Jäklar, det är varmt ute! Knappt så att man blir hungrig? Men äta måste man, oavsett. Och när kvällen kommer blir man grillsugen och trotsar värmen och kör på ändå. Och då tycker jag att man ska göra completos! Men vad är det då?
Completos
Completos är alltså korv med bröd, extra allt. En av Chiles absoluta signaturrätter. En korv som du toppar med diverse goda grejer; såsom avokado, tomat, chili, majjo, surkål. Completos uppfanns för över 100 år sedan i Santiago, någon gång på 1920-talet. Affärsmannen Eduardo Bahamondes hade besökt USA och hade där kommit i kontakt med hotdogen. Han beslutade sig sedan för att öppna ett eget korvställe hemma i Chile, med inspiration från den amerikanska hotdogen men med en egen kreativ touch på toppingarna. Ja, resten är historia!
Jag kom i kontakt med completos första gången hos Linda på Lindas Fingermat i Skanör. Och den finns fortfarande kvar på menyn, så åk dit och ät om du inte pallar laga själv!
Vilken vegokorv ska jag välja?
Ok, vegokorv brukar smaka skit. Det är en universell sanning. Det vet jag eftersom jag för två somrar sen gjorde ett vegokorv-test på Instagram. Smärtsamt var det. Nu är jag ju en korvälskare av rang så jag gav absolut inte upp. Och kom fram till att vegobratwurstarna är det man ska köpa om man vill ha en riktigt, riktigt god vegokorv. Min favorit är Peas of Heavens korv som är gjord på ärtprotein. Det är även den som de serverar på Circle K. Köper alltid deras fransk hotdog när vi tankar. En av mina favoriträtter, faktiskt. I alla fall! Köp denna korv i sommar! URGOD är den!
Completos: Supermaxade korv med bröd
4 portioner
- 4 veganska korvar, t ex bratwurst
- 4 stora korvbröd
- 1 stor tomat, i små bitar
- 0,5–1 dl surkål
- 1 knippe färsk koriander
- 1 dl majonnäs, t ex vegansk
- 2 tsk chilisås, t ex sriracha eller valentina (eller gochujang)
- 1 avokado, mosad
- 2 stjälkar salladslök, hackade
- 1 grön chili, finhackad eller i tunn skivor
- 1 lime, saften
- Salt och svartpeppar
Såhär gör du
- Börja med att låta den hackade tomaten rinna av i en sil.
- Smaksätt den mosade avokadon med lite limesaft, salt och peppar.
- Blanda majonnäsen med chilisåsen.
- Stek eller grilla korven. Värm även brödet.
Komponera dina completos genom att börja med att lägga korven i brödet. Toppa med lite chilimajonnäs. Ha på rikligt med surkål, tomat och avokado. Toppa med ännu mer chilimajonnäs, koriander, chili och salladslök. Salta och peppra lite extra och avsluta med att ha på lite limesaft. Servera genast.