Jag förmodar att de flesta som läser den här bloggen även följer Tuvessonskan på Instagram och därmed inte kan ha missat att jag den här våren har fått dille på rabarber. Jag får ju sådana matbesattheter lite då och då. Ni kanske minns när jag var inne på dill? En besatthet som sträckte sig under ett helt år i alla fall. Har man följt mig länge minns man säkert att jag även har varit besatt av yoghurtbollar. Av blodapelsin! Av smaksatta oljor! Brynt smör som även resulterade i en hel bok. Och nu är det alltså rabarber som jag stoppar i allt. Först var det bullarna! Sen kom frangipanen. Och nu slutligen: rabarbersirap!
Mitt favoritcafé i Malmö, Noir, har varje vår en bubblig lemonad med olivolja som jag älskar. Jag beslutade mig för att göra en liknande variant hemma. På rabarber som bas då, såklart! Så! Det man gör är att man kokar upp en saft/sirap på sina rabarber. Det är svinenkelt och går fort. Sen blandar man rabarbersirapen med citronsaft och bubbelvatten. I med lite mynta och några droppar god olivolja. Sen är det klart! En fantastisk bra sommardrink om du frågar mig. Här kommer receptet!
Rabarbersirap
ca 800 g rabarber
4,5 dl strösocker
4 dl vatten
en liten bit färsk och skalad ingefära
Rabarbersirap: såhär gör du
Skär rabarbern i mindre bitar. Du behöver inte skala dem om du inte vill, vi ska ändå sila allt sen. Lägg rabarbern i en kastrull tillsammans med strösockret och värm upp. Låt sockret smälta och ha sedan i vattnet samt ingefäran. Låt småputtra ca 15 minuter tills rabarbern har blivit sönderkokad. Plocka upp ingefärabiten. Skumma av allt eftersom. Sila saften och sätt den på spisen igen. Låt koka ner 5-10 minuter. Klar!
Rabarberlemonad
Så! Nu har du din rabarbersirap som står som bas för dina framtida lemonader (och drinkar, men det är ett annat inlägg!). Nu ska vi komponera vår rabarberdrink!
naturellt bubbelvatten
citronsaft
färsk mynta
en riktigt jävla god olivolja
is
Börja med att lägga is och färsk mynta i ett glas. Toppa med lite rabarbersirap. Den är ganska stark så du behöver inte så mycket. Ha i lite citronsaft och avsluta med att hälla på bubbelvatten. Avsluta med att ringla över några droppar god olivolja.
Hej! Det här ska jag göra! Hur förvarar man sirapen och hur länge står den sig?
Vad kul! Det blir totalt ungefär 0,75 liter så jag brukar hälla upp min saft/sirap i en glasflaska. Jag vet inte hur länge den håller, jag brukar dricka upp min inom en vecka hehe
Jo, det kan nog bli så här också… 😀
[…] Rabarberlemonad med mynta och olivolja […]
[…] Vill du göra ett alkoholfritt alternativ? Prova min bubbliga rabarberlemonad. […]
[…] I glaset: Rabarberlemonad med mynta och olivolja […]
[…] och pallat i morsans trädgård i vanlig ordning. Nu ska jag baka bullar, pickla, göra kompott, lemonad – och paj. Den här gången har jag gjort en paj med ett täcke av en knäckig, salt kola som jag […]