Quesadillas med garam masalalinser

Hej från Stockholm och Hotel Frantz som har blivit lite av ”mitt” hotell när jag är på besök i huvudstaden. Stannar bara ett dygn den här gången och det gör jag för att signera alla era förhandsbeställda böcker och hinna med att äta lite middag med mitt förlag. Ska bli så kul och skitläskigt på samma gång att få se den nya boken för första gången – och nästa torsdag skickas den ju ut till er. Åh, vad jag hoppas att ni ska gilla denna bok lika mycket som de två föregående böckerna.

Idag tänkte jag tipsa om ett superenkelt och snabbt vardagsrecept som vi lagar ofta. Quesadillas har blivit lite av en lifesaver hos oss. Barnen gillar det, det är perfekt att laga på diverse rester eller skåpmat. Superenkelt att variera. Och går att äta bara som det är eller tillsammans med en god soppa.

Brödet är vanligt tortillabröd. Det kan man alltid ha hemma i skafferiet eller i frysen. Fyll bröden med ost och valfri gojsig röra och servera därefter med någon god dippsås. Kläm i lite färskost också om du har det hemma, ju mer gegga desto godare.

Till denna variant med garam masalalinser kan det vara gott att servera en raita till. Det gör du genom att blanda yoghurt med riven (och avrunnen) gurka samt mynta. Svartpeppar och salt, såklart. Supergott att ha i lite äpple också. Ja, du kan egentligen klämma i lite vad som helst. Kanske lite spiskummin? Koriander? Salladslök? Lite honung? Ja, gör en sval yoghurtsås helt enkelt. Vad du stoppar i den är mindre viktigt. Men nu över till quesadillasen!

Quesadillas med garam masalalinser

1 liten gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 paket kokta gröna linser à 370 g, sköljda och avrunna
3 tomater, grovhackade
2–3 tsk garam masala
1 msk tomatpuré
1 tsk vitvinsvinäger
1 nypa cayennepeppar
1 msk smör
rapsolja, till stekning
salt och svartpeppar
tortillabröd
riven ost

Stek lök mjukt i olja i en stekpanna. Vänd i vitlök, linser, tomat, tomatpuré och kryddor. Låt steka på medelvärme under omrörning tills vätskan kokat bort. Vänd i smöret och smaka av med lite vinäger. Mosa linserna lätt med baksidan av en sked så det bildar en gojsig röra. Lägg ost och någon matsked av linsröra mellan två tortillabröd. Det ska vara ost på båda sidor. Kläm ihop tortillabröden och stek på båda sidor tills gyllene. Dela i mindre bitar. Servera genast.

Kommentera