Grön ärtsoppa med syrad grädde, fetaost och gurka

Inlägget innehåller annonslänkar till Mathem

Ni vet vid det här laget att jag gillar att laga mat efter olika basrecept, formler och modeller – där själva grunden i rätten alltid är densamma men där jag varierar toppingar, tugg och konsistens efter säsong. Ett exempel på ett sådant recept är vad jag slarvigt kallar för ”syrlig soppa”. En soppa som egentligen funkar med vilken råvara som helst – men min favorit har blivit svamp, gröna ärtor, sparris och zucchini. Men det går bra att laga med morot, rödbeta eller varför inte pumpa också.

Soppan är verkligen jätteenkel att laga. Du behöver lök, syrad grädde, buljong och citron. Och den syrade grädden är alltså soppans huvudroll och absolut viktigaste komponent. Men vad är egentligen syrad grädde?

Den syrade grädden (adlink) missar man lätt i butiken eftersom den ser ut som ”vanlig” grädde. Det här är en av de absolut viktigaste ingredienserna i min matlagning. Finns den inte i din matbutik kan du be dem ta in den, annars finns den även på Mathem (adlink). Den är rinnande, skär sig inte och är HELT GALET GOD. Den här måste ni börja använda i er matlagning. Syrad grädde är helt enkelt grädde som man har låtit syra. Den är tjock men rinnande och påminner på många sätt om crème fraiche. Hittar man inte syrad grädde går det fint att ersätta med crème fraiche.

Och sen toppingen! Här ska du välja det som är bäst i säsong. I min bok Plåtmat skriver jag en del om hur man kan tänka när man väljer toppingar till sina rätter – men ett sätt är att gå efter färgschema. En grön soppa passar alltså ofta med gröna grejer; som gurka/äpple/dill. Det får gärna vara något knaprigt och något smakrikt. Men sopptoppingar kan vi prata om i ett helt eget inlägg en annan gång! Nu receptet! Receptet räcker till ca 3 portioner, men du kan lätt dubbla det.

Grön ärtsoppa med syrad grädde

1 gul lök, finhackad
250–300 g frysta gröna ärtor
1 grönsaksbuljongtärning
ca 4–5 dl vatten
3 dl syrad grädde
1/2 citron, saften
olivolja, till stekning
salt och peppar

Förslag på topping
minigurka
äpple
dill
fetaost
rostade rapsfrön
citronolja eller god olivolja

Stek löken mjuk i rikligt med olja. Vänd i ärtorna och rör om snabbt. Tillsätt vatten, buljong och syrad grädde och låt koka upp ca 5 minuter. Mixa slätt med en stavmixer och smaka av med salt, peppar och citronsaft. Toppa soppan med t ex gurka och äpple i små bitar, samt smulad fetaost, dill och god olja.

3 kommentarer Lägg till

  1. Emma skriver:

    Kan tystnaden här inne bero på boksläpp? Stort grattis till din tredje fina bok! 🥳 Jag gillar den väldigt mycket men, ja nu kommer det ett men, jag saknar det fina märket som skulle medfölja i samband med att man förhandsköpt boken på Bokus. Hade ju sett framemot att få pimpa min mobil med det 😁 Jaja vad är en bal på slottet när man har en hel bok om brynt smör i sin näve?!? Så bra!!

    1. Hej Emma! Det stämmer, boklanseringen tog lite tid 🙂 Om du följer mig på Instagram, klicka på höjdpunkten ”merch” så hittar du ett formulär du kan fylla i för att få klistermärket!

  2. Emma skriver:

    Tack för svar men jag har inte instagram. Nu ska jag gå och bläddra i din bok och planera middag!

Kommentera