Inlägget är ett betalt annonssamarbete med Myrorna
Det börjar närma sig midsommar (!) och precis som tidigare år har jag skrivit ihop ett inspirationsinlägg åt er. Den här gången tillsammans med Myrorna! Ni vet ju redan att jag i princip, med några få undantag, köper allt mitt porslin begagnat. Det har jag alltid gjort, långt innan jag gick och blev kokboksförfattare och matinspiratör. Anledningen är enkel: det är onödigt att köpa nytt. Det finns så sanslöst mycket fint porslin second hand, man behöver inte ens leta särskilt mycket. Och just porslin behöver man ju inte ha en hel serie av, man kan kombinera lite som man vill. Men vad har det med midsommar att göra, tänker du? Jo, i årets midsommarinlägg tänkte jag lägga ett lite extra krut på att prata om dukningen. Eller, hur du slipper tänka på dukning om du gör som jag och serverar grand aioli och dukar upp bordet med massa vackra fat fyllda med grönsaker, rotfrukter och såser.
Grand aioli
Men om vi går tillbaka till midsommarmaten och vad jag har tänkt att ni ska servera i år är det alltså något som kallas för grand aioli. En stor aioli betyder det, på franska. Och vad är grand aioli då? Jo, konceptet går ut på att du gör en stor fet vitlöksstinn dipp som du ställer mitt på bordet och sen får alla doppa grönsaker, bröd och annat direkt i såsen. Ett koncept som ursprungligen kommer från Provence. Du langar upp en himla massa göttiga grejer stora fat – det ska vara både kokta och otillagade grönsaker. Vilka grönsaker är upp till dig men de får gärna vara svenska och i säsong. Sådant är alltid viktigt tycker jag eftersom maten smakar så otroligt mycket mer men när man lagar den här typen av ”otillagad” mat blir det liksom ännu viktigare. Och det är det bästa, grönsakerna är så bra som de är just nu vilket gör att man inte behöver hålla på lite mycket.
Googla gärna ”grand aioli” för massvis av mysig inspiration. Jag älskar att se vad folk har lagt på sina stora grönsaksfat. Och just det! Förutom aiolin tycker jag att man ska servera ett vispat smör till. Du kan göra fler olika smaksättningar på smöret, men allt du gör är alltså att fluffa till smöret med en (el)visp eller stavmixer. Gör en naturell först och smaksätt med flingsalt. Sen kan du göra en på brynt smör. Det är det perfekta mackpålägget till alla middagar i sommar, men vill du ha det receptet får du faktiskt köpa min bok Brynt Smör. Sen kan du göra en med chèvre också. Mmmm mer smaksatt smör till folket.
Några rader om att handla porslin på loppis
Dukningen då? Vad brukar jag kolla efter på loppis? Det finns vissa saker som jag aldrig skulle köpa nytt. Och de ska vi gå igenom nu. Jag brukar inte ge så många tips när jag pratar om hur man fyndar second hand, mer än att man inte ska vara så trendkänslig. Man brukar få lära sig att komma tidigt när man ska loppa grejer, redan vid öppning, innan de bästa sakerna blir plockade. Jag i min tur brukar försöka gå på Myrorna när det är så lite folk som möjligt på plats. Jag hittar fler saker när jag får leta i lugn och ro. Jag behöver helt enkelt tid för att hitta bra grejer. Och om du inte har tid att gå i butik kan du istället besöka Myrornas webbshop. Där dyker det upp nya föremål vecka – och du budar på varorna genom Tradera. Superenkelt!
Dukar
Jag letar alltid efter fina dukar. Framförallt rutiga i olika färger, det är de finaste tycker jag. Jag letar även efter tygservetter. De kan man aldrig ha för många av.
Stora fat
Ja, en sak som jag aldrig någonsin skulle köpa nytt är stora fat. Uppläggningsfat är grundstenen i min dukning. Jag serverar pasta, melanzane alla parmigiana, potatissallader, vanliga faller – ja det mesta från stora uppläggningsfat. Det är så trevligt + ser fint ut utan någon vidare ansträngning.
Blåvitt porslin
Följer man mig på Instagram är det inte direkt någon hemlighet att jag är väldigt förtjust i gammalt vackert porslin. Jag köper de tallrikar som jag tycker är fina och samlar inte direkt på någon serie. Jo, jag har en komplett serie förresten! Jag fick en (begagnad) Gröna Anna i bröllopspresent! Den älskar jag.
