Idag ska vi prata om en av de bästa middagarna som finns. Ja, jag pratar såklart om såsmiddagen. Det vill säga den middag som utgår från en sås/röra som sedan serveras med en jäkla massa tillbehör. Och en sådan middag är hummusen. Hummus som du kletar ut på ett fat för att sedan toppa med diverse saker som du hittar i kyl, frys och skafferi. Ha alltid ett paket färdig hummus hemma i kylen så vet du att du har middag. Och här kommer lite förslag på vilka toppingar jag brukar använda mig av. Nom nom!
Loaded hummus steg-för-steg
1. Hummus!
Gör en egen hummus eller köp Sevans färdiggjorda. Jag har provat alla köpevarianter och jag tycker att den naturella från Sevan är klart överlägsen.
2. Rödkål/kapris/rödlök
Hyvla eller mandolina rödkål och rödlök överdrivet tunt. Krama kålen och löken mjuk i olja, citronsaft och lite salt. Ha i lite grovhackad kapris och toppa hummusen med din rödkålssallad.
3. Kokt potatis
Nu är det dags att toppa rödkålen med kokt delikatesspotatis. Vill du lyxa till det kan du först slunga den i lite brynt smör. Det gör ju ca allt godare, men det är väl inte något nytt för er?
4. Grön chili och granatäpple
Ok, när jag tog fram detta “recept” var det högsäsong för granatäpple vilket det kanske inte direkt är nu – men ni får stå ut eller spara det till vintern. Nu behöver vi något knaprigt och syrligt så vi toppar med tunna skivor jalapeños och granatäpplekärnor.
5. Mortlade nötter
Nu mortlar vi salta mandlar och cashewnötter så att vi får till ett riktigt bra krisp som vi strösslar på vår hummustallrik. Om du har sesamfrön hemma kan du slänga på det också.
6. Olivolja och färska örter
Avsluta med att ringla över en riktigt god olivolja och toppa med valfri örter. Jag använde koriander.
Sådär! Sen är det färdigt. Servera med ett puligt pitabröd vid sidan som du använder som en liten spade för att prega in hummusen i munnen. NÄ men det är så gott med denna typ av käk! Mer hummus med en miljon toppingar till folket! Laga, lova?