Hej alla barn nu blev det linsfritters! Ja, linsbiffar som man steker krispigt och serverar med sås alltså. Otroligt enkelt är det – och det bästa av allt? De görs på 1 (!) ingrediens! Den ingrediensen är röda okokta linser som får blötläggas några timmar. Sedan mixar man linserna till en helt slät smet. Detta är viktigt, en redig mixer behövs! Stavmixern gör inte jobbet. Sen har du din linsgeggamojja färdig och det är dags för det roliga – smaksättning.
I min kokbok Käka Grönt! smaksätter jag mina linsbiffar med jordnötssmör men idag testade jag en smaksättare som jag nog tycker är ännu godare faktiskt? Och det är garam masala, chili och tunt skivad färsk lök. SÅ gott att ha tunt hyvlad lök i biffarna. Lite otippat kanske men jag lovar det är mega.
Sen är det dags för stekning och då har jag på senare tid börjat köra på ghee. Det började med att jag gjorde ett samarbete med Kung Markatta och kom då i kontakt med denna fantastiska produkt. Ghee används mycket i det indiska köket och är helt enkelt klarifierat smör. Det gör att det har en hög stektemperatur som gör att man kan steka saker utan att det bränns vid. Svinbra när man gör t ex biffar alltså.
Sedan duttar man ut smeten direkt i pannan. Den är rätt lös, smeten alltså, så man håller inte på att forma den och sånt trams. Stek på båda sidor tills de blivit riktigt krispiga. Och sen är det klart! Enkel middag ju!
Jag serverar mina fritters med en raita-ish. God yoghurt + lite lite vitlök + grovt hackad gurka + mynta. Och alltid lite olivolja på yoghurtsåsen innan servering. Servera frittersen med extra mynta, lime och chili. Mmmm! Servera i bröd eller med ris. Eller med nudlar! Ja, vad som helst funkar. Sviiinbra att servera på t ex en buffé också, när man nu kan göra sånt igen.
Linsfritters med lök och garam masala
3 dl okokta röda linser
1 färsk gul lök, tunt strimlad
2 tsk garam masala
1 mild chili, finhackad
3 pimientos de padron, finhackade (går att utesluta)
ev limezest
salt och peppar
olja eller ghee, till stekning
Gurkraita
2 dl valfri yoghurt
en liten bit gurka, grovhackad
1 vitlöksklyfta, riven
färsk mynta
olivolja
Såhär gör du
Lägg linserna i blöt, ca 6 timmar. Skölj av dem, låt rinna av och lägg därefter i en mixer. Mixa helt slätt. Mer än vad du tror! Det ska vara riktigt jäkla slätt. Smaksätt därefter med garam masala, salt, peppar och limezest. Vänd i den hackade chilin/padrones samt löken. Ställ kallt tills du är redo för stekning.
Värm en stekpanna och ha i rikligt med olja eller ghee. Klicka ut lite smet i pannan och stek på båda sidor tills krispigt.
Blanda ingredienserna till raitan.
Servera biffarna med såsen. Toppa med chili, mynta och lime.