Langos med västerbottensostkräm med brynt smör och picklad rödlök

Inlägget innehåller annonslänkar till Bokus

Godmorgon lördag! Vad kul att se att ni är så många som gillade det enkla fredagsreceptet jag publicerade igår. Ser att ni lagar det för fullt på Instagram. Idag tänker jag att vi fortsätter på veckans 90-talstema och ska nu snacka festivalmat: det vill säga langos!

Langos för mig är i första hand förknippat med Malmöfestivalen och i andrahand Kiviks Marknad. Två väldigt betydelsefulla årliga händelser för mig under min barndom med andra ord. Langos är livet? Och visst är det lite småmeckigt att göra hemma och blir stökigt som fan – men om det är någongång man kan stå ut med det är det en lördag i oktober.

Ursprungligen är langos en ungersk street food-delikatess och består av friterad deg som därefter toppas med diverse göttigheter. Att fritera deg som därefter pyntas hittar vi i flera olika kulturer; som Italiens pizza fritta som vi ska prata om en annan dag. Men tillbaka till langosen.

Jag vet inte hur autentiskt detta recept på deg är. Vissa recept säger ”med på potatis” andra säger ”utan” men oavsett blir det gott. Ofta penslas langosen med vitlöksolja – men jag tar det ännu ett steg längre och serverar det med brynt vitlökssmör.

På tal om, du vet väl om att jag har skrivit en hel bok om brynt smör som smaksättare? Glöm inte beställa den, nu är det bara ca 1,5 vecka kvar tills den kommer! Iiih!

Så! Brynt smör kan du alltså både ha att pensla den nygräddade langosen med. Men du kan också ha det i såsen vilket jag absolut rekommenderar. Ost, crème fraiche och brynt smör är den perfekta röran/såsen till typ allt? Så det så!

Langos med västerbottensostkräm med brynt smör och picklad rödlök

Kommentera