Mmm, kronärtskocka! Är helt besatt av det just nu. Det är så sanslöst gott och går att variera i en oändlighet. Min favoritgrej att göra med kronärtskocka är att koka den hel för att sedan servera den med brynt citronsmör och lite andra goa tillbehör. Ja, det där kan ni läsa mer om i min bok Brynt Smör som jag förövrigt tycker att ni ska äga om ni inte redan gör det. Förutom att laga hela färska kronärtskockor kan man även köpa kronärtskocka på konserv att göra biffar och varm ostig kronärtskocksdipp på. Men det absolut godaste tycker jag är den inlagda marinerade kronärtskockan i olja. Den går att äta som den är direkt från burken som ett litet snacks men du kan även rosta i ugnen och t ex göra denna citronpasta. Det finns flera olika märken, men denna brukar jag köra på. Den kommer från Garant och finns på Hemköp och Willys,
Här har jag gjort en uuurgod dipp/röra på konserverade kronärtskockshjärtan (du kan dock köra på den marinerade varianten också) som är perfekt att servera på smörstekt bröd eller sådana färdiga crostinis på påse. Också fantastiskt gott till fröknäcke. Receptet är lagom till ca 4 personer, som snacks. Men jag skulle lätt kunna mula i mig allt själv…
Kronärtskocksröra med mandel och citron
- 1 burk kronärtskockshjärtan à 400 g, alternativt marinerade kronärtskockor på burk
- 0,5–1 dl mandelspån, gärna rostade
- 1/2 citron, saft
- Ett litet knippe persilja
- Olivolja
- Salt och peppar
Servering
- Fröknäcke alternativt crostini
Låt kronärtskockorna rinna av ordentligt. Lägg i en mixer tillsammans med mandeln och persiljan. Mixa till önskad konsistens. Smaka av med salt, peppar och citron. Lägg i en skål eller burk och ringla över lite olja. Servera med fröknäcke alternativt crostini.