Godmorgon lördag! Vad kul att se att ni är så många som gillade det enkla fredagsreceptet jag publicerade igår. Ser att ni lagar det för fullt på Instagram. Idag tänker jag att vi fortsätter på veckans 90-talstema och ska nu snacka festivalmat: det vill säga langos!
Langos för mig är i första hand förknippat med Malmöfestivalen och i andrahand Kiviks Marknad. Två väldigt betydelsefulla årliga händelser för mig under min barndom med andra ord. Langos är livet? Och visst är det lite småmeckigt att göra hemma och blir stökigt som fan – men om det är någongång man kan stå ut med det är det en lördag i oktober.
Ursprungligen är langos en ungersk street food-delikatess och består av friterad deg som därefter toppas med diverse göttigheter. Att fritera deg som därefter pyntas hittar vi i flera olika matkulturer; som t ex Italiens pizza fritta som vi ska prata om en annan dag. Men tillbaka till langosen.
Jag vet inte hur autentiskt detta recept på deg är. Vissa recept säger ”med potatis” andra säger ”utan” men gott blir det oavsett. Ofta penslas langosen med vitlöksolja efter de har friterats – men jag tar det ännu ett steg längre och serverar det istället gärna med brynt vitlökssmör. Jag menar, allt blir godare med brynt smör?
Så! Brynt smör kan du alltså både ha att pensla den nygräddade langosen med. Men du kan också ha det i såsen vilket jag absolut rekommenderar. Ost, crème fraiche och brynt smör är den perfekta röran/såsen till typ allt? Så det så! Ställ fram dina nyfriterade langos och en stor skärbräda med massa göttiga toppingar och låt alla komponera sina langosrätter bäst de vill.
Langos med Västerbottensostkräm med brynt smör och picklad rödlök
Langosdeg
- 1/2 paket jäst
- 3 dl ljummet vatten
- 7 dl vetemjöl special + extra till utbakning
- 100 g potatis, skalad och kokad (ca 1 normalstor potatis)
- 1 tsk salt
- rapsolja till fritering
Riv potatisen grovt.
Smula ner jästen i en bunke. Värm upp vattnet och häll det över jästen och rör runt tills den lösts upp. Ha i potatisen och saltet. Blanda även i mjölet och rör runt tills du fått en fin och jämn smet. Den ska vara lite kladdig. Låt jästa ca 45 minuter.
Ta en liten bit av den jästa degen och forma den till valfri form med hjälp av lite extra mjöl. Jag brukar göra mina ganska små, men du avgör själv hur stora langos du vill göra. Gör om processen tills smeten är slut.
Värm upp oljan och fritera langosen (en i taget) tills de är gyllene på båda sidor.
Västerbottensostkräm med brynt smör
- 2 dl crème fraiche
- 1,5 dl riven Västerbottensost
- 20 g brynt smör
- salt och peppar
Blanda crème fraichen med det brynta smöret. Blanda ner den finrivna osten, salt och peppar. Om du vill kan du även smaka av med lite citronsaft.
Servering
- picklad rödlök
- örter
- extra riven ost
- citron
- svartpeppar
Toppa dina langos med ost- och smörkrämen och toppa med picklad lök, örter, citronsaft, extra riven ost och svartpeppar.
[…] du laga ”riktiga” langos? Då har jag ett recept på det också! Med västerbottenostkräm, brynt smör och picklad lök. […]
[…] Langos! En suveränt rätt att servera på kvällen på midsommar. Fritera små minilangos och ställ fram en skärbräda med massvis av goda toppingar och röror. Otroligt populärt och somrigt! Här hittar du receptet på langos. […]
[…] Ja, det femte tipset påminner och det fjärde. Och det är langos. Smeten innehåller potatis och då är det nice att ha det färdigt så man slipper stå och vänta och kan köra igång direkt. Behöver du recept på langos? Jag kirrar: klicka här! […]
[…] sina små smördegsbitar bäst de vill. Oerhört smidigt och kul! Här kommer du till receptet på langos och här hittar du receptet på […]