Det är tisdag! Vi ska prata om ett bra vardagsrecept! Det är snabblagat! Det är perfekt i matlådan! Det är veganskt! Det är mycket utropstecken!!!
Curry
Curryn i denna gryta är helt vanlig gul curry. Ja, den vi alla är uppvuxna med à la höns i gul curry med ris, du vet? Denna lilla burk har verkligen fått en återupplivning här hemma. Jag tycker fan den är underskattad? Min nya favorit är den lite starkare varianten. Du kan såklart använda vilken curry som helst i detta recept, men om du hittar en lite starkare curryvariant – ta den!

Ris
Riset då? På bilden har jag använt mig av ett svenskt havreris. Det är en relativt ny grej på mathyllan. Det är givetvis inte lika gott som ”vanligt ris” MEN det är en bra produkt! Och otroooligt gott att ha som bas i sallader exempelvis. Mitt favoritris är annars Mahmoodris. Här i Malmö köper jag det på Lucu. Havreriset går att hitta i nätmathandeln alternativt lite större matbutiker.


Pumpacurry med kikärtor och jordnötssmör
1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 butternutpumpa, skalad och i mindre bitar
2-3 tsk curry (gärna stark)
2-3 msk tomatpuré
1 burk konserverade körsbärstomater à 400 g
1 msk buljongpulver, alternativt 1 grönsaksbuljongtärning
1 förpackning kokta kikärtor à 400 g, sköljda och avrunna
1-2 tsk japansk soja, t ex Kikkoman
1 förpackning kokosgrädde à 250 ml
2 msk jordnötssmör
Salt och peppar
Olja, till stekning
Servering
Valfritt ris, t ex basmatiris (mahmood är min favorit) eller havreris
Rostade eller salta mandlar, grovhackade
Ev. Koriander
Ev. Chiliflakes
Såhär gör du
1. Rosta pumpan i lite olja på 225 grader tills den mjuknat, ca 20 min, beroende på hur stora bitar du har skurit.
2. Stek gul lök och vitlök mjukt i olja i en kastrull.
3. Ha i curry och låt det hastigt steka med. Tillsätt även tomatpurén och låt den steka med 1-2 minuter.
3. Ha i kokosgrädde, körsbärstomat, buljongpulver, soja och jordnötssmör. Låt koka på låg värme 10 minuter.
4. Tillsätt kikärtor och den rostade pumpan.
5. Smaka av med salt och peppar.
6. Servera med rostade mandlar, ris och eventuellt koriander och chiliflakes.