Kantarelltacos med grönkål, pepparrotskräm och picklad lök

Nu har det gått lite mer än ett år sedan jag släppte min andra kokbok Käka Grönt! Tuvessonskans ultimata guide till skåpmat, brödmat, plåtmat och annat gott. En kokbok på 192 sidor som handlar om mina gröna måltidsmodeller som gör det enklare att förstå sig på grunderna i vegetarisk matlagning. Du lär dig allt från hur du tar fram egna recept på vegobollar- och biffar till tips på hur du lagar god och enkel mat utan den klassiska tallriksmodellen. Min absolut mest maxade bok hittills!

Det här receptet på höstliga tacos lagade jag i tv4 Nyhetsmorgon förra hösten och finns alltså redan publicerat på köket.se – så därför tänkte jag, varför inte lägga in det här också? Mina favoritråvaror om hösten är kantareller och kål. Här har jag kombinerat dessa smakfavoriter och lagt dem i ett bröd tillsammans med en pepparrotskräm. Om du vill kan du byta ut tacobrödet och istället fylla ett tunnbröd – eller varför inte lägga allt på en smörstekt skiva surdegsbröd?

Foto: Miriam Preis

Kantarelltacos med grönkål, pepparrotskräm och picklad lök

  • 400-600 g kantareller
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 2 msk smör
  • salt
  • svartpeppar

Picklad rödlök

  • 1 rödlök, tunt skivad
  • 0,5 dl ättikssprit (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten, kallt

Pepparrotskräm

  • 1,5 dl crème fraîche
  • 1-2 msk färsk pepparrot, riven (på tub eller färsk)
  • 35 g dill, fryst
  • flingsalt
  • svartpeppar

Servering

  • 8 tortillabröd (små)
  • 150 g grönkål, utan stjälk
  • 1 msk rapsolja
  • 4 dl lagrad ost, riven (t.ex. prästost, grana padano eller västerbottensost)
  • 1 knippe gräslök, finhackad
  • 0,5 citron, i klyftor

Gör så här

  1. Börja med att rensa svampen. Om svamparna är stora så dela dem på längden med fingrarna.
  2. Stek svampen i en torr stekpanna tills vätskan har släppt, tillsätt därefter vitlök och smör och låt hastigt steka med. Salta och peppra.
  3. Picklad rödlök
    Koka upp ättikssprit, socker och vatten. Häll över lagen i en burk och lägg i rödlöken. Låt stå i minst 30 minuter, gärna längre.
  4. Pepparrotskräm
    Blanda ihop samtliga ingredienser, smaka av med pepparrot och dill tills du hittar en smakbalans du gillar. Ställ krämen kallt till servering.
  5. Servering
    Värm tortillabröden i ugnen eller i en torr stekpanna.
  6. Massera grönkålen med händerna tillsammans med lite olja tills de har mjuknat och blivit mörkgröna.
  7. Fyll bröden med kantareller, pepparrotskräm, grönkål och övriga tillbehör. Servera citron vid sidan.

Kommentera