Köp tallrikar i olika storlekar. Halvdjupa som passar till allt. Små fat till oliver och vispat smör. Små skålar till såser och röror.
Glas
Något jag alltid kollar efter second hand är glas, framförallt glas på fot. Helst med tunn, tunn kant att dricka champagne ur. Men jag letar också efter fina vattenglas i husmanskoststil? Kan man säga så? Bonnastil? Ja, glas är perfekt att köpa begagnat. Du behöver absolut inte ha en hel serie likadana glas, utan satsa på att köpa glas som du inte enbart tycker är snygga – utan som du gillar att dricka ur också.
Kannor
En sak som är väldigt lätt att hitta second hand är kannor av alla slag. Kannor kan man både ha till vatten, saft, vin och att ha blommor i.
Grand aioli med primörer
Ok, men ska vi gå över till midsommarlunchen/middagen som du ska servera i år? Vi börjar med att göra dippen som hela middagen är centrerad kring. Det enda viktiga att komma ihåg när man gör aioli är att alla ingredienser ska vara rumstempererade. Så se med andra ord till att äggen inte tas direkt från kylen. En snabb googling bort visar att det finns huuur många enkla och mindre enkla aiolirecept som helst. Det autentiska receptet på aioli gör man på enbart vitlök och olivolja – och görs genom att man krossar vitlöken till en pasta i en mortel och sen långsamt blandar i olivolja. Den aioli som de flesta av oss är bekanta med görs dock med ägg och rapsolja. Ofta genom att låta äggula, dijon och vinäger få blandas för att därefter långsamt vispa ner en naturell rapsolja. Jag brukar dock mixa ihop alla ingredienser samtidigt med en stavmixer. Och använder hela äggen. Men du har säkert redan ett favoritrecept på aioli, använd det! Annars kommer här ett recept på ett superenkelt gammalt klassiskt fuskaiolitips:
- 1 rumstempererat ekologiskt ägg
- 2 små vitlöksklyftor, grovhackade
- 1 tsk dijonsenap
- en liten skvätt färsk citronsaft
- 2 dl rumstempererad naturell rapsolja
- Salt och svartpeppar
Lägg ägget i en långsmal bunke. Ha i vitlök, dijon och citronsaft. Avsluta med att hälla på all olja på en och samma gång. Ställ stavmixern i botten av bunken och börja mixa utan att röra mixern. När det börjar bildas en majonnäsliknande konsistens lyfter du långsamt på mixern. Fortsätt lyft tills all olja har mixats samman och du har en aioli med önskad konsistens. Smaka av med salt och lite peppar. Servera aiolin rumstempererad och toppa gärna med lite extra svartpeppar och finhackad gräslök.
Tillagat/kokat
- Potatis, gärna färskpotatis eller delikatesspotatis
- Sparris
- Knippmorötter
- Bella verde (även kallad sparrisbroccoli)
- Gröna bönor/haricot verts
- Ägg
Otillagat/rått
- Rädisor
- Fänkål, i tjocka skivor
- Tomater
- Sallatsblad
- Endiver
- Snacksgurka
- Ett gott bröd
- Vispat smör
- Goda, smöriga och milda oliver (t ex noccellara)
- Goda ostar; en chevrette är obligatoriskt och gärna även en delice de bourgogne eller liknande
- Lättsaltade chips
- I glaset: Rabarberlemonad med mynta och olivolja
Övrigt
Har du gäster som äter fisk och gärna vill ha det på middagen passar det super att servera räkor (rökta eller vanliga) alternativt en vit, grillad fisk till. Men egentligen behövs det inte, det finns så mycket gott grönt att välja på!
Sådär, det var vad jag hade som som tips till årets midsommar. Det är något extra härligt i att samlas kring ett bord med massvis av fina fat och tallrikar och få plocka ihop sin egna tallrik. Hoppas att ni ska gilla grand aioli lika mycket som jag gör!
Vill du läsa intervjun som Myrorna har gjort med mig, kan du klicka här!
[…] Snacks måste finnas på midsommar och gärna ett helt bord fyllt av goda grejer att plocka av. Gör en aioli som du låter stå i centrum och servera en uppsättning kokta och okokta grönsaker och rotfrukter vid sidan att dippa i. Vispa lite smör till! Chips! Oliver! Gott bröd. Här hittar du mer inspiration! […]
[…] sås har jag en sojamajonnäs. Ett tips är att göra min superenkla heläggsmajonnäs som du sedan kan smaksätta efter vad du har hemma. Till denna sallad tycker jag att soja (eller […]
[…] Grand aioli med primörer […]