Om jag ska vara helt ärlig var jag länge ganska skeptisk till konceptet att ha baljväxter i pastasåsen. Jag menar, det kändes som en otroligt störig proteinberikning? Pastasås ska vara gott, inte hälsan själv?
Sen skärpte jag till mig, testlagade och blev fast direkt. Det är något med kikärtor som gör att de blir sådär krämiga och goda när de får tillagas i en sås. Mycket gott ihop med tomatsås och spagetti.
Sedan toppar jag såklart allt med brödkrisp som har varit min absolut största besatthet de senaste två åren. Carbs on carbs mmm. Det finns recept och tips på min Instagram @tuvessonskan om du vill se hur jag lagar mitt brödkrisp. Men egentligen är det enkelt: mixa bröd i valfri storlek. Stek i olja och/eller smör. Riv ner vitlök, kanske örter, kanske chili, kanske lite salt och peppar. Tadaaa! SVINgod fattigmansparmesan var det här.

Harissa
Och just det. Jag kanske borde presentera harissa närmare för mina nya läsare. Jag använder harissa rätt mycket i min matlagning skulle jag vilja påstå. Harissa finns både som torr kryddblandning och som en ”paste” – konsistensen är typ som en tomatpuré då alltså. Och det är den senare varianten jag brukar använda mig av. Det finns flera olika märken och om du inte hittar i din närmaste matbutik går det att köpa på nätet.

Hela körsbärstomater på burk
Jag skriver ofta om att använda hela tomater på burk. Det funkar såklart fint med krossade tomater också – men det är något lite extra gott och trevligt med hela tomater. I detta recept använder jag mig av körsbärstomater på burk. Jag tycker att det ger ett gott ”tugg” till rätten, men hittar du inte – ta en annan tomatburk bara!

Pasta e ceci med harissa och brödsmul
- 1 gul lök, finhackad
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 msk tomatpuré
- 1 tetra kikärtor à 400 g, sköljda och avrunna
- 0,75 dl finhackade soltorkade tomater
- 1–2 tsk harissa
- 1 burk hela konserverade körsbärstomater à 400 g
- 2-3 msk pastavatten
- En liten skvätt vitvinsvinäger
- salt och svartpeppar
- olja till stekning
Servering
Valfri pasta, t ex spagetti eller linguine
stekt brödkrisp
Såhär gör du
1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
2. Stek lök och vitlök mjukt i olja.
3. Vänd i harissa, tomatpuré och soltorkade tomater och låt steka ihop snabbt.
4. Tillsätt även körsbärstomaterna och låt koka upp.
5. Låt småputtra 5-10 minuter och smaka därefter av med vinäger, salt och peppar.
6. Späd såsen med lite av pastavattnet och låt det koka in tills du har en konsistens du önskar.
7. Blanda pastan med såsen, häll upp på ett fat och toppa med stekt brödkrisp.
[…] Pasta e ceci med harissa och brödsmul […]