Inlägget är ett betalt samarbete med Malmö Stad via EU-projektet Food Wave som finansieras genom Development Education and Awareness Raising Programme
Idag ska vi prata om picknickkäk! Ja, utflyktsmat som du enkelt kan förbereda och snabbt ta med dig ut. Malmö är ju en sådan perfekt stad för detta. Och nu på sommaren vill man ju helst äta de flesta av sina måltider ute – men hur gör man för att variera sina måltider på ett enkelt sätt? Vad ska man packa med sig? Var hittar man de bästa råvarorna? Hur kan man preppa i förväg för att snabbt komma ut? Det och mycket mer ska vi prata om i dagens inlägg!
Vad är Food Wave?
Dagens picknickguide har jag gjort tillsammans med Malmö Stad genom EU-projektet Food Wave. Ett EU-projekt som fokuserar på att motivera och inspirera människor att förändra sitt beteende gällande matkonsumtion och aktivt verka för ett skifte för ett mer ekologiskt och inkluderande urbant matsystem med bättre mat för miljön, klimatet och hälsans skull. Projektets arbete ska bidra till att Malmö blir en mer hållbar stad – genom att motivera människor till att stötta lokala matsystem och matmarknader samt tipsa om åtgärder för hur man minskar sitt matsvinn.
Det här kan du läsa om i dagens inlägg:
- Packlista
- Vad ska man äta?
- Hur väljer man råvaror?
- Den enkla sommarmodellen i 4 steg
- Recept: Min favoritsallad med rostad kål, havreris, picklad morot och sojamajonnäs
- Recept: Empanadas med vitlökssvamp och ost
- Recept: Änglamat med rabarberkompott
En bra picknickkorg att packa med sig mat i. Hittas ofta på loppis!
Packlista
Ok, innan vi går på recepten börjar vi med en liten packlista! Givetvis kan du själv anpassa ambitionsnivån för dina utemåltider. Här är förslag på lite grejer som du kan packa med dig!
- Något att sitta på
Det första att packa med sig är något att sitta på. Ja, en filt helt enkelt. Vi brukar oftast packa med oss gamla lakan att sitta på. De är enkla att tvätta och dessutom behöver vi inte vara oroliga för att det ska bli märken osv. - Mat!
Något att äta på är såklart givet på en picknick. Idag bjuder jag på tre stycken recept som jag tycker mycket om. En kålsallad med haveris, empanadas med bönor och ost samt änglamat med rabarberkompott. Rätter som både är enkla att laga, enkla att packa och goda att äta. - Glasburkar/lådor att packa i
Man behöver såklart ha något att packa maten i också. Jag brukar köra på matlådor i glas. Dessa kan du köpa lite varstans idag. Kom ihåg att det även går att packa i gamla syltburkar och liknande, det behöver inte vara så fancy! - Duk!
Jag brukar även packa med mig en mindre duk. Jag tycker det blir så mycket trevligare så! - Tallrikar och glas, t ex emalj eller glaslådor
Jag försöker packa med mig så lite som det bara går. Packa gärna direkt i matlådor som du kan äta från direkt. I de fall då du vill äta från tallrik kan jag rekommendera tallrikar och muggar i emalj. Det går ofta att hitta billigt på loppis! - Servetter i tyg + vatten i flaska att tvätta händerna i
Servetter behöver man alltid. Jag packar gärna med mig några i tyg. De går ofta att köpa billigt på loppis. Glöm inte ta med dig en extra flaska med vatten! Bra till att tvätta händer, frukt osv. - Dryck
Dryck behövs! Vatten såklart. För extra lyx tycker jag att äppelmust är perfekt. Jag köper gärna hela dunkar med skånsk must att ha hemma. Sen är det bara att fylla på flaskor när man ska ta sig ut. - Iskylare
För att hålla drycken kall brukar jag ta med mig en mat-termos med is i. Jag tycker att det är ett så bra hack. Rekommenderar verkligen alla att köpa en mattermos. Går att både ha varm och kall mat i den. Den här har jag. - Kylare till mat om du transporterar maten långt
Behöver du kyla större mänger mat kan det istället vara praktiskt att ta med sig en väska med kylklampar. Det funkar även att ha vattenflaskor som du lagt i frysen om du inte äger kylklampar.
