En krönika av Elin Unnes
Jag har en hemlig dröm: Att få starta en filmfestival. Det skulle bara vara en film per kväll, men varje film skulle visas med speciella snacks. Vi kan väl kalla den här drömfestivalen… dinner & movie? Och först ut är kung fu-filmen The Man with the Iron Fists av rapparen RZA.
RZA är han i Wu Tang Clan som gör alla hitsen. Han är också ett stort filmfan och på soloskivan Liquid Swords inkluderade han en massa samplingar från filmen Shogun Assassin, som också är en helt otrolig film. Se den.
The Man with the Iron Fists (eller TMWTIF som jag kommer att kalla den för att slippa karpaltunnelsyndrom) är RZAs regidebut och hans mästerverk. Den är producerad av Quentin Tarantino och minst (MINST) lika bra som Quentins andra filmer. Bry dig inte om det låga IMDB-betyget. Det är obegripligt.
TMWTIF utspelar sig i Kina på 1800-talet i den stökiga staden Jungle Village. Scenografin är överväldigande snygg. Alla detaljer, från antika maskingevär till familjebadkar i trä är omedelbar inredningsinspo. Dessutom är filmen nästan löjligt brutal, med bara en gnutta CGI för att förstärka precis där det behövs. Som en nypa socker i en salt rätt, eller lite ketchup i tomatsåsen.
En av mina favoritscener utspelar sig på Pink Blossom, det lokala horhuset, där Jack Knife (Russel Crowe) flyttar in. Lucy Liu är briljant som chef Pink Blossom. Hon är fullkomligt stenhård och fnittrar bedårande när en man får magen uppsprättad och hans inälvor slafsar ut över hennes vackra trägolv.
RZA spelar stadens smed. Hans tjej, Lady Silk, är en lokal sexarbetare och de drömmer om att dra från stan tillsammans. Men livet händer och Jungle Village fylls långsamt av våldsamma gäng. Smeden och hans tjej är fast, fångade mitt i den våldsamma konflikten.
Bland gängen som intar Jungle Village är Lion Clan det mest brutala och min favoritkaraktär är Silver Lion, som saknar all form av känsla för mänskligt lidande och livets okränkbara värde. Dessutom ser han ut lite som en 1800-tals-version på Jason Patric i Lost Boys.
Förutom allt det här så är Jungle Village dessutom helt fullt av mat. Vad som än händer, vilka ohyggligheter som än utspelar sig, och vilket tid på dygnet det än är, så serveras det mat. Folk slurpar simmiga soppor ur kantstötta skålar på vidriga tavernor där råttorna springer runt stolsbenen. Borden på Pink Blossom dignar under vikten av dekadenta frukter och i tid och otid dyker Russel Crowe upp och halsar premium-cognac direkt ur flaskan (tchin tchin!). På gatorna står antika snabbmatsvagnar i trä och Lejonklanen drar runt och trycker i sig pinfärska, ångade degknyten. Coola gatubarn moffar ris på trappen utanför smedjan, eller snor fluffiga dumplings från under bordet på horhuset. Folk vallfärdar till Dragon Inn för att gnaga på de världsberömda kantonesiska revbensspjällen. Russel Crowe beställer dock Kejsar Sui-anka med basilikaskott och yangze-korn (en rätt som verkar fullkomligt påhittad). Det är omöjligt att se filmen på fastande mage. OMÖJLIGT.
Så därför har jag satt ihop en snacksmeny, just för att du ska klara av att sitta igenom den här fantastiska filmen utan att distraheras av en skrikande mage. Precis som i filmen blandas olika kulturer vilt, och det viktigaste är take away-känslan: allt bör vara lätt att hugg åt sig från gemensamma fat.
Så! Här kommer hela Elin Unnes snacksmeny till filmen The Man with The Iron Fists! Se filmen och laga käket! Snart!
Snacksmeny
- Baozi, fluffiga ångade bröd med fyllning. Om du inte orkar göra egna baozi, köp färdigfrysta eller testa fuskvarianten:
- Momofejku Pork Buns, som man fyller själv.
- Nudlar med ingefära och salladslök, som serveras på ett gemensamt fat, med extra smör, precis som nudlarna Russel Crowe lagar till RZA i filmen.
- Nori, uppklippt i bitar, istället för chips.
- Youtiao, om du lyckas hitta det. Ett helt sjukt gott friterat kinesiskt bröd. Bröden ser ut som avlånga munkar och kan finnas i frysdisken.
- Tsingtao, i stora flaskor, som är lätt att specialbeställa via Systembolaget.
Baozi
12 stycken
Detta recept på fyllda, ångade bröd är snott RAKT AV från Jonas Crambys mycket utmärkta bok “Vegetarisk kinamat varje dag”. Du borde skaffa den, eller som allra minst låna den på bibblan. Bröden går utmärkt att göra i förväg, styckefrysa och sen sen tillaga à la minute när det är dags att äta.
- 400 gr mjöl, speciellt dumplingmjöl eller tipo 00 (sånt som man använder till pasta)
- 1 tsk bakpulver
- 225 gr vatten
- 1 msk strösocker
- 2 tsk torrjäst
- Pulled Oumph, stekt, till fyllning
Till servering
- chiliolja
- Blanda mjöl och bakpulver i en skål. I en separat skål, lös upp socker och jäst i vattnet. Slå vattenblandningen över mjölblandningen och knåda några minuter, till en jämn deg. Täck med kökshandduk och låt vila i 30 minuter.
- Knåda degen i ytterligare 5 minuter. Forma till en korv och dela i 12 bitar. Rulla till bollar, täck med kökshandduk och låt vila ytterligare 30 minuter.
