Jerk BBQ – veganska grilltips!

För någon vecka sedan blev jag anlitad av Oumph! för att presentera deras nya sommarnyheter formbar färs, ”blödande” burgare (äckligt namn jag vet, men lovar det är gott) samt BBQ-glazade ribs på Vegovision här i Malmö. Det var kul och blev himla gott så här kommer en massa inspiration på goda tillbehör till vegogrill i sommar.

En ny formbar färs!

Jag är ju helsåld på formbar färs. Det har varit så revolutionerande för vegovärlden. Givetvis blev jag sjukt glad att höra att nu även Oumph! gör en egen variant. Som en riktigt god! Du hittar den i frysdisken bland de övriga vegogrejerna. Där hittar du även den nya burgaren och BBQ ribsen. Kul produkt faktiskt, eller ja båda två, som ska vara riktigt goda att grilla.

Jamaikansk BBQ!

Jag valde att presentera rätterna under ett jamaikanskt grilltema. Fick inspirationen från ett riktigt nice hak här i Malmö, Carib Creol, som har en riktigt god grilltallrik om sommaren. Jag serverade alltså vegobollar av den formbara färsen som jag smaksatt på jerkkrydda (mer om det nedan). Till det fick man ris och bönor, avokadoaioli, mangosalsa och en sauce chien. En hundsås med andra ord. Opopulärt ord på en djurrättsmässa. Men det är 0% djur i den. Googla för att läsa mer om varför det heter hundsås, jag orkar inte skriva om det idag. Det är lördag! Jag hinner inte! Jag måste ut och leta burrata!

Jerkkrydda

Själva Oumphfärsen smakar inte så mycket. Den kräver alltså en hel del smaksättning för att bli god. Precis samma grej som med vanlig djurfärs alltså. Jag pregade i en massa jerkkrydda som jag köper färdig. Jag älskar jerkmixkrydda, väldigt god att smaksätta färs med och sedan ha i biffar, bollar eller varför inte i quesadillas? Du hittar jerkkrydda i de flesta mataffärer idag. Santa Maria har t ex en blandning på påse. Nom!

Jamaican Jerk BBQ med mangosalsa, sauce chien och avokadoaioli

valfritt protein, t ex tofu eller oumphfärs (smaksatt med jerkkrydda)

Smaksätt valfritt protein med jerkkrydda. Stek! Klart!

Mangosalsa
1 mango, alternativt 1 paket fryst mango som du tinat
en liten näve körsbärstomater, ca 100 g, i kvartar
1 rödlök, finhackad
1 röd chili, finhackad
1 knippe koriander, finhackad (utan stjälk)
ev. 3 minigurkor, i mindre bitar
1/2 lime, saft och mest
salt

Blanda alla ingredienser! Klart!

Avokadoaioli
2 avokador
1 vitlöksklyfta, finhackad
ca 2 msk rapsolja
salt

Mixa avokado slätt med en stavmixer. Ha i vitlök och lite olja i taget i en tunn stråle tills du har den konsistens du önskar. Ha eventuellt i lite kallt vatten om du önskar en lösare konsistens. Salta!

Sauce chien
2 stora knippen färska örter, mynta och koriander
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 schalottenlök, finhackad
1 lime, saft
ev. 1 msk kallt vatten, att späda med
salt

Finhacka örterna. Blanda med de övriga ingredienserna. Späd eventuellt med lite vatten för att få en lösare konsistens.

Servera allt med kokt ris blandat med kokta svarta bönor. Nomnom!

Följ mig gärna på Instagram för dagliga uppdateringar, enkla recept och vegoinspiration. Min bok Plåtmat hittar du på bland annat Bokus.