Jag har extra kär relation till brödmat. Ja, middag som serveras i ett bröd alltså. Wraps, tacos, pizza, toast mmm gluten va! Idag bjuder jag på ett recept på taquitos (eller flautas som det också kallas) som jag fyller med sötpotatis och krämiga bönor. Laga laga laga!
Vad är taquitos?
Taquitos betyder ”liten taco” och går även under benämningen ”flautas” eller ”tacos dorados”. Kort och gott betyder det tortillabröd som du fyller, rullar och steker. En mexikansk rätt där varje stekt eller friterad tacorulle toppas med diverse goda grejer som t ex guacamole, salsa, ost, örter, kål! Ja, fritt fram att flippa ut alltså! Fyllningen består ofta av kyckling, kött eller ost – men här har jag gjort en krämig bönröra med sötpotatis som jag fyller mina rullar med. Gott!
Refried beans
Jag pratade nyligen med vän om just ordet ”refried beans”. Vi har inget bra ord för det på svenska. Refried beans innebär att bönor får koka med kryddor och vätska tills de blir krämiga och goda. Här använder jag mig av svarta bönor – men du kan ta vilka bönor (eller linser) du vill. Jag har testat det mesta och allt funkar.

Taquitos med refried beans och sötpotatis
4 medelstora tortillabröd, alternativt 8 små
1 liten sötpotatis
Olja, till rostning
Färskost, t ex Philadelphia eller Violife Creamy
Refried beans
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
0,5 jalapeño, finhackad
1 tsk rökt paprikapulver
0,5 tsk malen spiskummin
1 paket svarta bönor à 400 g, sköljda och avrunna
1 tsk lantbuljongpulver
0,75 dl kallt vatten
½ lime, saften
En generös klick smör
Salt och peppar
Servering
1 avokado, mosad
1 tomat, finhackad
valfri chilisås, t ex Valentina eller sriracha
yoghurt/crème fraiche eller gräddfil
Koriander, finhackad
Såhär gör du
1. Skala sötpotatisen och dela den i mindre bitar. Lägg på en plåt, ringla över olja och låt den rosta mjuk i ugn på 225 grader, ca 20 minuter.
2. Refried beans:
Stek löken mjuk i olja i en kastrull. Tillsätt vitlök och jalapeños och låt snabbt steka med utan att ta färg. Tillsätt bönor, vatten och buljong. Låt vätskan koka in ca 5 minuter och mosa sedan med en potatisstöt. Smaksätt med limesaft, en klick smör, salt och peppar. Blanda ner den rostade sötpotatisen. Om du tycker att röran är lite för torr, ha i någon tesked rapsolja eller lite extra smör.
3. Bred ett tunt lager färskost på samtliga tortillabröd. Fördela bönröran jämnt mellan bröden och rulla ihop. Börja med att steka brödrullarna med kantbiten nedåt, och stek sedan runt om så att den blir gyllene.
4. Lägg bönrullarna på ett fat och toppa med mosad avokado, tomat, koriander, chilisås och valfri mejeriprodukt för extra krämighet. Man kan aldrig ha för mycket sås, glöm inte det.