Releasefesten för min nya kokbok Käka Grönt!

För någon vecka sedan var det dags för den mycket efterlängtade releasefesten för min nya kokbok Käka Grönt! För en månad sedan släppte jag nämligen min andra kokbok som jag skrivit för Norstedts förlag och det ville vi fira stort! Miriam Preis står för bilderna, Kristin Lidström för formen och jag är SÅ glad för den.

Käka Grönt! Tuvessonskans ultimata guide till skåpmat, brödmat, plåtmat och annat gott

Har jag berättat om den nya boken här förresten? Jag tror inte det? Vi kör en snabb bok-dragning. Jag ville skriva den här boken för att samla de rätter, recept och måltidsmodeller som jag använde mig av när jag gick från en köttbaserad kost till en grönare sådan. Käka Grönt heter den alltså, och finns att köpa på exempelvis Adlibris, Bokus och Ica Maxi.

Jag har byggt hela boken på mina gröna måltidsmodeller som jag kallar för Plåtmat, Brödmat och Skåpmat. Jag har även med en ersättningslista och mellanrättskonceptet – och mina bästa recept såklart. All info som jag hade velat ha helt enkelt när jag slutade käka kött.

Miriam klippte förresten ihop en riktigt fin film till boken. Tycker den fångar känslan i boken på ett så fint sätt. Här hittar ni Miriam förresten! En av de absolut bästa människorna jag vet. Både på ett personligt och professionellt plan.

Ciao Lola

Tanken var att vi skulle ha två olika fester för den nya boken, jag menar två fester är alltid bättre än en. En för branschfolk och senare en för alla andra. Och för branschfesten beslutade vi oss för att vara på den nya italienska matstudion Ciao Lola som drivs av Jennifer. Har jag berättat om Jennifer? Nej, men jag tror inte det. Alltså det märks att det var länge sedan jag snackade med er här på bloggen. Märker nu att jag har saknat det. Men i alla fall. Jennifer är Ciao Lolas ägare. Alla älskar henne. Jag är så glad att vi har träffats! Och såklart att hon lät oss ha festen på hennes URmysiga ställe. Om du någonsin behöver boka lokal, kolla med Jennifer. Här kan man ha allt från personalfester, till AW eller varför inte namngivningfest?

Middag

Vi ville göra någon av rätterna från boken och eftersom Ciao Lola är en italiensk matstudio bestämde vi oss för att laga melanzane till huvudrätt. Och ha lite kökshängsstyle istället för sittande middag. Älskade det. Kommer vilja ha alla mina kommande fester med det upplägget.

Jag har precis som de flesta andra fått fullständigt dille på burrata i år. Så! Därför ville jag köra burratabar i Jennifers kökslucka. Vi köpte en helt galet god burrata från Lidl, TIPS! om den finns inne. Stor, krämig och sanslöst god. Sedan toppade jag med olika goda grejer. Den första (som gjort succé på Instagram redan) är en med hårt stekta kantareller, dill och brynt smör. I den andra hade jag färska fikon, citronoljan från Gunnarshög, saltrostade pistagenötter, lite honung och timjan. På den sista hade vi picklade tomater. Ja, du läste rätt! Ugnsrostade småtomater som fått ligga och picklas. Det är allt. Så så så gott! Rekommenderar alla att inleda fest med burratabar. Otroligt gott och trevligt.

Vi skippade dessert och drack istället extra gott kaffe från Johan & Nyström och käkade italienska små mandelkakor från Noir Kaffekultur. Min favoritkaka i hela världen.

Jag har en tendens att överdriva. Varför bara köra burrata när man kan köra förrättsbuffé? Så, det blev en supermaxad antipasti. Med chips! Marinerade kronärtskockor i olja från Garant. Crostini! Friterade spanska mandlar som finns att köpa på t ex Möllans Ost och Spoonery här i Malmö. Cornichoner! Italienska smöriga oliver! Grissini! Parmesan!

Jag lagade också en riktigt nommig tomatpesto som jag gjorde på Garants marinerade körsbärstomater och rostade solroskärnor. Receptet på den finns i boken också.

