Varje gång jag äter linsgryta kollar jag på min man med uppspärrade ögon och säger med mat i munnen: men varför äter vi inte detta oftare?
För jo, SÅ gott är det med linser. Jag kan tycka att linser i allmänhet och kanske linsgryta i synnerhet har ett oförtjänt tråkigt rykte. Troligtvis är det för att linsgryta har blivit förknippat med två lite tråkiga saker. Det första är hälsa och det andra är ”dagarna innan löning”. Men det ska vi se till att få ändring på!
Idag har jag gjort en otroligt enkel linsgryta. Jag gör alltid min linsgryta extra smörig. Antingen genom att ha smöret i själva grytan, eller som topping i form av ett smaksatt brynt smör. Jag toppar med riktigt många goda grejer, ju fler desto lyxigare! Rostad mandel, koriander och granatäpple är en helt underbar smakkombination som passar med grytan. I en slät gryta behövs det massvis av kul grejer som gör att det händer något i varje tugga annars tröttnar man ju direkt.
Garam masala
När jag skriver om garam masala i mina recept brukar jag få frågan: vad är det för garam masala jag syftar på? Och det ska jag nu berätta för er. Det är alltså en färdig kryddblandning som jag köper på burk. Oftast från Santa Maria. Den finns även garam masala på påse. Tror faktiskt att även den är från Santa Maria. Ja, man kan såklart göra en egen kryddblandning också men ain’t nobody got time for that. I alla fall inte om man tänkt göra en miljon toppingar som på bilden nedan. Garam masala består i alla fall av bland annat koriander, spiskummin, kardemumma och kryddnejlika. Det kan skilja sig lite beroende på vilken av kryddblandning det är man använder sig av.

Smörig linsgryta med garam masala, citrus och harissahalloumi
1 stor gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 röd chili, finhackad
50 g smör
2 msk garam masala
Ev 1 tomat, grovhackad
1–2 msk tomatpuré
1–2 tsk torkad ingefära (alternativt 1 msk färsk finhackad)
1 tetra à 250 ml kokosgrädde
1 burk hela skalade tomater à 400 g
1 msk jordnötssmör
1 msk buljongpulver
1,5 dl torra röda linser
2,5–3 dl kallt vatten
Lite mer än en halv blodapelsin eller vanlig apelsin, saften
1/2 lime, saften
Salt och peppar
Harissahalloumi med blodapelsin
1 pkt halloumi à 200 g
Lite mindre än en halv blodapelsin, saften
2 tsk harissapasta
1 msk rapsolja
Servering
Ris, t ex basmatiris
Koriander
Granatäpple
Rostade mandlar
Såhär gör du
1. Stek lök och chili mjukt i smöret.
2. Tillsätt vitlök, tomaten och de torra kryddorna. Låt steka ca 1 minut.
3. Tillsätt därefter tomatpurén och låt den steka med ca 2 minuter. Det gör ingenting om det fastnar lite i botten, den är bara gott.
4. Vänd i tomatburken samt kokosgrädden. Krossa tomaterna försiktigt med en träslev. Tillsätt buljongpulvret samt jordnötssmöret och låt det koka på medelvärme ca 10 minuter.
5. Skölj av linserna och häll ner dem i kastrullen. Ha även i vatten. Låt koka tills linserna mjuknat.
6. Smaka av med citrussaft, salt och peppar.
Harissahalloumi
Dela osten i mindre bitar. Vispa samman harissan med apelsinsaften samt oljan och vänd sedan ner osten. Stek tills den blivit ordentligt knaprig tillsammans med marinaden.
Servering
Servera den smöriga linsgrytan med ris, koriander, granatäpple, mandel samt harissahalloumin. Grytan är super att ha i matlådan, men uteslut då halloumin och förvara toppingarna vid sidan.