Eftersom jag är mamma (och människa!) älskar jag allt som har med texmex att göra. Jag är tokig i tacopaj, toookig! Åt det första gången som 29-åring och blev besviken på mig själv över det faktum att jag inte hade lagat det tidigare. Men ibland pallar man inte hålla på och göra pajdeg och stöka ner köket och sån skit – och då är smördeg räddningen i vardagen. Så! Här har vi små tacogorbys som görs på fryst smördeg och toppas med tacofärs och diverse kylskåpsrens du hittar hemma.
Färsen
Vegofärs då? Vilken ska man välja? Idag finns det en uppsjö av vegofärser. Både kylda och frysta varianter. Formbara och ickeformbara. När jag gör bolognesesåser använder jag alltid mig uteslutande av Anammafärsen. Jag tycker den har ett bra tuggmotstånd vilket är min personliga preferens. Andra gillar färssorter som är lite mjukare som Hälsans Kök och Quorn men de är inte mina favoriter. De formbara färserna från Anamma och Garant är bra och funkar även att steka (utan att forma först).
Smördeg
Jag brukar säga: har man ett paket smördeg i hemma har man alltid middag. Trots namnet är smördeg oftast vegansk och består av margarin. Vill du ha en som innehåller äkta smör är Garants smördeg ett bra alternativ.

Smördegspajer med tacofyllning
8–10 smördegsplattor, tinade
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 paket fryst vegofärs à 325 g
1 paket tacokrydda
1 burk valfri tacosås à 230 g
1 burk majs à 150 g, avrunnen
olja, till stekning och pensling
Valfria toppingar, t ex riven ost, koriander, paprika, tomat, salladslök, majs, jalapeños, gräddfil, guacamole
Såhär gör du
1. Stek lök och vitlök i olja tills löken mjuknat och blivit glansig.
2. Tillsätt färsen och låt den steka med tillsammans med tacokryddan. 3. Tillsätt tacosåsen och låt den koka in. Avsluta med att blanda ner majsen.
4. Lägg de tinade smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper. Fördela färsröran jämnt på plattorna, men spara någon centimeter till kanten.
5. Vik ihop kanterna runt om färsen och pensla dem med lite olja.
6. Låt gratinera i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter tills smördegen blivit gyllene.
7. Avsluta med att toppa varje smördegspaj med valfria toppingar.