Detta goda plåtmatsrecept lagade jag i Nyhetsmorgon för tre år sedan. Ett recept som kommer ifrån kapitlet “loaded fries” i Plåtmatsboken. Det är något så trevligt i att göra en stor plåt rostad potatis som man sedan låter toppa med massa göttiga grejer i säsong. Proteinet har jag valt att slänga ner i dippen istället, i form av en dipp med brynt smör och ost. Basen består av stora vita bönor som jag tycker är en så bra dippbas. Smakar milt samtidigt som det blir så krämigt när det får mixas länge. Så, laga detta till helgen! Och om du gillar mina svampfries får du gärna kolla in min kokbok Plåtmat som receptet kommer från.
Svampfries med krämig böndipp
Portioner: ca 4
Ugn: 225 grader varmluft (hög annars temperaturen på ugnen)
Bas
- 1–1,3 kg potatis
- 2 msk olivolja
- flingsalt
Topping
- 400 g svamp, t ex trattkantareller, kantareller eller karljohansvamp
- 2 klyftor vitlök, rivna pressade
- 1 msk smör
- 300 g surkål
- 1 knippe gräslök, finhackat
- 1 citron, i klyftor
- 1-2 dl lagrad ost, riven (t ex parmesan)
Böndipp med brynt smör
- 25 g smör
- 1 paket stora kokta vita böno à 400 g, sköljda och avrunna
- 2 msk crème fraîche
- 2 msk finriven parmesanost
- 2 tsk citronsaft
- salt och svartpeppar
Såhär gör du
Bas
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj potatisen och skär den i klyftor. Lägg klyftorna bredvid varandra på en klädd plåt och ringla över oljan. Rosta i ca 20 minuter tills de har blivit gyllene. Salta.
Topping
Rensa svampen och stek tills den börjar släppa vätska. Tillsätt vitlök och smör. Stek ytterligare någon minut tills svampen har fått en lätt gyllene färg. Salta och peppra.
Böndipp
Bryn smöret genom att smälta det på medelvärme i en kastrull tills det har slutat bubbla och börjat bli gyllene. Ställ åt sidan och låt svalna en aning. Mixa bönorna slätt. Tillsätt crème fraichen och mixa igen. Blanda långsamt ner smöret i en tunn stråle, mixa hela tiden. Smaka av med parmesan, citronsaft, salt och peppar.
Toppa potatisen med kantareller, kål, gräslök, citron och ost. Servera med böndippen vid sidan.