- Picknickkorg
En riktig picknickkorg är en trevlig sak att ha hemma! Även dessa ser jag ofta på loppis. Ska du gå långt är det såklart bättre med en ryggsäck, men för strand- och parkpicknickar är detta så mysigt! - Spel eller bok
Att ta med sig något att göra (förutom att enbart äta) är kul för att få måltiden att vara lite längre. Vi tar gärna med oss yatzy och spelar med barnen.
Obs! Skippa gärna engångsbestick, engångsglas och engångstallrikar för att undvika att utflykten blir en sopfest.
En mat-termos att ta med sig is i!
Vad ska man äta?
Det roligaste! Maten! Vilken typ av käk funkar på utflykten? Det mesta faktiskt. Men man ska inte göra det för svårt för sig. Något som går enkelt att packa, som inte är svårt att transportera och något som inte är för svårt att äta ute är några enkla riktlinjer att gå efter. Här kommer lite förslag på enkel mat att ta med sig ut:
- Brödmat som går att äta med händerna
All typ av mat som ätes med händerna är super. Då behöver man inte packa med sig så mycket grejer. Ett sådant förslag är empanadas – men även pizza, pizzabullar, matmuffins och mindre portionspajer funkar super. - Kall soppa
En kall soppa i termos är väldigt trevligt! Packa gärna med dig färdighackade toppingar i små skålar som t ex finhackad gurka, krutonger och yoghurtbollar. Förslag på kall soppa kan vara en grön ärtsoppa eller gazpacho. - Sallad utan sallat
Sallad är den ultimata picknickmaten. Låt hela familjen plocka ihop sin egen plocksallad hemma, så det passar allas smakpreferenser. Se min “sommarmodell” lite längre ner i inlägget för inspiration.
- Snacks
Jag tycker att en bra picknick innehåller flera olika rätter. Packa gärna med lite snacks i form av säsongens bästa grönsaker i stavar att dippa i en god sås. Gurka, morot tomat! Rädisor och smör! Här har du ett exempel på en fantastisk god och enkel bönbaserad röra som funkar fint som dipp till grönsaker och bröd. - Dessert
Slutligen är det gott att ta med sig en liten dessert. Jag gör gärna portionsdesserter i glasburkar, som t ex änglamaten som jag tipsar om idag. Praktiskt att slippa bli kladdig om händerna.
Vad ska man tänka på när man väljer råvaror?
Hur gör man med råvarorna då? Som ni vet tycker jag alltid att det är viktigt att välja svenska råvaror i säsong, det gör SÅ stor smakskillnad. Här har jag skrivit ner några tips som gör det enklare för dig att hitta säsongens bästa råvaror, bra proteinkällor och gårdsbutiker.
- Kocken på Åkern
Varje torsdag kan du köpa råvaror direkt från bonden “Kocken på Åkern” utanför hans hus på St Knut. Vad du kan köpa med dig hem varierar hela tiden, så kika gärna in hemsidan för mer information. - Gram
Mitt emot Kocken på Åkerns utlämning ligger den lilla butiken Gram där då kan köpa förpackningsfria produkter. Här köper du bra proteinkällor, ofta odlade i Sverige eller till och med i Skåne. Som t ex nakenhavre, quinoa och linser. Här kan du läsa mer om Gram. - REKO-Ring
REKO-ringar finns idag över hela Sverige. En av de största ligger här i Malmö. Varje torsdag är det utlämning av produkter, direkt från bonden, utanför museet. Du beställer enkelt på Facebook, betalar med swish och hämtar sedan ut dina produkter direkt från bakluckan på bilarna. Så smidigt, mysigt och trevligt. Klicka här för att gå med i REKO-ring Malmös Facebook-grupp. - Mylla Matmarknad
En annan leverantör av skånska råvaror är Mylla Matmarknad. Härifrån kan du beställa hem lokalodlade produkter direkt till dörren. Klicka här för att läsa mer! - Bondens Marknad på Drottningtorget
Även torghandeln säljer bra lokalodlade grönsaker. Besök t ex Bondens Marknad på Drottningtorget. I augusti månad brukar de bland annat ha otroligt fin rotselleri som jag alltid köper. Här kan du läsa mer om Bondens Marknad i Malmö. - ”Från Sverige”-märkning
Du kan givetvis köpa lokalodlade eller svenskodlade produkter direkt i vanliga matbutiken också. Då kan du kolla efter märkningen “från Sverige” så vet du att produkten både är odlad, skördad och förpackad i Sverige. Här kan du läsa mer om “från Sverige”-märkningen. - Gårdsbutiker och lantbutiker med appen Mathantverk
Är du nyfiken på att besöka gårdsbutiker och lantbutiker för att handla lokala råvaror kan du använda dig av appen “mathantverk”. Där hittar du en karta med information om Sveriges gårdsbutiker! Här kan du läsa mer om appen Mathantverk. - Ekologiskt certifierade varor
I de fall du inte hittar lokalodlade grönsaker, kolla efter ekologiskt certifierade varor. Det brukar synas tydligt med en märkning, så det är svårt att missa!
