Nähä? Ännu mer rabarber? Vem kunde ana? Grattis alla ni som har trädgården full med rabarber för nu är det dags igen! Och idag blir det en riktigt festlig kaka som verkligen inte är särskilt svår att baka men som tar en jäkla massa tid. Är den värd det? Svar ja. Blir den svingod? Svar ja!
Jag brukar alltid säga att jag varken kan baka, vill baka eller förstår mig på bakning. På senare tid har jag dock bakat som en galning. Denna bakningsmani har jag lyckats härleda till två saker. Den första, mest avgörande, var att jag införskaffade mig en köksassistens. En Kenwood. Jag och Ken har alltså sedan dess varit bästa vänner. Jävlar vad jag bakar, bereder och mixar nuförtiden. Den andra anledningen till att jag började baka var att jag tillslut fick råd med att renovera köket och införskaffa mig en mycket efterlängtad diskmaskin.
Ken har i alla fal gjort så att jag har börjat närma mig saker jag aldrig vågat eller pallat förut. Som att göra klassiska franska och italienska bakverk som jag älskar att äta – men aldrig skulle drömma om att ge mig på att baka själv. Men så åt jag frangipane på Talldungen i vintras och blev så tagen av vilken perfekt kaka det är. Och den var jag bara tvungen att göra en take på! Och OJ vad god den blev!
Frangipane
Men vad är en frangipane då? Namnet är italienskt och kommer från den medeltida italienska klanen Frangipane. Varför den är namngiven efter denna familj vet jag inte, Wikipedia berättade inte så mycket. Frangipane (bakverket, inte familjen) är en mandelfyllning som görs på mandelmjöl (du kan också mala din egen mandel om du vill det, men det vill du inte), smör, socker och ägg. Denna mandelfyllning kan man sedan smaksätta som man vill. Till rabarber kan jag tycka det passar bra med lite citronzest och vanilj – men vill du köra i lime eller kardemumma funkar det såklart prima det också.
Pâte de sucrée
Denna mandelfyllning lägger man sedan i en mördeg, även kallad pâte de sucrée om man vill vara lite mer fancy. En söt pajdeg som helt ärligt är FÖR god. Den blir frasig, håller ihop fint samtidigt som den är riktigt äckligt (på det bra sättet!) smörig. Receptet nedan räcker till två pajdeger om du använder dig av en form som är 22cm diameter.
Så, innan vi börjar. Det här med att skriva bakrecept är ju rätt nytt för mig. Med det sagt kan det vara så att beskrivningarna av utförandet är lite… udda ibland. Ni får fråga om ni inte fattar någon beskrivning, men jag tror nog att ni ska få ihop det ändå!
Frangipane med rabarber
Pajdeg
140 g rumstempererat smör
75 g florsocker
1 stort ägg
25 g mandelmjöl
250 g tipo00-mjöl
en nypa salt
Frangipane
3 dl mandelmjöl
1,5 dl strösocker
125 g smör, rumstempererat
2 ägg
1 nypa äkta vaniljpulver
lite citronzest
Rabarber
300 g rabarer
1,5 dl strösocker
lite malen kardemumma
lite äkta vaniljpulver
Pajdegen
Sätt ugnen på 175 grader.
Börja med att göra pajdegen. Blanda smör och florsocker till en jämn massa. Vänd i ägget, mandelmjöl och salt. Rör runt. Arbeta in mjölet tills du fått en jämn och slät boll. Plasta in degbollen och låt den bli kall i kylen. Ta sedan ut bollen, dela den i två. Kavla ut den ena bollen på ett lätt mjölat bord. Den andra degen kan du spara till att göra mördegskakor, eller ytterligare en paj.
Lägg pajdegen i en pajform (22 cm diameter). Lägg sedan pajformen i kylen igen och låt den kallna, kanske 15 minuter. Lägg ett bakplåtspapper OVANPÅ pajdegen och fyll det med torkade bönor. Detta gör vi för att kanterna inte ska sjunka ner när vi gräddar den i ugnen.
Låt pajdegen förgrädda ca 10 minuter.
Frangipane
Blanda alla ingredienser till frangipanen slätt.
Rabarbern
Skala rabarbern och dela den i stora bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med socker och vaniljpulver och värm upp försiktigt. Det får inte koka för hårt, då kommer rabarbern gå sönder. Om rabarbern skulle gå sönder litegrann gör det ingenting, men vi ska försöka ha kvar så mycket bitar som vi bara kan.
Komponering
Ta bort bakplåtspappret och bönorna från den förgräddade pajdegen. Lägg i frangipanen. Toppa med rabarbern och tryck i den i frangipanen i ett fint mönster. Spara rabarberlagen, den ska vi pensla pajen med sedan.
Låt nu pajen gräddas ca 35 minuter i mitten av ugnen. Låt den svalna lite och pensla sedan med rabarberlagen.
Servera med vispad creme fraiche.
Annat du kan göra med rabarber
Rabarberlemonad med mynta och olivolja
Hur länge ska man låta rababern koka?
Inte lång tid! Några minuter. Och den ska bara småputtra, annars förlorar den formen.
Vad är “tipo00-mjöl”?!
Här kan du läsa mer om mjölet: https://www.ramlosakvarn.se/mjoltyp/tipo00/