Rårakor med Gruyèrekräm och kantareller

I ett betalt annonssamarbete med Gruyère AOP/Switzerland Cheese Marketing Nordics

Nu är det, som vi alla vet, dags för sluttampen på årets härligaste foodieårstid. Hösten är utan tvekan den tid på året då jag äter som godast. Allt smakar liksom gott just nu. Jag tycker det är så behändigt att man inte behöver göra sig till alls för att få maten att smaka bra, råvarorna göra redan sitt. Och istället kan man fokusera på det som jag tycker allra mest om: Smakkombinationer och piff! 

Ni vet ju sedan tidigare att jag älskar kombinationen Gruyère AOP och kantareller – och tidigare har jag både gjort ett pastarecept med den kombinationen samt en tramsigt god pizza och tryffelkräm. Men dagens recept, ja det måste nog faktiskt vara det absolut godaste jag har lagat med denna fantastiska ost.

De flesta av er har säkert lagat rårakor eller rösti någon gång. Det är ju både enkelt, billigt och görs på få råvaror som man alltid har hemma. Men har ni testat att servera den som en japansk kålpannkaka? Det vill säga med massa av goda toppingar? Här har jag kört på en massa goda svenska råvaror som toppingar. Som silverlök! Kantareller! Äpple! Ett berg av finriven, smakrik Gruyère AOP! Och kanske det bästa av allt – en crème fraichesås med smak av lite citron, brynt smör och extra ost. Åh, älskar den här rätten. En perfekt lyxig höstmiddag. 

Så, det jag gör alltså är att jag plockar det bästa från säsongen med de absolut godaste svenska råvarorna – och blandar det med det kanske bästa Schweiz har att erbjuda: Sin hantverksost Gruyère AOP. Jag gillar den framförallt på grund av dess smak och tycker att osten kan lyfta vilken rätt som helst – men sen är det såklart en bonus att den inte innehåller några tillsatser. Bakom osten ligger det ett helt fantastiskt hantverk, en flera hundra år gammal tradition. Så galet att folk åt något så lyxigt som Gruyère på medeltiden liksom. Sånt har man aldrig fått läsa i historieboken! Men nu vet jag att ni vill ha receptet – så om du är pepp på att läsa mer om Gruyère AOP, se fler recept och användningsområden samt läsa lite kuriosa om dess historia: Gå in på https://gruyere.com/se

Rårakor med Gruyèrekräm och kantareller

Rårakor
500 g fast potatis
Smör och olivolja, till stekning

Gruyèrekräm med brynt smör
2 dl créme fraiche
25 g smör
1-2 dl finriven Gruyère AOP
En liten skvätt citronsaft
Salt och svartpeppar

Topping
200 g kantareller, hårt stekta i smör
1/2 citron, i klyftor
1 knippe gräslök, finhackat
1 knippe dill, plockat
1 äpple, tunt skivat
1/2 silverlök, tunt skivad
1-2 dl finriven Gruyère AOP

Skala potatisen. Riv den grovt. Värm en klick smör och lite olja i en stekpanna. Fördela hälften av den rivna potatisen i stekpannan så att den bildar en jämn kaka. Låt steka på medelvärme tills den börjar bli gyllene och vänd därefter med hjälp av en tallrik eller ett kastrullock. När potatisen är gyllene på båda sidor och genomstekt är den färdig. Låt eventuellt lite riven Gruyere AOP smälta över kakan på slutet. Stek därefter den andra rårakan på samma sätt. 
Bryn smöret i en kastrull på medelvärme tills det blivit gyllene. Låt svalna en aning och blanda med crème fraichen och den rivna osten. Smaka av med salt, citronsaft och grovmalen svartpeppar. 
Toppa varje råraka med Gruyèrekrämen. Toppa därefter med tunt hyvlat äpple, silverlök, stekta kantareller, gräslök och dill. Avsluta med att riva över rikligt med Gruyère AOP över båda rårakorna. Servera med citronklyftor. 

I ett betalt annonssamarbete med Gruyère AOP/Switzerland Cheese Marketing Nordics

En kommentar Lägg till

Kommentera