Plåtmat har nu kommit i mjukband! Eller i studentupplaga som jag kallar det. Boken är precis lika fin som innan, men kostar betydligt mindre. 99 pix får man den just nu för på Adlibris t ex. Det tycker jag är bra, Plåtmat till alla!
Och idag tänkte jag bjuda på ett recept från boken som passar så fint nu på hösten: valnötsbollar med sötpotatis och fetaostdipp. Bollarna görs som sagt på valnötter – men det fina med detta recept är att du kan byta ut nötterna mot vilka andra nötter eller fröer som du hittar hemma. Blanda gärna! Pistage, valnötter, hasselnötter, solroskärnor. Allt blir gott!
Valnötsbollar med rostad sötpotatis och fetaostdipp 
Portioner: 4
Ugn: 200 grader
Bas
- 2 medelstora sötpotatisar
Kryddmarinad
- 1 tsk milt paprikapulver
- 0,5-1 tsk malen kanel
- 1 tsk malen spiskummin
- 1 krm chiliflakes
- 2 msk olivolja
- salt och svartpeppar
Valnötsbollar
- 1,5 dl valnötter
- 1 dl solroskärnor
- 0,5–1 dl ströbröd
- 1 schalottenlök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade/pressade/eller rivna
- 2 dl riven lagrad cheddar
- 2 ägg
- salt och svartpeppar
Fetaostdipp
- 100 g fetaost
- 2 dl crème fraiche
- 1 tsk honung
Topping
- babyspenat
- 50 g fetaost
- granatäpplekärnor
- ev grovhackad tomat
Såhär gör du
1. Valnötsbollar: Mixa valnötter och solroskärnor fint. Blanda i övriga ingredienser. Låt stå kallt i kylen ca 15 minuter.
2. Skölj av sötpotatisen och dela den i skivor. Du behöver inte skala. Placera skivorna på en klädd plåt. Blanda ingredienserna till kryddmarinaden och häll över skivorna. Rör om så att den täcker sötpotatisen runt om.
3. Forma valnötssmeten till 12 jämnstora bollar. Lägg dem på plåten bredvid sötpotatisen. Låt rosta i 15–20 minuter tills bollarna har blivit gyllene och sötpotatisen mjuknat.
4. Fetaostkräm: Mixa eller mosa fetaosten med crème fraichen. Smaka av med honung, salt och peppar. Ställ kallt till servering.
5. Topping: Toppa bollar och sötpotatis med fetaost, granatäppelkärnor, salladsblad, tomater. Servera med fetaostkrämen vid sidan.
[…] Valnötsbollar […]