Den enkla sommarmodellen i 4 steg
Sådär! Då har vi tillsist kommit fram till recepten! Att använda sig av olika modeller kör jag ofta på för att förenkla vardagen. Ni som följer mig sedan tidigare känner troligtvis till min Plåtmat och tillhörande plåtmodell som jag brukar framhäva för att visa hur enkelt det är att äta mer grönt. Idag ska vi istället prata om en sommarmodell som jag tycker förenklar alla sommarens måltider. Och som dessutom gör det snabbare och enklare att ta sig ut och äta!
Mina barn älskar plocksallader. Ja, du vet sådana salladsbarer där du själv plockar ihop en enkel sallad? Det konceptet kör vi ofta på hemma. Egentligen hela somrarna för att få ihop en lite enklare vardag. Ena dagen förbereder vi massvis av olika glasburkar som vi förvarar i kylen. Sen när det är dags för mat plockar vi fram dessa burkar så får varje familjemedlem själv komponera sin maträtt. Det kan såklart bli en sallad, men du kan också fylla ett tacobröd eller pitabröd, du kan lägga allt i en bao eller varför inte i en färsk vårrulle?
Här kommer lite tips på olika saker du kan förbereda:
BAS
Vi börjar med basen! Här kokar jag gryn, potatis och rostar rotfrukter.
Kokt haveris eller helt nakenhavre
Kokt mathavre
Kokt matvete
Kokt färskpotatis
Rostad vitkål eller spetskål i stora bitar
Rostade grönsaker eller rotfrukter, som t ex rödbetor, zucchini och morötter
Kålsallad med rå spetskål, morot och koriander
TOPPING
Jag förbereder också lite toppingar. Något picklat är gott. Då gör man helt enkelt en 1-2-3-lag med vatten, ättika och socker. Något rårivet är också gott. Lägg örter i knippe i vatten. Marinera något. Rosta krutonger och bovete.
Picklat: kålrabbi, rostade tomater, rödlök, gurka, morot, senapsfrön, blomkål i mindre bitar
Rårivet eller i bitar: morot, gurka, kokt majs från kolv,
Örter: koriander, persilja, dill
Marinerat: limemarinerade jordgubbar, hoisintempeh, marinerade och stekta svampar
Yoghurtbollar (köp gärna de från Nablus, de görs här i Skåne)
Rostat bovete, rostade krutonger och rostade rapsfrön
BRA PROTEINKÄLLOR
Jag förbereder också lite olika proteinkällor. Jag kokar ägg! Blötlägger bönor att ha till empanadas, röror och att lägga i marinad. Jag kokar linser! Kokar quinoa att både ha som bas i sallader men även att göra biffar och bollar på. Jag sköljer färdigkokta bönor och lägger i burkar så att allt är färdigt för att börja äta direkt.
