Nu är det dags för pimp my halvfabrikat. Det var ett tag sedan sist. Konceptet går alltså ut på att vi fuskar ihop en maträtt på bra halv- och helfabrikat. En underskattad sport om du frågar mig. Och idag blir det alltså en lasagne som görs på en bas av fryst spenat (som är hackad och förvälld), ricotta och färdig tomatsås. Vill du kan såklart göra egen tomatsås, men! det finns massvis av bra färdiga tomatsåser som jag tycker får alldeles för lite uppmärksamhet.
Färdig tomatsås
Så, det finns massvis av bra fabrikat som sagt. Verkligen! Massvis av bra genvägar som är super att känna till. En sådan är tomatsås. Givetvis kan du göra massvis av tomatsås och frysa in om du får feeling – men helt ärligt, hur ofta kommer man ihåg att göra det. Jag köper därför ofta färdig tomatsås. Det är gott, ofta billigt, enkelt OCH innehåller oftast inte massa konstiga grejer. Utan exakt samma ingredienser som jag själv hade använt i min egna tomatsås. JA, inklusive sockret. Jag använder alltid en nypa socker i min tomatsås. Viktigt dock att se till att sockret är en av de sista ingredienserna i innehållslistan.
Kolla t ex ingredienslistan till dessa vanliga märken:
Itigos ekologiska tomatsås: Tomater 94% , grönsaker i varierande proportioner (morot och lök) 3%, zucchini 2%, havssalt, basilika, vitlök.
Muttis: Krossade tomater 81%, tomatkoncentrat 12%, olivolja, socker, basilika 0,9%, lök, SELLERI, salt, naturliga aromer.
Garants ekologiska: Krossade tomater 75%*, tomatpuré 11%*, vatten, basilika 2%*, solrosolja*, salt, socker*, Extra Jungfru Olivolja*, oregano*.
Glöm inte frysen!
Förutom tomatsås har vi en spenatblandning i vår lasagne. Och här vill jag påminna er om frysen! Köper du färsk spenat i påse kommer det bli sanslöst dyrt (och ge onödigt jobb) om du ska hacka den och steka den på spisen. Köp fryst istället! Den är redan hackad och förvälld så allt behöver göra är att tina den.
Två förberedelser:
När du sedan ska laga din lasagne är egentligen allting klart. Det enda du behöver göra är följande, innan det är dags och för komponering:
- Tinad och avrunnen spenat blandas med ricotta.
- Crème fraiche och riven ost blandas.
Ja, det är allt. Tomatsåsen köper du färdig. Inget hack! Inget meck. Knappt någon disk. Ja, en riktigt snabb och enkel fusklasagne.
Lasagne med trippelost, spenat och tomatsås
4 portioner, ugn: 200 grader
- 1 påse fryst förvällt och hackad spenat à 450g
- 1 paket ricotta à 250 g
- 1 dl crème fraiche
- 4 dl riven parmesanost
- 800 g tomatsås (2 burkar)
- lasagneplattor
- mozzarella
Börja med att tina spenaten. Låt den rinna av ordentligt i en sil. Tryck bort så mycket du vätska du kan. Blanda spenaten med ricottan. Om du vill kan du smaksätta spenatblandningen med lite riven muskotnöt, salt och svartpeppar.
Lägg ett runt lager tomatsås i botten på en ugnsform. Lägg på ett lager lasagneplattor. Toppa med spenatblandningen och extra tomatsås. Lägg även på lite riven mozzarella. Gör om processen tills all tomatsås och all spenatblandning samt mozzarella är slut.
Blanda crème fraiche med en deciliter parmesanost. Fördela blandningen över lasagnen och ha på extra parmesanost.
Låt lasagnen gratineras högt upp i ugnen på 200 grader, ca 30 minuter.
Servera med en god tomatsallad som du gör på svenska tomater, silverlök i tunna skivor, olivolja, salt och peppar. Det är även gott att servera en syrlig grönsallad till som du gör genom att dränka spenat i citronsaft och riven parmesan.