- Kavla ut varje boll till en rundel som är lite större än en handflata: börja med att platta till bollen med med handflatan och kavla sen inifrån och ut, snurra och kavla igen, snurra och kavla, så att det blir lite tjockare i mitten än runt kanterna.
- Ta rundeln i ena handen och sleva på 1 eller 2 msk fyllning. Stäng sen bollen genom att – med båda händerna – vika och nypa en veckad kant, lite som en pirog, fast rund och med skarven uppåt. Snurra och nyp ihop toppen för att försluta.
- Lägg de färdiga bollarna på en plåt täckt med bakplåtspapper och ställ in i frysen. När de är djupfrysta kan du lägga dem i en påse utan att de klibbar ihop.
Ånga bröden!
- Använd en ångkorg i bambu med ett ark bakplåtspapper i botten. Värm en kastrull med vatten till cirka 30 grader. Ställ över ångkorgen och låt bröden jäsa 1 timme.
- När bröden jäst klart, koka upp vattnet och ånga bröden ordentligt cirka 20 minuter.
- Ta försiktigt från värmen och låt stå 5 minuter innan du öppnar locket, annars kan bollarna sjunka ihop.
- Servera direkt ur korgen, med dina favorittillbehör.
Momofejku pork buns
1 portion
På restaurangen Momofuku i New York har kökschefen David Chang länge serverat ångade bröd med nån form av grillad gris. Jag testade att byta ut grisen mot Pulled Oumph och tyckte det blev toppen. Kan säkert funka med typ pulled jackfruit eller vilket köttigt substitut som helst. De ångade bröden ser ut som fluffiga, kritvita tacos och går att köpa färdigfrysta på matbutiker med bra utbud av asiatiska matvaror och stora frysdiskar.
- 1 ångat kinesiskt bröd
- ca 1 msk hoisinsås
- 3-4 skivor snabbpicklad gurka
- Pulled Oumph, eller motsvarande
- 1 msk hackad salladslök
- Srirachasås, till servering
- Stek Pulled Oumph enligt instruktionerna på förpackningen.
- Ånga bröden 2-3 minuter i en ångkorg av bambu med ett lager bakplåtspapper i botten. Saknar du ångkokare? Häng en trådsil över en stor kastrull med en skvätt vatten på botten och lägg på locket – det spelar ingen roll att det inte blir tätt, bröden ångas ändå. Peta på bröden för att kolla om de är klara: de ska kännas heta på utsidan.
- Ställ fram hela ångkorgen på bordet, tillsammans med tillbehören, och låt alla montera sitt eget bröd. Bred brödet med hoisinsås, stoppa i Pulled Oumph, några bitar gurka, lite hackad salladslök och spritsa på Srirachasås. Klart!
Snabbpicklad gurka à la Momofuku
Originalreceptet innehåller picklesgurkor: köttiga smågurkor som är lite taggiga och bara säljs en kort stund på hösten. Det går bra med helt vanlig gurka också.
- 2 smågurkor eller 3/4 fullstor gurka
- 1 msk socker
- 1 tsk salt
- Tvätta gurkorna väl (använd en mjuk rotborste om du har riktiga picklesgurkor). Skär i 2 cm tjocka mynt.
- Vänd gurkmynten med saltet och sockret i en mindre skål. Vänta 5-10 minuter, smaka av. Blev det för salt eller sött? Skölj gurkorna, smaka av igen, och justera upp med mer socker eller salt om det behövs. Servera som tillbehör.
Nudlar med salladslök och ingefära
2 portioner
Det är lätt att skala upp det här receptet genom att bara koka mer nudlar. Det blir mer sås än vad som behövs – ta så mycket du vill ha och ställ in resten i kylen. Använd inom ett par dagar, på nudlar, till stekt ris eller baozi.
sås
- 5 dl tunt strimlad salladslök (både det vita och gröna)
- 1,5 dl färsk ingefära, skalad och finhackad
- 0,5 dl olja, solros eller annan neutral sort
- 1,5 tsk usukuchi (ljus soja)
- 0,75 tsk sherryvinäger
- 0,75 tsk salt, mer vid behov
nudlar
- 100 gr äggnudlar
- 2-3 msk smör, rumstempererat
- ett halvt blomkålshuvud, buketterna uppskurna i munsbitar, stjälken skalad och upphackad
- 2 dl bambuskott
- 1 ark nori, uppklippt i 3 cm breda strimlor
Till servering
- srirachasås
- hoisinsås
- snabbpicklad gurka
- Rör ihop alla ingredienser till såsen och låt stå 15-20 minuter.
- Hetta upp lite olja i en stor panna och stek blomkålen på hög värme tills den är gyllenbrun och mjuk rakt igenom.
- Koka nudlarna enligt förpackningen, i väl saltat vatten. Låt rinna av och stjälp upp i en stor skål. Sleva över generöst med salladslök- och ingefärasås, rör och kasta runt tills allt är väl blandat och alla nudlar har fått lite sås på sig.
- Lägg upp på ett stort, gemensamt fat. Klicka på rikligt med rumstempererat smör som får smälta över nudlarna, och toppa med blomkål, bambuskott och nori. Servera med sriracha, hoisinsås och snabbpicklad gurka.
[…] Jag kommer att skriva om mat och kultur, och min första text handlar om vad du bör äta när du kollar på den alldeles utmärkta kung fu-filmen The Man with the Iron Fists. LÄS HÄR. […]
[…] är ett bröd som du antingen bakar själv – eller köper färdigt i frysdisken. Jag ser alltid till att ha baos i frysen, då vet jag att […]