Kokt quinoa
Kokta linser, t ex Gotlandslins eller skånska gröna linser
Kokta svarta bönor, går att köpa både torkade och förkokta på tetra
Kokta vita bönor, går att köpa både torkade och förkokta på tetra
Gröna ärtor från frysen
Lupintempeh
Färska bönor (obs! Kolla en extra gång på paketet så att bönorna säkert är från Sverige, de importeras även när de är i säsong))
Kokta ägg
SÅS & RÖRA
Slutligen förbereder jag några såser. Jag gör gärna minst en med en bas på kokta baljväxter. Vita bönor + valfri smaksättare är godast. Jag gör också majonnäs och smaksätter. Jag köper även på mig färdigsmaksatta oljor, de funkar fint som en enkel dressing.
Baljväxtbaserad på kokta och mixade bönor+ valfri smaksättning som t ex soltorkade tomater, rostade morötter eller rostade betor.
Majonnäsbaserade smaksatta såser: t ex soja, chili, koriander, hackat ägg.
Smaksatt rapsolja från Gunnarshög: t ex citronolja eller ramslöksolja
Recept: Min favoritsallad med rostad kål, sojamajonnäs och havreris
Ett exempel på en sådan enkel plocksallad är denna favoritsallad som består av rostad kål! Ja, alla råvaror är lokalodlade i denna sallad. Otroligt god att äta både kall, ljummen och varm.
-
Bas
Som bas i denna sallad använder jag mig av rostad spetskål. Klyfta kålen i stora bitar och låt rosta i ugnen på 200 grader tills den mjuknat och fått lite färg. Utöver kålen använder jag mig också av en kålsallad på rå och tunt skuren spetskål, morot och finhackad koriander. Och slutligen har jag även buljongkokt nakenhavre. Det köper jag på Gram, men vanligt havreris funkar också fint.
-
Protein
Som protein har jag använt mig av hummus. Jag brukar oftast köpa färdig. Ett tips är att köpa vår egna Malmöhummus Tamini som ägaren bakom det populära libanesiska stället Laziza har startat. Annars kan du enkelt göra en egen bönbaserad röra på t ex svenska svarta bönor eller små vita bönor.
-
Topping
Som topping har jag rivna picklade morötter. Du river morot och lägger i en burk. Häll på en vanlig 1-2-3 lag (1 dl ättika, 2 dl strösocker, 3 dl vatten som fått koka upp) och låt stå tills moroten mjuknat en aning. Extra koriander jag har också! Tips! Köp koriander på knippe och förvara i ett glas med vatten i kylen.
-
Sås
Som sås har jag en sojamajonnäs. Ett tips är att göra min superenkla heläggsmajonnäs som du sedan kan smaksätta efter vad du har hemma. Till denna sallad tycker jag att soja (eller tamari) är super som smaksättare – men en majonnäs där du mixar i koriander eller chilisås är också super. Eller varför inte hacka ner ett kokt ägg?
Recept: Empanadas med svamp, vitlökssmör och persilja
Empanadas! Otroligt gott och enkelt att göra. Du kan egentligen trycka i vilken fyllning du vill. Mina favorit är med svarta bönor, ost och svamp. Jag använder gärna portabello eftersom den är lite matigare. Du kan byta ut portabellon mot vilken annan svamp du vill, t ex champinjoner. Samma sak med osten! Ta en god svensk lagrad ost – du kan också blanda flera olika ostsorter. Vill du kan du ta i extra bönor och svamp och minska lite på osten!
- 200 g portabellosvampar, finhackade
- 2 schalottenlökar, finhackade
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 3 dl kokta svarta bönor
- 8–10 dl riven lagrad svensk ost, t ex lagrad Herrgårdsost
- 20 g persilja, finhackad
- Smör och/eller rapsolja till stekning
- Salt och peppar
Deg
- 10-11 dl vetemjöl
- 125 g smör
- 4 dl havremjölk
- 1 tsk salt
- en liten skvätt vitvinsvinäger
- 1 ägg + 1 extra ägg till pensling
Degen: Bryn smöret. Vänd i mjölken och låt den värmas snabbt. Ha i vitvinsvinägern och ställ åt sidan. Blanda mjöl med salt och häll över mjölkblandningen. Rör runt tills du har en slät smet. Avsluta med att blanda i ägget. Knåda degen länge tills du har en smidig och slät deg. Låt degen vila under tiden du gör fyllningen.
