Jag köpte mitt livs första riktiga grill i våras och sedan dess har den gått varm. Jag är heeelt tokig i den. Har helt klart gått och blivit en crazy BBQ-lady. Från att tidigare enbart grillat typ halloumi, vegokorv och foliepaket på huk på en liten kass picknickgrill har jag nu gått över att till att helgrilla kålhuvuden! Marinera tofuspett! Grilla såsbaser! Är helt överväldigad över hur mycket kul det finns att grilla och vilken kreativ utmaning det är. Så när Mattias på Vegomagasinet frågade mig om jag ville göra något trevligt till deras sommarnummer blev det här ett av recepten: grillad spetskål med jordnötssås! Ett kul och enkelt sommarrecept som serveras på ett stort fat med tillbehör vid sidan. Både ris och nudlar är gott till, men man kan också skippa det och enbart köra på kålen.
Några ord om smaksättare
Men först några ord om smaksättarna som jag använder mig av i receptet innan vi börjar. Med ljus soja menar jag japansk soja, t ex Kikkoman. Med harissa menar jag harissapasta på tub. Den brukar gå att hitta för typ en tia i vanliga lite större matbutiker. Vill du toppa med chilisås kan du använda dig av sriracha eller valentinasås, eller någon annan stark sås – det spelar inte så stor roll. Här kommer receptet:

Grillad harissaspetskål med jordnötssås och koriander
4 portioner
- 1 spetskål
Marinad
- 1 msk harissa
- 2 tsk ljus soja
- 1/2 lime, saft
- 1 dl rapsolja
- Salt och peppar
Jordnötssås
- 1 förpackning kokosmjölk à 400 g
- 2 tsk röd currypasta
- 1-2 tsk ljus soja
- 1 dl jordnötssmör
- 0,5 dl jordnötter
- 1/2 lime, saft
- Salt och peppar
Toppingar
- 2 msk sesamfrön
- 0,5 dl salta jordnötter
- 1 knippe färsk koriander, grovhackad
- 1 lime, gärna grillad
- Ev chilisås
- Ev salladslök, hackad
Såhär gör du
Spetskålen
Dela spetskålen i 4 jämnstora klyftor. Lägg i en bunke. Blanda ihop ingredienserna till marinaden och häll den över spetskålen. Rör runt så att marinaden täcker spetskålen ordentligt. Låt stå och marinera under tiden du gör det andra.
Jordnötssåsen
Lägg kokosmjölk, jordnötssmör, currypasta och soja i en kastrull och låt koka upp. Vänd i jordnötterna och mixa grovt. Var försiktig så att det inte stänker. Det får gärna vara kvar lite bitar. Smaka av med lime, salt och peppar. Låt småputtra under omrörning tills såsen har tjocknat och har den konsistens du önskar.
Grilla
Lägg kålklyftorna på grillen och grilla tills de fått rikligt med färg på alla sidor. Det gör ingenting om det blir lite bränt, det är bara gott. Om du har marinad kvar kan du pensla på lite extra.
Mortla jordnötterna och ha i sesamfrön. Lägg ut jordnötssåsen på ett stort fat. Toppa med den grillade kålen. Strö över rikligt med koriander, de mortlade nötterna, lime och eventuellt lite grovhackad salladslök. Salta och peppra lite extra.
Servera genast som det är eller tillsammans med ris eller nudlar.