Som ni vet gillar jag hel- och halvfabrikat. Precis som många andra ungar som hade turen att växa upp på 90-talet är jag born and raised på Gorbys, Billys och Kalle Ankas apelsinmarmelad med bitar. Men idag finns det ju ett så mycket större (och bättre!) utbud av färdigmat att hitta i butikerna. Och idag ska vi kolla på närmare på 3 sådana produkter: ärtfalafel, bröd och tahini.
Garants nya gula ärtfalafel
Idag går det att få tag i massa hel- och halvfabrikat som är riktigt goda. Och som dessutom innehåller bra grejer. Ett sådant fabrikat som jag varit på jakt på länge är frysfalafel. De som har funnits i frysdisken hittills har fått IG – men nu har Garant släppt en falafel som jag tycker är riktigt bra.
Denna falafel görs på gula svenska ärtor. Alltid ett plus i kanten när helfab består av svenska råvaror. Den är dessutom förfriterad vilket gör att den blir riktigt krispig. Ja, en frysfalafel jag rekommenderar helt enkelt. Såhär ser innehållsförteckningen ut för den som är intresserad av sånt:
-
Blötlagd gul ärta 81%, gul lök, kryddor (vitlök, persilja, spiskummin, koriander, svartpeppar), bakpulver (E500), salt. Förfriterad i rapsolja.
Och när jag lagar hel- och halfabrikat brukar jag lägga krutet på PIMP! Jag piffar helt enkelt. Under tiden som ärtfalafeln är i ugnen hackar jag upp en himla massa tillbehör som jag hittar i kyl och skafferi och lägger på en skärbräda. Jag värmer gott bröd. Och blandar sås! Sen får alla plocka för sig bäst de vill direkt från skärbrädan. Lite disk, snabblagat och rätt billigt va?
Såsen gör i princip hela rätten, så den ska ni såklart ha recept på. Tahinin jag använder mig av är den relativt nya squeezitahinin från Zeinas. Den är perfekt att ha i såser. Jag tycker dessutom att den är väldigt god, inte alls sådär besk som många tahinivarianter kan vara.
Brödet
Jag har turen att bo i Malmö vilket gör att det är sanslöst lätt att få tag i riktigt bra bröd. Till denna rätt vill jag rekommendera ett riktigt fluffigt pitabröd. Ett exempel på ett sådant är somoun/somun. Det jag vanligtvis köper är ovalt och är ett klassiskt irakiskt bröd som jag har förstått det. Men så finns det detta bosniska bröd också som bland annat går att hitta i frysdisken på Willys. Plivit har överlag många bra brödsorter i frysdisken, så kika där!
Lista på goda tillbehör
Och vad kan du då langa upp för goda tillbehör till din falafel? Här kommer en lista med lite olika förslag:
- fetaost, vitost eller salladsost
- färsk persilja och/eller mynta
- granatäpplekärnor
- picklad kål
- gurka och tomat i mindre bitar
- lök, i tunna skivor
- finhackad vildgurka eller annan picklad gurka
- valfri stark sås på flaska
- hummus (t ex den från Sevan som är min favorit)
Tahinisås med yoghurt och citron
- 2 dl yoghurt, rysk eller grekisk
- 1 msk tahini (eller efter smak)
- ca 2 tsk citronjuice (eller efter smak)
- vatten, att späda med
- salt och svartpeppar
- olivolja
Börja med att blanda yoghurten med tahinin. Ha i lite tahini i taget och smaka av tills du har en balans du gillar. Ha i citronsaften och rör runt. Ha i lite kallt vatten i tagen tills du har den konsistens på såsen som du önskar. Tahinin gör att yoghurten blir tjockare, så lite vatten behövs alltid. Smaka därefter av med salt och peppar. Avsluta med att ringla över en god olivolja.