Nu ska ni få recept på en riktigt trevlig (och enkel!) sommarpasta. Jag älskar ju annars riktigt krämiga pastasåser; som snabb fredagspasta med svamp, timjan och citron, krämig citronpasta med halloumikrutonger, örter och bladspenat och tagliatelle i krämig fetaostsås med svamp, zucchini och bladspenat MEN nu på sommaren är det gott med lite “lättare” pastarätter. Som den här med rostad kronärtskocka, brödkrisp och citron. Snabb att laga, få ingredienser – och så får den gärna serveras på ett stooort fat!
Val av kronärtskockor
Rättens räddare och viktigaste huvudroll är kronärtskocka. Den köper jag på burk. Inte inlagda kronärtskockshjärtan, utan marinerade kronärtskockor i olja. Jag använder i princip alltid den varianten du ser här ovan. Väldigt god smak och konsistens – och bra pris dessutom! Från Garant och går att köpa på Willys och Hemköp. Dessa kronärtskockor är goda att äta som de är, men till denna pastarätt låter jag de rostas i ugnen först innan de blandas samman med de övriga ingredienserna.
Brödkrisp
Ni som följer mig på Instagram vet vid det här laget att jag är fullkomlig tokig i brödkrisp sedan mååånga år tillbaka. Och det är helt enkelt brödsmulor som man steker krispiga och sedan toppar sin pasta med. Du kan göra brödkrisp på surdegsbröd, lantbröd och rågbröd. Ja, du kan nog göra det på vilket bröd som helst egentligen. Sen kan du smaksätta med vad som helst! T ex med örter, brynt smör, vitlök, chili, citron. Eller som här: med pistage! Sanslöst gott. Kombinationen kronärtskocka + pistage + citron är NOM!
Citronpasta med rostade kronärtskockor och pistagekrisp
4 portioner
- 1 burk marinerade kronärtskockor à 290 g
- 2 skivor surdegsbröd
- 0,5 dl pistagenötter
- 1 stor vitlöksklyfta, riven
- 1/2 citron, saft och zest
- 1-2 msk kapris
- en nypa chiliflakes
- 1 knippe färsk persilja
- 4 portioner spagetti
- salt och peppar
- olivolja
Såhär gör du
Koka spagettin enligt anvisningarna på paketet.
Bryt surdegsbrödet i grova bitar och mixa därefter till önskad storlek. Lägg i pistagenötterna och mixa igen. Lägg över bröd- och nötmixet i en stekpanna och stek i olja tills krispigt. Rör runt hela tiden. Smaksätt med citronzest, chiliflakes, salt, peppar och riven vitlök.
Låt kronärtskockorna rinna av och lägg dem på en klädd plåt. Låt rosta på 200 grader, ca 15-20 minuter tills de fått lite färg.
Blanda den avrunna spagettin med de rostade kronärtskockorna. Blanda ner finhackad persilja, kapris, citronsaft och olivolja. Avsluta med att blanda ner bröd- och pistagekrispet. Salta och peppra. Servera genast!
[…] Citronpasta med rostade kronärtskockor och pistagekrisp via Tuvessonskan. […]
[…] Citronpasta med rostade kronärtskockor och pistagekrisp (Tuvessonskan) […]
Var inte rädd för att krydda på här! Jag gjorde den precis men lyckades inte med smakerna riktigt, de blev för svaga. Ska ha i mer kronärtskocka nästa gång, vitlök chili o citron med 🙂 Kronärtskockorna blev supergoda i ugnen 🙂