Baos var utan tvekan den rätt som jag lagade och käkade mest under min semester 2021. Ni minns väl att jag berättade om knepet att alltid ha en massa burkar med färdighackade saker i kylen under sommarmånaderna, så att det bara är att snabbt slänga ihop en sallad, wrap, taco på nolltid? Ja, samma koncept gäller alltså baos. Ha en påse bröd färdigt i frysen som du tar fram och ångar. Plocka fram dina skålar med picklade/hackade grejer, blanda ihop en smaksatt majjo – och tadaaa middag på en kvart. Tacokonceptet at its finest. Att ställa fram massa skålar med olika fyllningar och låt alla komponera sina brödrätter själv är ju ändå den perfekta bjudmaten dessutom! Känns lyxigt, är enkelt att anpassa efter olika smaker/allergier/whatever och är så otroligt gott?! Har du inte ätit baos ännu, då vet du vad du ska laga till helgen!
Vad är baos?
Baos är ett bröd som du antingen bakar själv – eller köper färdigt i frysdisken. Jag ser alltid till att ha baos i frysen, då vet jag att det snabbt går att få fram middag. I Malmö köper jag antingen mina bröd från en av de asiatiska butikerna på Möllan, alternativt på Ica Maxi. Sedan plockar du fram dina bröd från frysen och ångar dem fluffiga. Du behöver absolut inte ha någon särskild utrustning för att göra detta utan en kastrull med ett durkslag i funkar super. Du kan behöva lägga i ett bakplåtspapper eller liknande för att inte bröden ska fastna bara.
Hoisinsås och val av fyllning
Det är ju inte direkt hemligt att 2021 har varit hoisinsåsens år för mig. Jag har alltid minst en flaska hoisinsås hemma i kylen. Och vad kan man hoisinmarinera då? Jo, jag varvar mellan 3 saker. Det första är tofu. Fast tofu som först har fått stekas krispig innan den steks vidare i såsen. En annan väg att gå är att använda sig av tempeh. Slutligen går det att använda sig av svamp, t ex portobellosvamp. Välj det du hittar i butiken eller som du redan har hemma, allt blir gott! Stek först krispigt, vänd i hoisinsås som får steka in lite – sen är det färdigt. Enkelt va?
Smaksätta majonnäs
Att göra majonnäs är jätteenkelt MEN ibland orkar man inte hålla på och då finns det ju god färdigmajonnäs att köpa på burk. Jag tycker att Hellmans är den godaste och den kan man köpa både med ägg och som helt vegansk. Här kommer olika tips på hur du kan smaksätta din majonnäs:
- sojamajonnäs (super att ha i lite brynt smör i den också)
- gochujangmajonnäs
- brynt smör-majonnäs med svart vitlök
- koriandermajonnäs
- chilimajonnäs med vitlök
Övriga tillbehör
Något picklat: kålrabbi, gurka, morot, rödlök.
Något krispigt: jag älskar att ha i friterad lök. Du kan också använda dig av färdigköpt rostad lök. Gör gärna även en sallad på tunt hyvlad spetskål och morot. Rå gurka är också supergott att ha i.
Något fettigt: en majonnäs! Alltid majonnäs. Se listan ovan för tips.
Något starkt: fint strimlade jalapeños är super men annars brukar jag köra på en god chilisås! Mmm chili va, så gott!
Någon färsk ört: koriander, mynta och/eller thaibasilika
Sådär! Det behövs inget recept. Bara komponera dina ångade fluffiga bröd med valfri fyllning. Nom nom!
[…] Och vill du inte ha den som snacks kan du istället köra på panerade skivor som du serverar i en bao. Du kan också servera den i en bowl med ris och mangosalsa. Eller varför inte i en taco med […]
[…] Som fyllning en bao […]