Våren är visserligen märkbart på intåg men ett liiitet tag till får ni stå ut med matbilder plåtade i lysrörsbelysning. Maten ser inte riktigt lika god ut men jag lovar: det är den! Men nu släpper vi bildkvaliteten och fokuserar på vad vi har på tallriken: ETT FANTASTISKT TILLBEHÖR TILL ALLT!
I helgen var jag pepp på att laga något gott med rotselleri. Jag var också väldigt sugen på citron, smör och grädde så jag beslutade mig för att slå samman de olika komponenterna och göra ett gott och trevligt tillbehör. Jag serverade sedan min lilla rotsellerianrättning till helrostad vitkål – men jag skulle säga att den här rotsellerin i citronsmörsås är det perfekta vintersäsongtillbehöret till flertalet rätter. Äter du fisk? Då är röding den perfekta matchningen. Något grillat? Korv! Eller färsbiffar! Mmm, ja! Prova!

Belugalinser
Den lyxigaste linssorten vi har heter belugalins. Namnet härstammar från belugakaviaren – för att markera dess exklusivitet. Det är alltså en svart lins, som håller formen när den kokas. Till skillnad för exempelvis röda linser som typ blir som en gröt. Belugalinserna är ofta slutsålda i butik och hittas fortfarande oftast i lite större matbutiker. Jag brukar köpa mina på nätet, t ex Mathem, och oftast blir det denna variant från Urtekram.

Rotselleri i citronsmörsås med belugalinser och gräslök
1 liten bit rotselleri
2 äggulor
1 dl crème fraiche
1,5 dl vispgrädde
1/2 citron, saft
50 g smör
0,5 dl belugalinser
färsk gräslök, finhackad
salt och svartpeppar
Såhär gör du
Börja med att koka belugalinserna enligt anvisningarna på paketet.
Skär bort det tjocka skalet från rotsellerin. Mandolina den eller skär den i tunna skivor. Ju tunnare desto bättre. Koka rotsellerin mjuk i saltat vatten.
Värm upp äggulor med crème fraiche och grädde. Det får inte börja koka. Bryn smöret och vispa sedan ner det i mejeriblandningen. Smaksätt med citron, salt och peppar. Ställ åt sidan.
Tillsätt de kokta och avrunna linserna samt den kokta och avrunna rotsellerin.
Avsluta med att ha på rikligt med finriven gräslök.
Wow! Måste testa detta till röding!!
Underbart! Och så en liten sallad på äpple/gurka till för att få till lite krisp och ”fräschör”. Sorry för ordvalet, kommer inte på nåt bättre 😂
Haha blir perfekt!