Fler snabba sommarrecept på ingång! Och vad är egentligen mer sommar än festivallangos? Nä, jag tänkte väl det. Langos är så jävla gott MEN det är ju lite småmeckigt, man behöver fritera och hålla på – och vem har egentligen tid med det? Då är det tur att vi har vår gamla vardagsräddare smördegsrullen som kommer till undsättning i denna smördegspizza langos-style. Ja, vi bakar alltså smördeg i ugnen med mascaropone och ost (eller crème fraiche och ost) tills den blir gyllene. Sedan toppar med de klassiska langostoppingarna. HUR SMIDIGT! En sanslöst bra fredagsmiddag om du frågar mig.
Avhängd gräddfil
Så, de klassiska langostoppingarna är ju gräddfil, rödlök och riven ost. Rom känns sådär härligt 90-tal så det slänger vi på också. Men hur gör man för att gräddfilen inte bara ska rinna ut överallt? Jo, man låter den rinna av ett tag. Jag killgissar friskt här men jag har för mig att det kallas för “avhängd gräddfil”. Det har jag i alla fall skrivit i en av mina kokböcker. Man låter helt enkelt gräddfilen rinna av ett tag, i t ex ett kaffefilter. Det gör gräddfilen mer kompakt. Perfekt om man ska ha den ovanpå en pizza eller på ett smörrebröd. Eller i en taco! Här på bilden har jag dock använt mig av crème fraiche, så med det sagt går det hur fint som helst att använda det som topping också.
Smördegspizza langos-style
- 1 kyld smördeg à 250 g
- mascarpone (ca 1/2 burk)
- 2 dl riven ost, t ex Västerbottensost
- gräddfil
- finhackad rödlök
- finhackad gräslök
- valfri rom, t ex vegetarisk tångcaviar
Sätt ugnen på 225 grader.
Rulla ut smördegen på en klädd plåt. Toppa med mascarpone (alternativt crème fraiche). Spara en eller två centimeter till kanten. Toppa med ost. Låt grädda i ugnen tills den puffat upp och fått färg, ca 15 minuter.
Låt degen svalna lite. Dela den i portionsbitar. Toppa med gräddfil, hackad lök, tångcaviar och eventuellt extra riven ost. Salta och peppra.
Vill du laga “riktiga” langos? Då har jag ett recept på det också! Med västerbottenostkräm, brynt smör och picklad lök. Mmmm