Ett skepp kommer lastat! Med vadå? Ett sprillans restaurangtips! Och den här gången har det blivit dags för vuxendagis i Landskrona! Ja, jag pratar såklart om suuuperhypade Smörtaxen som jag har haft ynnesten att få besöka 2 (!) gånger denna sommar. Lyckades pricka in både öppningen och stängningen för sommaren. Är såklart väldigt mallig över det! Och nu är det ungefär två veckor kvar tills höstborden släpps på Taxen. Då tänkte jag att det skulle passa fint med en liten genomgång av vad man kan vänta sig om man har turen att få ett bord på Landskronas roligaste ställe. Häng med!
Smörtaxen
Ok, så vad är Smörtaxen då? Jo, men det är fun dining at its finest! Vällagad, kul och bra mat med en jävla massa smör. Mat och upplevelse i ett. Det finns SÅ mycket som är bra med Smörtaxen – men något som verkligen utmärker dem är den fantastiska service. Så glad och trevlig personal vilket skapar en så fin stämning! Älskade att alla gäster var så glada båda kvällarna vi var där. Avslappnat! Mycket skratt! Mysigt, intimt och litet! Och en annan fin sak med Smörtaxen är att det ligger vid det gamla Citadellet. Otroligt fin miljö med andra ord, låt oss kika på den!
Såhär ser det ut utomhus, i alla fall i det ena hörnet. Om det är sommar är det här man börjar kvällen. Dricker en liten Margarita på plastbricka och kanske tittar lite på odlingarna.
Och såhär ser det ut inomhus! Man kan sitta vid vanligt bord, i baren eller i soffan. Vid bokningen anger man var man vill bli placerad. Jag rekommenderar den lille soffan i ena hörnet. Den var trevlig!
Maten
I 9 (!) serveringar äter du dig igenom Smörtaxen under några timmar. Du får 3 “snittar”, 4 små huvudrätter (inklusive bröd och smör) och 2 desserter. Hela rubbet går på 650 kronor per person. Menyn ändras som sagt efter säsong och tillgång – men låt oss kika lite på vad man fick på tallriken i somras!
En sallad! Denna rätt såg olika ut de två gångerna vi var där. Gott!
Simon i köket älskar formfranska så de gjorde en fancy variant. En smörig sådan. Som de serverar med ett imponerande berg med… smör.
Den första lilla aptitretaren man får när man kommer till Taxen. Korv med bröd! Men petit och fine dining-style. Ni vet ju redan att korv med bröd är min bästa mat. Älskade, ÄLSKADE denna! Kommer vilja servera hundratals av denna nästa gång jag fyller jämt.
Här har vi en liten mini-Margarita. Smakade oregano och ost. Nom! Det var lite om käket som serveras under en sittning hos Smörtaxen. Nu ska vi kolla vidare desserterna som avslutar kalaset.
Desserten
När maten är uppäten och man är proppmätt – då är det dags för 2 desserter och ett mexikanskt avslut. Nu under sommarmånaderna betydde det att man fick glass med nån vit chokladkräm, hallon och ett vallmofluff. Inspirationen till den rätten var GBs papp-paket som man delade på mitten och åt direkt med sked.
Sen fick man våfflor churros-style. Med melon och kanelmjukglass. Allt serverat i en porslinsalpacka. Den åkte direkt upp på min önskelista. En sådan vill jag ha till mina korv-med-bröd.
Det mexikanska avslutet! Här rullas det fram ett litet altare med tequila och mescal. Inget konstigt med det.
Drycken
Ja, och drycken då? Den är mycket bra! Förutom det mexikanska avslutet finns det ju lite annat att förtära. Ett litet urval så man slipper hålla på så mycket. Jag har smakat både vinerna och det alkoholfria och det är goooott. Syrenbubbel eller lavendelbubbel är alltså en bubblig saft om jag förstått det rätt. Rekommenderar den hur som! En annan sak jag rekommenderar är det som Smörtaxen kallar hipsterbubbel. Kalkspitzen alltså. Den är riktigt syrlig och passar med all den feta smöriga maten man blir serverad under kvällen. Tips tips!
Toaletten
Ja, toaletten på Smörtaxen är faktiskt en grej. Den byter tema varje säsong, i samband med att menyn ändras. Det är så… gulligt! Entusiastiskt! Och ambitiöst. Nu har jag bara besökt en toa på Smörtaxen men den var magnifik. Robinson-tema. Älskar att man får ta tvål från en gammal senapsflaska från taket och att man får sitta och de spelar gamla avsnitt från Robinson från en liten mini-tv framför toalettstolen. Ja, nu när ni kommer dit i höst kommer det ju vara ett annat toalett-tema. Lova ta bilder och skicka till mig, jag vill veta!
Bokningen
Ja, att få plats på Taxen är inte lätt – men det går. Det bästa är att följa dem på Instagram för att hålla sig uppdaterad när de släpper nya bord. Det är även i stories som de lägger upp bord om de har fått någon avbokning. En väntelista finns inte utan det gäller att vara snabb!
Nästa bordssläpp är den 26/9! Första kvällen man kan boka då den 1/10 och boka gör man genom Smörtaxens hemsida. Ligg redo på knappen, platserna brukar gå på några minuter!
Går det bra att gå dit även som vegetarian? Fortfarande värt pengarna?
Lakto-ovo-veg, ABSOLUT!
[…] jag var på Smörtaxen i somras och lämnade av kokböcker som skulle säljas i deras shop passade jag på att äta mig […]