Fyllningen: Stek svampen i olja tills den släppt sin vätska och fått lite färg. Vänd ner schalottenlöken och en stor klick smör. Låt steka tills löken mjuknat. Tillsätt persiljan och vitlöken. Ställ åt sidan och låt svalna en aning. Vänd i bönorna och osten och rör runt ordentligt så att bönorna mosas lite. Smaksätt med salt och peppar.
Komponering: Ta en bit av degen, rulla till en boll och kavla ut den. Lägg i fyllning och tryck till. Vik kanterna. Gör om processen tills du har ca 20 empanadas. Du väljer själv hur stora du vill göra dem. Pensla med ägg. Låt gratinera på 225 grader, 10-15 minuter tills de blivit gyllene.
Packa ner i picknickväskan och ta mer ut! Servera gärna dina empanadas med en tomatdipp.
Obs! Det är lite mer deg än fyllning vilket gör att det är perfekt att göra en 5-6 empanadas med rester som du har över i kylen. Det kan t ex vara överblivna refried beans, lite blandade ostskalkar, linser, ägg och färs. Vill du göra dina empanadas på växtbaserad ost är t ex Maishas veganska jalapenoost super i empanadas. Den går att köpa på Möllans Ost här i Malmö.
Recept: Tomatdipp
Ät en tugga av din empanada och lägg sedan en stor sked tomatdipp i den! Sanslöst gott!
150 g tomater
2 vitlöksklyftor, rivna
1 knippe koriander eller persilja finhackade
Salt och peppar
Ev en liten skvätt vitvinsvinäger
- Finhacka tomaterna. Blanda i vitlök och koriander.
- Smaksätt med salt, peppar och eventuellt lite vinäger.
Recept: Änglamat med rabarberkompott och svinnmaräng
Änglamat är en sådan klassisk dessert! Du tar valfria kakor och krossar dem. Sedan toppar du med en sylt och vispad grädde. Packa direkt i en glasburk och ta med ut! Här har jag använt mig av maräng istället för kakor. Marängerna gör jag på överblivet kikärtsspad från ekologiska kikärtor. Smidigt, enkelt och kul! Och gott!
- Valfri mejeriprodukt, t ex vispad grädde, yoghurt, mascarpone eller vispad creme fraiche
Rabarberkompott
- 300 g rabarber
- 1 dl strösocker
- en liten nypa malen kardemumma
Svinnmaräng
- 1 dl spad från ekologiska kokta kikärtor
- 1,5 dl strösocker
- en liten skvätt ättika 12%
Såhär gör du marängen:
Värm ugnen till 100 grader varmluft.
Vispa kikärtsspadet fluffigt och vänd därefter i strösockret och ättikan. Låt vispa igen tills du har en fast massa.
Spritsa eller klicka ut maräng på två bakplåtspapperklädda plåtar.
Låt marängerna tillagas i ugnen ca 1 timme. Du kan tillaga båda plåtarna samtidigt. Låt marängerna svalna i ugnen.
Såhär gör du kompotten:
Dela rabarbern i mindre bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med sockret och låt koka upp. Rör runt då och då tills rabarbern bildat ett mos.
Smaksätt med kardemumma.
Låt svalna en aning och lägg sedan över kompotten i en burk.
Innan du går ut för att äta förbereder du din änglamat genom att varva valfri mejeriprodukt i en glasburk med kompott och maräng.
Detta inlägg görs i samarbete med Malmö stad inom projektet Food Wave, som delfinansieras av EU genom Development Education and Awareness Raising Programme (DEAR). Projektet består av 25 projektpartners i 17 länder med syfte att få fler att välja mat som är bra både för hälsan och planeten. Ambitionen är att skapa ett internationellt nätverk av engagerade personer som tillsammans driver matfrågan framåt. Projektet pågår mellan år 2019-2023. Läs gärna mer om projektet på www.foodwave.eu.
[…] mest under min semester 2021. Ni minns väl att jag berättade om knepet att alltid ha en massa burkar med färdighackade saker i kylen under sommarmånaderna, så att det bara är att snabbt slänga ihop en sallad, wrap, taco på nolltid? Ja, samma koncept […]
[…] Änglamat med rabarberkompott […]