Och min nya favorit! Kålrabbi! Åt det under Bokmässan på Bar La Lune och blev SÅLD, så det kändes givet att jag skulle ha med en kålrabbianrättning också. Citronmarinerade den i tunna, tunna skivor och toppade därefter med smulad fetaost, citronolja och massvis av grovmalen svartpeppar. Laga den! God!

Årets bästa goodiebag

Och tack vare mina samarbetspartners lyckades vi få till en riktigt, riktigt trevlig goodiebag med produkter som jag älskar och själv använder. Ska vi kika på vad den innehöll? Ja!

Jag ville skapa en goodiebag med produkter som återfinns i mitt skafferi, produkter och verktyg som återfinns i boken – eller som har en Malmöanknytning på något sätt. Och jäklar vilken foodiebag vi fick till. 3 stycken närmare bestämt. En med blandade göttiga produkter, en helt egen med lokalodlade råvaror från Mylla och en med mejeriprodukter och oliver från Larsa Foods.

Mylla Matmarkad levererar varje vecka en matkasse med råvaror från lokala leverantörer här i Malmö och Lund. Jag använder framförallt lokalt odlade råvaror i mina recept, därför kändes det extra kul att få med en påse med lite av det bästa Malmö har att erbjuda. I just denna kasse var det råvaror från Ur vår Jord @urvarjord, GRAM @grammalmo och Vegostan @vegostan.

Vegomagasinet som jag tidigare tagit fram en del recept till (och fotat ett av omslagen!) var såklart med. Sveriges bästa och största vegotidning. Fiskars hade sponsrat med sina klassiska orangea saxar. Så mycket nostalgi i dem!

Tartex som jag arbetat med det senaste året skickade såklart med några olika varianter av deras klassiska pastej. Den naturella är min favorit.

Falksalt har jag också arbetat med och tagit fram recept till. De har nyligen släppt ett nytt flingsalt, ett himalayasalt, som kom med i påsen.

Ciao Lola gör en fantastiskt god pangritata, som ett slags örtigt och frasigt ströbröd. Det kom såklart med i påsen. Vet inte hur många sådana jag käkat upp den här hösten.

Ni vet ju hur mycket jag älskar Gunnarshögs smaksatta oljor. Det var givet att de skulle vara med i påsen. Så alla fick varsin flaska citronolja. Den är så otroligt god till mycket. Allt från topping till tomatsoppan som till vaniljglassen. En stapelvara hos oss.

Österlenchoklad sponsrade med sin nya veganchoklad. Jag upptäckte deras fantastiska produkter i somras när jag var ute och skrev Österlenguide. Otroligt gott är det. Älskar alla deras produkter och deras arbete i övrigt.

Som etnolog kändes det självklart att få med biljetter till Malmös roligaste utställning, på Disgusting Food Museum, som just nu hittas på Caroli. Jag kommer skriva mer om denna utställning, men det behöver jag ett helt eget inlägg till pga finns SÅ mycket kul att säga.

Johan och Nyström hade skickat med mitt favoritkaffe och svart te i den absolut finaste förpackningen. Sånt älskar man ju.

Och slutligen! Garant! Min första samarbetspartner någonsin. De hade skickat med en uppsättning basprodukter som återfinns i ett av kapitlen i nya kokboken, som jag kallar för skåpmat. Så ekologisk quinoa, soltorkade tomater, marinerade kronärtskockor och tetra med bönor kom med. Så bra produkter som alla alltid borde ha hemma.

Sedan ungefär ett år tillbaka har jag arbetat med Larsa. Med att hjälpa till att skapa recept framförallt. Fick med mina två favoritprodukter i goodiebagen som jag LEVER på. Getyoghurten och labneh. Två produkter som på riktigt förändrat mitt matliv. Ingen överdrift.

Tack snälla alla som hjälpt mig göra den här boken. Framförallt TACK MIN ÄLSKLING MIRIAM PREIS! Tack till min syster och min man för diskhjälpen. Tack till min vän Hanna för din loppisexpertis. Tack familjen för allt! Tack alla samarbetspartners. Och tack alla följare och läsare som gör mitt jobb så kul!

2 kommentarer Lägg till

  1. Tin-tin skriver:

    Helt underbart att läsa!Grattis 😘 Lycka till🌹🌹

    Skickat från min iPhone

    1. Tack snälla! ❤️

Kommentera