Grönkålscarbonara med soltorkad tomat

Det här receptet publicerades första gången i Vegomagasinet under hösten 2017 – och fick dessutom en plats på omslaget. Därefter lade jag in en variant på carbonara-ishen i min kokbok Käka Grönt! och det verkar sannerligen ha blivit ett populärt vardagsrecept även hemma hos er. Och nu slutligen hamnar det här, där det hör hemma, på bloggen!

Men kan man verkligen kalla det för en carbonara? Nej, men nu gör jag det ändå. Vad namnet carbonara kommer från är ingen helt säker på, men troligtvis refererar det till mängden svartpeppar som är ett måste i rätten. Kolarhustruns spagetti. Det vill säga att svartpepparn i rätten ska påminna om… kol?

Så, en klassisk carbonara innehåller förutom kol, jag menar svartpeppar, även guanciale, parmesan och ägg. Ingen grädde. Väldigt enkla smaker som ger en smakrik och krämig pastarätt. Och vad gör jag med detta klassiska recept? Fuckar upp det totalt. Går det att göra en god vegetariskt klassisk carbonara? Nej? Det är inte ens lönt att försöka ersätta guanciale med Eldorados vegobacon, det ÄR verkligen inte samma grej. Men det går att göra sin egen tolkning på rätten och inspireras av de olika momenten och smakerna. Rökigheten, krämigheten, umamin och trycket i pepparn. Det har jag haft som inspiration och levererar här en pastarätt med säsongens kanske roligaste råvara: grönkålen!

För att få till rökigheten i rätten som jag tycker är viktig smaksätter jag de soltorkade tomaterna med lite rökt paprika. Rökt paprika går idag att köpa i de flesta matbutiker, Santa Maria har den. Den har jag som bas till många grytor, pastarätter och som smaksättning till ägg etc – så köp hem den om du gillar mina recept. Den kommer gå åt!

Svartpepparn är ju en av de viktigaste ingredienserna när man lagar en carbonara och här använder jag en sort från kvarn. Min favorit är Tellicherry-pepparn, från kvarn. Använd alltid, alltid peppar från kvarn. Det gör verkligen stor skillnad. Men nu: receptet på min hitte-på-carbonara!

Grönkålscarbonara med soltorkad tomat

1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja (alternativt oljan från tomaterna)
1 burk soltorkade tomater i olja à 200, finhackade
1–2 tsk rökt paprikapulver
2 dl grädde, t ex havregrädde eller vispgrädde
2–3 msk pastavatten
100 g grönkål, utan stam i mindre bitar
salt och färskmalen svartpeppar från kvarn

Till servering
4 portioner linguine eller spagetti
persilja, finhackad
finriven parmesan
nymalen svartpeppar

1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
2. Fräs lök i olivoljan tills den är mjuk och glansig.
3. Vänd ner den soltorkade tomaten i stekpannan tillsammans med rökt paprika, vitlök och grönkål. Stek hastigt. Vänd i grädden och låt koka ihop i några minuter.
4. Smaksätt med salt och rikligt med svartpeppar.
5. Avsluta med att blanda såsen med den nykokta pastan samt någon matsked pastavatten. Klipp över lite persilja. Servera genast.

Kommentera