En äkta lady och luffsen-måltid var det här! En riktigt enkel rostad tomatsås som sköter sig själv i ugnen under tiden som du kan göra annat! Vegobollar! Pappardelle! Parmesan! Mmm! Så bra mat detta.
Vegobollar
Om vi börjar med vegobollarna; finns det några goda färdigvarianter? Det ärliga svaret är: knappt! Antingen smakar de wellpapp alternativt har de en riktigt mysko bismak. Men! Att göra egna är både kul och otroligt gott. Och det finns två vägar att gå:
1. Formbar färs
Det första tipset är att använda sig av en formbar färs. Både Anamma och Garant har bra färser. Som namnet avslöjar är de formbara vilket gör att det enda du behöver tillsätta är valfri smaksättning – sen är dom klara.
2. Nötter/frö-blandning med ost
I min kokbok Käka Grönt har jag tagit fram en formel för hur du gör egna vegobollar. Köp gärna boken om du är nyfiken på att lära dig mer! Du kan göra dom på rivna rotfrukter och bönor – men min absoluta favorit är att göra på mixade nötter och ost. De blir SÅ goda. Jag har en del recept här på bloggen redan, här är några:
Vegetariska köttbullar med Karl-Johansvamp, kokt potatis, gräddsås och rårörda lingon
Grön jul: Brioche med cheddarbollar, rödbetssallad och grönkål
Cashewbollar med svampsås, pressgurka och gräddigt potatismos
Fetaostbollar med gräddstuvad mangold och råstekt potatis med äpplen
Gröna matlådor: Enkla, veganska vegobollar med örter och risnudelsallad
Tomatsås
Tomatsåsen då? Jag har ju tidigare delat flera recept på olika tomatsåser men idag ska ni få ett sprillans nytt. Som görs på ugnsrostade tomater! Ja, min störta besatthet som ni vet vid det här laget. Vi har ju tidigare pratat om rostad tomatsoppa, men saken är den att det går precis lika bra att göra tomatsås på samma sätt.
Det viktigaste när man gör en tomatsås är att använda sig av tomater av god kvalitet. Annars blir tomatsåsen sur, och det kan vara rätt svårt att rädda. Man kan tillsätta en liten liten nypa strösocker – men det är allt. Med riktigt bra tomater slipper du hålla på så mycket. Här hittar du två enkla och goda tomatsåser till:
Gnocchi i tomatsås med brynt saffranssmör
Smörig tomatpasta med salvia och vitlök

Ugnsrostad tomatsås (till pasta och vegobollar)
2 burkar hela skalade tomater à 400 g, t ex San Marzano
4 vitlöksklyftor
1 skiva smör
salt och peppar
ev en liten nypa strösocker
Servering
Pappardelle
Valfria vegobollar
Parmesan
Extra olivolja
Såhär gör du

1. Häll ut innehållet av de två tomatburkarna i en ugnsfast form. Skala vitlöken och tryck ner den bland tomaterna. Klicka ut smör.

2. Låt rosta i mitten av ugnen på 200 grader ca 1 timme, tills det ser ut som på bilden här ovan.
3. Mixa såsen! Smaksätt med salt, peppar och eventuellt en nypa strösocker om du tycker att det behövs.
4. Servera med pappardelle, vegobollar och massvis av parmesan. Avsluta med att ringla över lite olivolja.
[…] Ricottabollarna kan du servera på lite olika sätt. Antingen kör du på Lady och Lufsen-style och serverar bollarna med tomatsås, spagetti och parmesan. Eller så går du mer åt det spanska hållet och serverar färsbollarna som albondigas, med bröd vid sidan och persilja på toppen. Oavsett kan jag tipsa om min superenkla tomatsås som jag gör i ugnen. Det viktiga är att du köper riktigt goda tomater på burk. Det är överlag en av de bästa rekommendationerna man kan ta med sig genom livet. Köper du riktigt riktigt fina råvaror kommer du inte behöva hålla på så mycket. De smakar bra som de är. Köp t ex hela San Marzanotomater på burk, de är mega. Här hittar du receptet på tomatsåsen! […]