Inlägget är ett betalt samarbete med Bonduelle
Idag är det den 4 oktober vilket också råkar vara den nationella tacodagen. Och det ska vi såklart fira! Jag har slagit ihop mig med det franska familjeföretaget Bonduelle för att tillsammans med dem ta fram ett gott, enkelt och kul tacorecept där majsen får vara huvudroll och stå i fokus. Ett enkelt jobb om du frågar mig, majs är väl ändå något av det godaste som finns?
Esquites
Inspirationen till den här rätten har jag fått från det mexikanska tillbehöret esquites. Ja, det är typ som elotes – men en sallad istället. Grundreceptet består av rostad majs kryddad med chili, smulad cotijaost, majjo och lime. Denna sallad brukar serveras i en liten kopp men här har jag alltid blandat ner en massa andra goda grejer för att sen klämma in det i ett mjukt och varmt tortillabröd. Mmm, sallad utan sallat är väl ändå något av det bästa vi har? Den här majssalladen är ett så bra basrecept att ha i sin repertoar! Den är färdig på nolltid, består i huvudsak av ingredienser som du alltid kan ha hemma i kyl och skafferi – och dessutom går den hem hos de flesta! För att göra den lite matigare har jag haft i kikärtor som jag snabbt har svängt runt i lite brynt limesmör. Ja, men ni hör ju. Enkelt och lyxigt! Precis som man vill att ett fredagstacorecept ska vara.
Såhär ser förresten förpackningen ut! När du köper Bonduelles majs får du den i ett smidigt 3-pack där burkarna hålls ihop med ett mindre kartonghölje gjort av återvunnen kartong – istället för plast som annars är vanligt. Bonduelle har som mål att till år 2025 göra 100% återvinningsbara eller cirkulära förpackningar!
Queso fresco/cotija vs fetaost
För att göra esquites behöver man queso fresco/cotija vilket är en mexikansk färsk komjölksost. Eftersom queso fresco är svårt att hitta i Sverige byter jag ut den mot vitost istället. Ja, en mild fetaost funkar också såklart. Men vitost tycker jag nog blir allra bäst, så ta det om du hittar!
Pimp my majs
Och nu till det viktigaste: majsen! Det som är så kul med majs är att den har så många smakkompisar. Här har jag valt att kombinera majsen med jalapeños, chilimajonnäs, lime, rökt paprika, tomat och vitost. En enkel grej för att få majs att kännas extra lyxig är att grilla eller rosta den. Här har jag rostat majsen i lite fett i stekpannan tills den blivit lätt gyllene. Det gör så mycket för smakerna i majssalladen! Har du inte testat det ännu, lova mig att du gör det nästa gång!
Tacos esquites-style med rostad majs, vitost och kikärtor i brynt limesmör
4 portioner
- 1 paket små tortillabröd
- 2 burkar Bonduelle majs à 150 g
- 1 förpackning kokta kikärtor à 310 g, sköljda och avrunna
- ca 1/2 tsk chilipulver, t ex chipotle
- ca 1/2-1 tsk rökt paprikapulver
- 1 paket vitost à 150 g, smulad
- 2 tomater, i mindre bitar
- 1 knippe färsk koriander, finhackat
- 1 lime, zest och saft
- 1/2 jalapeño, finhackad eller i tunna skivor
- 20 g smör
- Olja, till stekning
- Salt och svartpeppar
Chilimajonnäs
- 1,5 dl majonnäs
- 2 tsk valfri chilisås eller chilipaste, t ex valentina, harissa eller sriracha
- 2 tsk limesaft
- Salt och svartpeppar
Topping
- Extra koriander
- Extra limeklyftor
- ev extra vitost
Såhär gör du
Värm tortillabröden på båda sidor i en torr stekpanna tills de har fått lite färg.
Blanda ingredienserna till chilimajonnäsen. Smaka av med limesaft, salt och peppar.
Häll av vattnet från majsen och torka bort överflödig vätska. Stek majsen i lite olja tills den har fått en lätt gyllene färg, ca 5 minuter. Krydda med chilipulver och rökt paprika efter smak. Lägg över majsen i en bunke. Blanda med vitost, koriander, tomat och jalapeño.
Bryn smöret under konstant vispning och ställ åt sidan. Ha i limezest och lite limesaft. Torka av kikärtorna ordentligt. Lägg kikärtorna i det brynta limesmöret och låt de värmas. Blanda ner kikärtorna i majssalladen. Smaka med lite extra limesaft, salt och peppar.
Servera majsröran och chilimajonnäsen i tortillabröd med extra koriander och eventuellt även lite extra smulad vitost och lime.
Tips! Vill du ha en lite grönare taco är det super att ha i lite citronkramad grönkål också!
[…] Som topping till tacos, t ex detta recept […]
[…] majs är huvudroll? Kolla in mitt tidigare samarbete med Bonduelle där jag tog fram ett recept på majs- och kikärtstacos! Då kan även hitta fler recept samt läsa mer om Bonduelle på deras […]