Vegansk snacks var det här! Ett väldigt enkelt sådan, i sann pimp my halvfabrikat-stil. Här plockar vi fram en färdig pizzadeg på rulle från närlivset. Den rullar vi sedan till små bollar, kavlar ut och friterar och TADA: nu har du ett snabbt snacks som alla älskar. Till dina små friterade minipizzor kan du nu ställa fram en massa skålar tacostyle och låta alla plocka ihop sina egna små minipizzor. Friterad pizza är fantastiskt gott, lite som langos men ändå inte? Ett väldigt trevligt sätt att inleda en måltid på hur som helst. Eller att servera som vickning? Ja, mer friterad minpizza till folket!
San Marzano-tomater på burk
Jag har ju sagt det förut, en miljon gånger säkert. Men jag säger det ändå igen. Köper du bra tomater på burk behöver du inte göra så mycket med dem sen. De smakar så mycket i sin enkelhet. Hittar du inte San Marzano kan du ta vilka andra hela tomater på burk som du hittar. Då får du en sådär tjock god tomatsås som man vill ha.
Pizza fritta med marinarasås
- 1 paket kyld pizzadeg à 230 g
- Olja, till fritering
Tomatsås
- 1 burk hela skalade tomater av god kvalitet à 400 g, t ex San Marzano
- 2 vitlöksklyftor, finhackade eller rivna
- En liten nypa strösocker
- Salt och svartpeppar
Lägg ingredienserna till tomatsåsen i en kastrull. Krossa tomaterna försiktigt med en träslev och låt småputtra på medelvärme ca 20 minuter. Rör om då och då.
Dela pizzadegen i 8-10 bitar. Rulla bitarna till bollar och kavla sedan ut dem tunt. Fritera en och en i rikligt med olja tills de är gyllene. Låt rinna av på en bit hushållspapper. Salta.
Förslag på pålägg
Ställ fram en stor skärbräda eller massa små skålar med olika toppingar, som t ex:
- kapris (färsk och/eller friterad)
- fior di latte eller burrata
- färsk basilika
- finhackad chili
- oliver
- finriven parmesan
- pesto
- marinerade kronärtskockor
- friterad aubergine
Lägg de friterade minipizzorna i en brödkorg eller på en skärbräda bredvid alla toppingarna. Häll upp tomatsåsen i en skål eller servera den direkt från kastrullen. Börja med att toppa din pizzadeg med en sked tomatsås och toppa därefter med valfria toppingar.