Förra året publicerade jag en stor picknickguide till Skåne – och langade då ett otroligt recept på rabarberbullar penslade med brynt smör. Väldigt enkla att göra och kräver inte flera omgångar jäsning osv vilket gör att man faktiskt pallar göra dem. Jag bakar både in rabarber i själva bullen samt fyller den med rabarberkompott. Ja, man kan väl aldrig ha för mycket rabarber, am I right? Det här är i alla fall min favoritbulle i hela världen och den går enbart att göra nu under några få månader när rabarbern är i säsong SÅ PASSA PÅ! Jag gör mina bullar precis som jag minns att min mormor gjorde dem. Det vill säga med mängder av smör, så mycket att de karamelliseras från undersidan och blir mjuka och saftiga. Åh, vad jag älskade de där bullarna!
Rabarberbullar med brynt smör
Bulldeg
100 g smör
5 dl mjölk, t ex havremjölk
1 paket à 50 g färsk jäst för söta degar
1 ägg + 1 ägg till pensling
2 dl strösocker
1 nypa salt
2 tsk malen kardemumma
12-13 dl vetemjöl
Rabarberkompott med lime
450 g rabarber, i mindre bitar
Ca 1 dl strösocker
1/2 lime, saften
Fyllning
150 g smör
0,5–1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
lite extra malen kardemumma
300 g rabarber, tunt skivad
25 g brynt smör, till pensling
Såhär gör du
Bulldegen
- Smält smöret i en kastrull. Vänd i mjölken. Värm upp till 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke och häll över smörblandningen och rör runt med en träslev till jästen löst upp sig. Tillsätt 1 ägg, strösocker, en nypa salt och kardemumma.
- Vänd slutligen ner mjölet lite i taget. Knåda degen, för hand eller med maskin, tills du har en smidig och ganska okletig deg.
- Låt jäsa under bakduk 30 minuter.
Rabarberkompotten
- Låt lite mer än hälften av rabarbern koka upp med socker och lime tills rabarbern mjuknat.
- Vänd i resterande rabarber och låt hastigt koka med. Ställ åt sidan.
Fyllning
- Kavla ut degen på ett lätt mjölat bord. Degen ska du kavla så den blir rektangulär. Det blir en väldigt stor deg så om du vill kan du dela den i två innan du börjar rulla ut den.
- Hyvla på riktigt med smör över hela degen. Ha på tunt skuren rabarber, strösocker, kardemumma och vaniljsocker. Rulla ihop degen och skär i bitar.
- Vänd in kanten på bullarna så att den läggs under bullen. Annars kan bullarna gå sönder när de gräddas.
- Lägg bullarna på två plåtar med lite mellanrum. Gör en liten grop i mitten av varje bulle. Lägg en sked kompott i varje bulle.
- Vispa upp ett ägg och pensla varje bulle.
- Låt grädda på hög värme i mitten av ugnen, 250 grader nåt sånt, ca 8 minuter tills bullen fått fin färg. Låt bullarna svalna lite och pensla därefter med brynt smör. Avsluta med att pudra på lite strösocker.
Ca hur många bullar blir det?
Det beror på hur stora bullar man gör, men det blir totalt 2 plåtar!
Så gott! Jag ser dock inte att bullarna ska jäsa något efter formning/innan gräddning – stämmer det?
[…] Rabarberbullar med brynt smör […]
[…] ni vilket mitt mest lästa recept 2021 var? Rabarberbullar med brynt smör. Det är något bitterljuvt över att mina mest populära inlägg ska handla om bakning. […]
[…] här! Rabarbersäsongen. Jag har varit och pallat i morsans trädgård i vanlig ordning. Nu ska jag baka bullar, pickla, göra kompott, lemonad – och paj. Den här gången har jag gjort en paj med ett täcke […]
[…] Rabarberbullar med brynt smör […]