I höstas släppte jag min tredje kokbok! En hel bok dedikerad till det absolut godaste i hela världen – ja, brynt smör såklart. För att fira boken slog jag ihop mig med Beyond Us, samt andra lokala företag och vänner för att få till en så fin och pandemisäker fest som det bara gick. Och nu, ett halvår senare (!) ska vi äntligen gå igenom vad som serverades, upplevdes och dracks under dessa två festdagar.
Av förklarliga skäl hölls festen så klart liten, i en stor och luftig lokal. I två sittningar kunde man boka platser för antingen en brunch eller en snacksmiddag. Med quiz! På temat SMÖR såklart!
Jag vet att man inte ska ursäkta sina (dåliga) bilder, men hoppas ni kan ha överseende med kvaliteten i inlägget. De är fotade i mörker + av en person som var lite upptagen med sin lille fest…


Vi börjar kolla på menyerna! Personerna i köket på Beyond Us satte samman dessa suuupermaxade menyer med inspiration från min kokbok. Mycket gluten och fett, såklart. Så att det inte undkommer någon vem avsändaren är. De flesta rätterna är tagna rakt av från Brynt Smör – och några var Beyond Us egna. Brynt Smör-glassen hade Far i hatten fixat åt oss. Så otroligt snällt. Och gott!


Beyond Us är fantastiska på just bakverk. Här hade de gjort en brynt smör-biskvi (som fortfarande finns kvar på menyn, tips!), en brynt smör-dröm samt en sötpotatiskaka med bryntsmörfrosting som också går att beställa från caféet. Brynt smörglassen fick bada i espresso. Mer kakfat till folket!
Jag ville att menyn skulle bestå av så mycket skånska råvaror som möjligt så jag frågade Södervidinge om de ville sponsra med bröd – vilket de gärna ville. Det är det brödet som jag brukar ha som mitt ”husbröd”, perfekt i mackgrillen och rosten. Alla gäster fick dessutom med sig bröd hem i goodiebagen. Här serverade vi grillat surdegsbröd från Södervidinge med vispat brynt smör. Receptet på det brynta vispade smöret hittar ni i Brynt Smör-boken.

Ja, vi ordnade såklart supermaxade goodiebags till alla som kom på bokfesten. Fick så himla fin sponsring från lokala företag och vänner. Brynt smör-pralin från Chocolatte på Saluhallen. Vegansk kola från Gunnarshög. Cider på svenska äpplen med ingefära från Perfect Day. Bröd från Södervidinge. Salladskuponger från InSeasons. Ja, det fanns till och med tandborstar från TePe. Vi försökte sätta ihop en kasse som både representerade mig och Beyond Us på samma gång! Så glad för alla företag som hjälpte till att sätta samman en så fin presentkasse.

Vi fortsätter snacka om maten! Pommes frites skulle vi ha såklart. Pommes + bubbel är ett måste på fest. Vi använde oss av pommesen från Green Fries. För det första tycker jag att det är dom godaste på marknaden, för det andra görs dom här i Skåne. Att hitta svenska pommes på påse kan vara rätt svårt. Men nu har alltså Green Fries börjat dyka upp i frysdisken lite varstans. Och allra senast även hos Mathem! Tips tips! Vi serverade pommesen med en brynt smör-bea. Även den från Brynt Smör-boken såklart.
Och den såsen är så god att man kan ta den som en shot.

Vi åt fransk äggröra med kantareller, parmesan, gräslök – och brynt citronsmör. Utan tvekan en av mina absoluta favoriträtter i hela Brynt Smör-boken. Det finaste är att lägga upp allt på ett stort fat och låta alla spada upp äggröran med hjälp av grillat bröd. Mmmm älskar den här rätten så mycket.


En annan favoriträtt från boken, och från brynt smörmiddagen, är denna burrata med kantarell/dill/brynt smör. Kantareller + brynt smör är en sådan PANGkombo.

Och på tal om lokalt. Jag ville även att drycken skulle vara så lokal som det bara gick. Så ölen vi drack kom från Brygghuset Finn som ligger här i Skåne. Denna Wheat Blanc var så god till maten. Jag tycker också att flaskan och etiketten är SÅ FIN! Ja, lite ytligt men det får man vara. Denna har i alla fall blivit en av mina favoriter från festen. Heja lokalt!

Och underhållningen! På fredagen kom min vän Daniel förbi. Vi skulle ju ha quiz båda dagarna, och Daniel är Quizmaster Dallas med hela Malmö – så det kändes som ett måste att ha med honom på ett hörn. Han sjöng en låt på tema smör!

Hela quizet var utformat på temat ”smör”. Smörsångare! Smörrelaterade frågor. Smör i film! Otroligt kul var det. Jasmin hade tagit fram frågorna och höll i hela quizet. Ja, Jasmin hade planerat hela festen också. Det är hon som håller i events och kommunikationen i Beyond Us (i vanliga fall, vi vet ju alla hur det ser ut på den fronten just nu…) och hon är en sån jäkla stjärna! Rekommenderar alla att arbeta med Jasmin.
Även här hade lokala företag bidragit med quizvinster. Caroline från Buckingham, som även är min frisör, hade bidragit med en riktigt maxad frisörkasse till vinsten den ena dagen. Den andra dagen vann man presentkort från Mylla. Mylla har jag presenterat tidigare, men det är alltså en tjänst där man kan beställa lokalt odlade råvaror direkt hem till dörren.

Slutligen sålde jag såklart mina böcker! Sprillans nya var dom, kom direkt från tryck. Och så hade formgivaren till boken, Stefan Fält, tagit fram en liten merchserie för att fira boken. En tygkasse och en t-shirt. Som blev slutsålda direkt, såklart. SÅ fina.
Stort tack alla som bidrog till en så fin fest! Jag var så lycklig när jag cyklade hem på söndagen. Malmö, det är en ynnest att få leva här!
Brynt Smör var det absolut roligaste projektet jag har arbetat med. Sen gick boken och vann svenska gourmand award också som en liten bonus. Inom ämnet ”single subject” och nu ska den tävla i Paris i sommar på internationell nivå. Så sjukt?
Har du blivit pepp på brynt smör av att läsa detta inlägg och vill du köpa boken blir jag jätteglad! Klicka här för att komma till Bokus! (Annonslänk)