Gluten tag! Idag ska vi prata om bröd. Närmare bestämt krutonger. En av mina hjärtefrågor absolut. Jag älskar ju bröd i alla dess former och brödkrisp är något som jag brinner för lite extra. Jag tycker mycket blir bättre av krutonger eller brödsmul och jag har det på allt från risotto till pastarätter, sallader, soppor, grytor – och till och med i desserter (ok, inte just dessa krutonger men ni fattar).
Detta recept på krutonger med brynt smör kommer från min kokbok Brynt Smör. Jag lagade detta i Nyhetsmorgon 2020, precis i samband med att boken släpptes. Jag tycker att det är ett så bra grundrecept och tänkte att det är lika bra att slänga in det här också!

Dessa krutonger får man gärna servera till en slät soppa, här kommer några förslag:
Rostad tomatsoppa med burrata, citronolja och timjan
Snabb svampsoppa med syrad grädde och dill
Rostad sötpotatissoppa med tomat, harissa och rökt paprika
Grön ärtsoppa med syrad grädde, fetaost och gurka
Krutongerna är även underbara att servera med min sydfranska saffranssoppa som du hittar i min bok Käka Grönt. Men! Nu till receptet!

Vitlökskrutonger med brynt smör
- 3 skivor vitt surdegsbröd (eller lantbröd)
- 2 klyftor vitlök
- 30-50 g smör
- 1 knippe färsk kruspersilja, finhackad
- 1 citron, zest och saft (ekologisk)
- salt och svartpeppar
Såhär gör du
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Dela brödet i mindre bitar.
- Krossa vitlöksklyftorna lätt. Ta bort skalet.
- Bryn smöret tillsammans med vitlöksklyftorna.
- Lägg brödet på en bakplåtspappersklädd plåt och ös över det brynta smöret.
- Rör runt så smöret täcker brödet ordentligt. Rosta brödet krispigt och gyllene i mitten av ugnen, ca 15 minuter.
- Ta ut plåten och blanda brödkrutongerna med persilja, citronzest och lite citronsaft. Salta och peppra.