Nu är det lite mer än 4 månader sedan min tredje kokbok, Brynt Smör: en kokbok om ett av mathistoriens mest delikata misstag, släpptes. Min favoritbok i den lilla kokboksskaran, om man får ha en sådan? Jag har inte pratat om boken så mycket här ännu, så jag tänkte att vi kanske skulle göra det idag?
Boken är som sagt min tredje. De första två böckerna handlar om mina gröna måltidsmodeller – och denna handlar istället om en av världens bästa smaksättare. Smör, ja! I boken presenterar jag delvis hur man bryner smör på bästa sätt, men vi hittar även ett 40-tal recept fördelade i kapitlen brunch, middag, snacks och dessert.
Ett av mina absoluta favoritrecept i boken har kommit att bli denna pumparisotto. En fantastisk bjudrätt. Pumpa kan jag tycka är en lite knepig råvara – så det gäller att kombinera den på rätt sätt. Pumpa behöver liksom en liten skjuts för att komma till sin rätta. Salvia + pumpa är en klassisk kombo. Här tjoffar jag ner salvian i smöret och toppar hela alltet med någon matsked smakrikt smör. Salvian friteras även i smöret och blir så där trevligt krispig. Citron har vi till också! Getost om man tycker om det. Massvis av parmesan, givetvis. Var inte rädd för att laga risotto, det är superenkelt MEN du behöver passa den som en bebis, ge den all din uppmärksamhet, röra röra röra. Det är värt det, alltid! Viktigt bara att du inte gör den för kompakt. En god risotto (i mitt tycke) ska rinna ut på tallriken och serveras med sked.
Och just det! Gillar du receptet kommer du garanterat även gilla boken. Köp den gärna här!

Pumparisotto med brynt salviasmör och getost
- 1 butternutpumpa à 600 g
- 100 g smör
- 1 liten näve färsk salvia
- 10 dl vatten
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 1 stor schalottenlök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 3 dl risottoris
- 1,5 dl vitt vin
- 2,5 dl finriven parmesan
- salt och peppar
- olja, till stekning
Servering
- 150 g chèvre
- citronsaft
Såhär gör du
Pumpapuré
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala pumpan, dela den på längden och ta bort kärnorna. Dela pumpan i mindre bitar och lägg på en plåt. Ringla över rikligt med olja. Låt rosta i mitten av ugnen tills pumpan mjuknat, ca 20 minuter beroende på hur stora bitar du skurit pumpan i. Mixa den rostade pumpan slätt.
Risotto
3. Bryn smöret tillsammans med salvian och ställ åt sidan.
4. Koka upp vattnet med buljongtärningarna. Det ska hållas varmt hela tiden när du gör risotton.
5. Stek lök och vitlök mjukt i rikligt med olja.
6. Vänd ner riset och låt det steka med 1-2 minuter tills det blivit glansigt.
7. Häll på vinet och låt det koka in under omrörning.
8. Tillsätt någon deciliter av den varma buljongen och låt det koka in under konstant omrörning. Riset är klart när det har mjuknat, men fortfarande har en liten liten kärna.
9. Tillsätt pumpapurén och den rivna osten. Späd med resterande buljong. Ha avslutningsvis i 2-3 msk av det brynta smöret och rör om. Salta och peppra efter smak.
10. Häll upp risotton på tallrikar och toppa med det resterande brynta salviasmöret. Smula över lite getost och öl på med citronsaft. Gillar du inte getost går den att ersätta med extra riven parmesan istället.